Διεθνή

Το Μανχάταν αποκτά την πρώτη του δημόσια παραλία στον ποταμό Χάντσον

  • newsroom


Η εταιρεία James Corner Field Operations αναλαμβάνει την κατασκευή της πρώτης -τεχνητής- παραλίας του Μανχάταν, στη χερσόνησο Gansevoort – Το Hudson River Park Trust ξεκίνησε την κατασκευή του φιλόδοξου παραθαλάσσιου πάρκου 5,5 στρεμμάτων

Eνα μικρό νησάκι αποκαλύφθηκε, χτισμένο πάνω στους λευκούς πυλώνες της προβλήτας 54 στον ποταμό Χάντσον, εκεί που ο “Σάλι” φημισμένα προσνήωσε ένα Airbus A320. Το “δωράκι” του δισεκατομμυριούχου Μπάρι Τσαρλς Ντίλερ προς το Μανχάταν, γνωστό και ως Little Island πολλοί το εμίσησαν, αλλά ακόμη περισσότεροι θα το λατρέψουν. Το νέο έργο στις όχθες του ποταμού φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή -και την οπτική- των Νεοϋορκέζων και να τους δώσει απάγκιο κατά τη διάρκεια των “καυτών” μηνών του καλοκαιριού στη γκρίζα μεγαλούπολη.

Η Αποβάθρα 54 “οδήγησε’ την αναβάθμιση της περιοχής

Κοντά στη νέα όαση της πόλης, λοιπόν, η εταιρεία James Corner Field Operations αναλαμβάνει την κατασκευή της πρώτης -τεχνητής- παραλίας του Μανχάταν, στη χερσόνησο Gansevoort. Εχοντας “ζηλέψει” από την δωρεά του Ντίλερ, και συνεχίζοντας την αναβάθμιση μιας σχετικά υποβαθμισμένης στο παρελθόν περιοχής, το Hudson River Park Trust ξεκίνησε την κατασκευή του φιλόδοξου παραθαλάσσιου πάρκου πεντέμιση στρεμμάτων. Το πάρκο θα περιλαμβάνει περιοχές με γκαζόν, δέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2023. 

Το πάρκο θα χτιστεί πάνω σε έναν ιστορικό χώρο που αρχικά προβλεπόταν για την επέκταση του Μανχάταν τη δεκαετία του 1830 και μετατράπηκε σε χώρο υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με τα σχέδια του πονήματος, έχει σχεδιαστεί μια παραλία με βραχώδη ακτογραμμή και μέρος για πρόσβαση με καγιάκ στη νότια πλευρά της χερσονήσου. Βόρεια της παραλίας θα ανεγερθεί ένας αθλητικός χώρος που θα περιβάλλεται από δέντρα, αλλά και μια περιοχή που θα μετατραπεί σε βιότοπο. 

Η τοποθεσία της… παραλίας-πάρκου της Νέας Υόρκης βρίσκεται μεταξύ των οδών Gansenvoort και Little West 12th St. Στο νότιο άκρο του Gansevoort, το Whitney Museum of American Art, γνωστό απλά και ως “Γουίτνεϊ”, ακολουθώντας την τακτική της περαιτέρω αναβάθμισης του κομματιού της πόλης, πρόκειται κι αυτό να συνθέσει μια μόνιμη εγκατάσταση του καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χάμονς. 

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του real estate έρχεται τώρα την Ελλάδα

Εννιακόσιοι νέοι ελεγκτές της Εφορίας «ξεσκονίζουν» τα νέα Ε9

Έξι γυναίκες στον αγώνα για καθαρές θάλασσες