«Το παιδί μόλις έφυγε». Αυτή είναι η πιο συχνή φράση που ακούμε από τον υπάλληλο της πιτσαρίας, όταν η παραγγελία έχει αργήσει και η πείνα αρχίζει και «θερίζει» την παρέα.  

Και, όπως φαίνεται, τη συγκεκριμένη φράση θα αρχίσουν να ακούν ολοένα περισσότερο οι Αμερικανοί καταναλωτές, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες διανομής της χώρας αντιμετωπίζουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης οδηγών. Κοινώς ντελιβεράδων. 

Στις αρχές Μαΐου, ο επικεφαλής της Domino’s προειδοποίησε ότι το έλλειμμα οδηγών θα «φρενάρει» την ανάπτυξη της επιχείρησης. «Οι οδηγοί παραμένουν μια σημαντική πρόκληση βραχυπρόθεσμα» τόνισε, παραπέμποντας στη βουτιά των παραγγελιών κατά το τελευταίο 3μηνο του 2021. 

Και είχε δίκιο, καθώς το πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στο α’ τρίμηνο του 2022, οι παραγγελίες στα καταστήματα Domino’s στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 10,7%, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 3,6% εξαιτίας  της έλλειψης εργαζομένων. 

Οι δυσκολίες στην εξεύρεση νέων εργαζομένων, σε συνδυασμό με το μαζικό κύμα παραιτήσεων (Μεγάλη Παραίτηση) πλήττει σημαντικά την αμερικανική οικονομία, με τον κλάδο της εστίασης να επηρεάζεται περισσότερο. Κάτι που έχει αποτέλεσμα μικρότερο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα και μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για τους πελάτες.  

Πανομοιότυπα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι «παίχτες» του κλάδου. Η Pizza Hut εμφάνισε πτώση πωλήσεων κατά 6% στο α’ τρίμηνο, καθώς «το κανάλι του ντελίβερι περιόρισε την ικανότητα ανταπόκρισης στη ζήτηση», όπως παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος David Gibbs.  

Η καθυστερημένη παράδοση της… πίτσας, όπως είναι εύλογο, θεωρείται κάτι αρνητικό για μια επιχείρηση. Όχι μόνο επειδή η εταιρεία χάνει πελάτες και έχει λιγότερες πωλήσεις, αλλά και επειδή ο καταναλωτή μπορεί να στραφεί στον ανταγωνιστή.  

Η πρόσληψη όμως, περισσότερων ντελιβεράδων έχει προσλάβει διαστάσεις «άθλου», καθώς οι εταιρείες δεν βρίσκουν διαθέσιμους εργαζόμενους. Η αγορά εργασίας είναι αρκετά «σφιχτή» (ανεργία 3,6%), κάτι που σημαίνει ότι οι ελεύθεροι εργαζόμενοι είναι λίγοι, ενώ οι κενές θέσεις είναι πολλές.  

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παραιτήσεων σπάει κάθε ρεκόρ, καθώς οι υπάλληλοι αναζητούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, διεκδικώντας μια άλλη εργασιακή ευκαιρία. 

Και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε επαγγέλματα, όπως του ντελιβερά, όπου οι αμοιβές δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι δυσανάλογα μικρότερη σε σχέση με την προσφορά.  

Διαβάστε ακόμη:

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022

Ο «πυρετός» της χρυσής λίρας: Πόσα τεμάχια αγόρασαν οι Έλληνες – Γιατί «φρέναραν» οι πωλήσεις

Ιντρακάτ: O πράσινος πυλώνας του 1,6 GW μαγνήτης για την ΒC Partners