Ένα βήμα πριν την τεχνητή χρεοκοπία βρίσκεται η Ρωσία, η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλια μερικές από τις δανειακές υποχρεώσεις σε δολάρια. με αποτέλεσμα να επανέρχονται οι ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρνήθηκαν (εξαιτίας των κυρώσεων) πληρωμές, συνολικού ύψους 649,2 εκατ. δολαρίων, κάτι ανάγκασε τη Μόσχα να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλι.  

Για το Κρεμλίνο, αυτή η κίνηση σημαίνει ότι η χώρα αντεπεξήλθε κανονικά στις δανειστικές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι η πληρωμή σε ρούβλι σημαίνει επί της ουσίας αθέτηση πληρωμών και επομένως χρεοκοπία.

Το τι ακριβώς θα γίνει, μένει να φανεί σε 30 ημέρες, όταν και εκπνεύσει η περίοδος χάριτος. «Το ζήτημα της χρεοκοπίας είναι ζόρικο» τονίζει ο Abdul Kadir Hussain, αναλυτής της Arqaam Capital. «Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι πρόθυμη να πληρώσει, ότι έχει τα λεφτά να πληρώσει, αλλά οι τράπεζες δεν της επιτρέπουν να πληρώσει. Δεν είμαι βέβαιος πώς τα δικαστήρια θα χειριστούν την κατάσταση» εξηγεί, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.  

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Μία από τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων είναι και ο περιορισμός της δυνατότητας μεταφοράς πληρωμών στους ομολογιούχους. 

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τη Ρωσία στο να φλερτάρει με την πρώτη χρεοκοπία των τελευταίων 100 ετών, ένα σενάριο που απέκτησε επιπλέον πιθανότητες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μην δέχονται τις πληρωμές ομολόγων σε δολάριο από τη Μόσχα.  

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν διαβεβαιώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κήρυξης της Ρωσίας σε κατάσταση χρεοκοπίας, εφόσον αποπληρώσει ομόλογα σε νόμισμα διαφορετικό του συμφωνηθέντος.  Την ίδια ώρα, οι τιμές των ασφαλίστρων έναντι πιθανής χρεοκοπίας (τα γνωστά CDS) έχουν πάρει την ανιούσα, με τα δεδομένα να υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών κυμαίνεται στο 87%.  

Τελευταία φορά που η Ρωσία είχε δηλώσει αδυναμία πληρωμής ομολόγου σε διεθνές νόμισμα ήταν στις απαρχές της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, δηλαδή πριν από τουλάχιστον έναν αιώνα. Το 1998, πάντως, η χώρα είχε αναγκαστεί να αθετήσει πληρωμές σε ρούβλι, κηρύσσοντας χρεοκοπία στο εσωτερικό χρέος.

Διαβάστε επίσης:

Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest

14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)