Εδώ και χρόνια πόλεις της Σικελίας με εγκαταλελειμμένα αρχοντικά και άλλα σπίτια προσελκύουν νέους αγοραστές, πουλώντας τα ακίνητα στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.

Βέβαια αυτό το 1 ευρώ μπορεί τελικά να καταλήξει να γίνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μπορέσει το σπίτι να γίνει κατοικήσιμο. Αμερικανοί που τόλμησαν να κάνουν αυτή την κίνηση, πηγαίνοντας έως την Ιταλία για να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους, περιγράφουν στο CNBC την εμπειρία τους.

Η Meredith Tabbone, 44 ετών, από το Σικάγο, άκουσε το 2019 για μια πόλη με το όνομα Sambuca di Sicilia, που δημοπρατούσε σπίτια ξεκινώντας με προσφορές 1 ευρώ.

«Πολλοί άνθρωποι με προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι απάτη και θα μπορούσα να καταλήξω να χάσω πολλά χρήματα», λέει στο CNBC Make It.

Ωστόσο όταν συνειδητοποίησε ότι ο προπάππους της ήταν στην πραγματικότητα από τη Σαμπούκα, θεώρησε πως πρόκειται για θετικό οιωνό. Αγόρασε ένα σπίτι και άρχισε ένα 4ετες ταξίδι ανακαίνισης. 

«Από τη στιγμή που έστειλα την προσφορά και ανακάλυψα ότι κέρδισα έως τη στιγμή που ήταν έτοιμο το σπίτι, υπήρξαν 4 εκατομμύρια στιγμές απογοήτευσης, εξάντλησης, σκέψης για το πώς να προχωρήσω», παραδέχεται. Αν και συμπληρώνει ότι τώρα πια έχει το σπίτι των ονείρων της.

Προετοιμαστείτε για πρόσθετες δαπάνες

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας επίδοξος αγοραστής; Τα σπίτια της Σικελίας μπορεί να ξεκινούν από 1 ευρώ, αλλά το κόστος δεν μένει καθόλου εκεί. Ο μεσίτης λαμβάνει αμοιβή τουλάχιστον 500 ευρώ, ενώ καταβάλλεται και ένα ειδικό τέλος για τη συναλλαγή που ανέρχεται στα 2.800 ευρώ.

Με το «καλημέρα» λοιπόν το ποσό ανέρχεται στα 3.300 ευρώ. Και από εκεί πέρα αρχίζουν τα μεγάλα έξοδα. Η Tabbone ξόδεψε επιπλέον 430.900 ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση και εξοπλισμό του ακινήτου.

Η Meredith Tabbone στο σπίτι στη Σικελία/ Mickey Todiwala | CNBC Make It

Η Rubia Daniels, 50 ετών, από το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, αγόρασε τρία σπίτια του 1 ευρώ στο Mussomeli το 2019. Μέχρι στιγμής, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανακαίνιση ενός εξ αυτών.

Αρχικά πίστευε ότι θα της κόστιζε 20.000 ευρώ, αλλά έχει ξοδέψει ήδη 35.000 ευρώ για υλικά, εργασία και έπιπλα και προσπαθεί να το κρατήσει στα 40.000  Ελπίζει να μείνει κοντά στα 40.000 ευρώ, αφού αποφεύγει τις πολυτέλειες.

Η Rubia Daniels στο σπίτι της στη Σικελία/ Mickey Todiwala | CNBC Make It

Η πιο σημαντική συμβουλή

Δεν είναι βεβαίως μόνο το κόστος που έχει να υπολογίσει κανείς. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που έχουν να δώσουν όσοι έχουν αποκτήσει σπίτι του 1 ευρώ σε επίδοξους αγοραστές είναι πως πρέπει να είναι παρόντες για τις εργασίες ανακαίνισης. Η εξ αποστάσεως συνεννόηση με μηχανικούς, οικοδόμους και εργάτες πολύ απλά… χάνεται στη μετάφραση.

Διαβάστε ακόμη      

Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής του χρυσού; – Ο CEO της MetalsDaily απαντά

Μπερνάρ Αρνό: Πώς ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2024 (pics)

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ