Μπορεί ένα εστιατόριο να προσφέρει μενού αξίας 700 δολαρίων ανά άτομο και να είναι ζημιογόνο; Η απάντηση είναι «ναι», αν μιλάμε για το NOMA στη Κοπεγχάγη, το οποίο έχει επανειλημμένως βραβευτεί ως το καλύτερο του κόσμου. 

Το φημισμένο κατάστημα, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, εμφάνισε αρνητικό ισολογισμό, παρά την οικονομική βοήθεια που έλαβε από τη δανέζικη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την Covid.  

Συγκεκριμένα, το NOMA παρουσίασε καθαρές ζημιές 240.000 δολαρίων (1,69 εκατ. κορόνων) για το 2021, έπειτα από οριακά κέρδη το 2020. Κι αυτό, παρότι έλαβε αποζημίωση 10,9 εκατ. κορόνων από το κράτος, για το χρονικό διάστημα που έμεινε υποχρεωτικά κλειστό λόγω του lockdown.  

Το δανέζικο εστιατόριο, το οποίο διαθέτει μενού για βίγκαν αξίας 700 δολαρίων ανά άτομα, φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των 50 καλύτερων μπαρ – εστιατορίων στον κόσμο, κατακτώντας την πρωτιά για 5η διαδοχική φορά. Επίσης έχει κερδίσει τρία αστέρια Μισελέν.  

Τελευταία φορά που το Noma είχε εμφανίσει ζημιές ήταν το 2017, όταν ο σεφ Rene Redzepi είχε κλείσει την κουζίνα για περίπου έναν χρόνο, με στόχο την ανακαίνιση του καταστήματος. Για φέτος δε, η διοίκηση προγραμματίζει ένα τουρ σε χώρες του εξωτερικού, το οποίο θα διαρκέσει έως το 2023.  

Διαβάστε ακόμη: 

Power Pass: Γιατί ακυρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για τα 600 ευρώ (pic)

Grant Thornton: Πώς και γιατί εφαρμόζουμε την 4μερη εργασία στην Ελλάδα (pics)

Naval Group: Έρχονται 5 νέες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες