Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνδέσει τις διακοπές με τη διασκέδαση, τα ξενύχτια, τα καλοκαιρινά μπάνια, τις αθλητικές δραστηριότητες, τις εκδρομές, τις επισκέψεις στα αξιοθέατα κ.α., αλλά τα τελευταία χρόνια αναδύεται και μια νέα τάση, η οποία συνδέει τις διακοπές με τον… ύπνο.  

Ο λόγος για τον sleep tourism, δηλαδή «τουρισμό του ύπνου», ο οποίος έχει «αναγκάσει» πολλά ξενοδοχεία να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες  στους πελάτες τους. Το «κλικ» έγινε μετά την πανδημία, όταν ολοένα και περισσότερες «πεντάστερες» ξενοδοχειακές μονάδες άρχισαν να εστιάζουν σε ανθρώπους, οι οποίοι το μόνο που ήθελαν να κάνουν στις διακοπές ήταν να… κοιμούνται.  

Μέσα στο προηγούμενο 12μηνο, για παράδειγμα, το Park Hyatt στη Νέα Υόρκη λάνσαρε την Bryte Restorative Sleep Suite, μια σουίτα σχεδόν 100 τετραγωνικών μέτρων, η οποία προσφέρει υπηρεσίες ενίσχυσης της εμπειρίας του ύπνου. Την ίδια στιγμή, η αλυσίδα Rosewood Hotels & Resorts δημιούργησε μια σειρά «καταφυγίων», τα οποία σχεδιάστηκαν για να προωθούν την ξεκούραση. 

Στο Λονδίνο, δε, το Zedwell κατέστη το πρώτο ξενοδοχείο, το οποίο εστιάζει κυρίως στον ύπνο, παρέχοντας δωμάτια με πρωτοποριακή ηχομόνωση για την απόλυτη ησυχία. Στην Πορτογαλία, παράλληλα, η σουηδική εταιρεία κρεβατιών Hastens ίδρυσε το πρώτο ομώνυμο ξενοδοχείο spa και ύπνου.  

«Οι ταξιδιώτες συνήθιζαν να κλείνουν ένα δωμάτιο απλά και μόνο για να κοιμηθούν» τονίζει η Rebecca Robbins, ερευνήτρια του ύπνου, η οποία μιλάει στο CNN Travel. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσθέτει, τα ξενοδοχεία κυρίως εστίαζαν σε πράγματα, τα οποία αποθάρρυναν τους πελάτες από τον ύπνο. «Τώρα έχει έρθει μια σεισμική αλλαγή στη συλλογική συνείδηση και στην προτεραιοποίηση του ευ ζην».  

Η παγκόσμια πανδημία, φυσικά, διαδραμάτισε καίριο ρόλο σ’ αυτή τη νέα τάση. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Clinical Sleep Medicine, το 40% των ενηλίκων είχε χειρότερης ποιότητας ύπνο μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. «Έχουμε αυξήσει την προσοχή μας για τον ύπνο στην εποχή της Covid, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν» σχολιάζει η Robbins.  

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η υπνο-θεραπεύτρια, Malminder Gill, η οποία διαπιστώνει τεκτονικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στον ύπνο. «Όλα μοιάζουν να κινούνται προς τη μακροζωία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα στο σώμα και στην πνευματικά μας υγεία. Άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη διάθεσης, κούραση».  

Η Gill συνεργάζεται με μια αλυσίδα ξενοδοχείων στο Λονδίνο, προκειμένου από κοινού να δημιουργήσουν μια ειδική υπηρεσία ύπνου, η οποία θα προσφέρεται στους πελάτες. Η εν λόγω παροχή θα περιλαμβάνει συνεδρίες διαλογισμού, ποικιλία μαξιλαριών (για όσους προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι), σειρά διαφορετικών ειδών σκεπασμάτων, ειδικά σχεδιασμένο τσάι και αρωματικά χώρου. 

«Διαφορετικά πράγματα “δουλεύουν” για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους» τονίζει η Gill, αναφερόμενη στην ποικιλία των όσων προσφέρονται σ’ αυτήν την υπηρεσία.  

«Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός. Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μια τάση υπέρ του τουρισμού ύπνου, όπως και της ευζωίας γενικότερα, μετά τα lockdowns και την Covid» σημειώνει, από την πλευρά της, η Daniela Moor, manager στη Rocco Forte Hotels.  

Σύμφωνα με την Robbins, την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που εστιάζουν σε στρατηγικές υγιούς ύπνου, στοχεύουν να «εξοπλίσουν» τον πελάτη με εργαλεία, τα οποία θα βελτιώσουν τον ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.  

Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, όπως επισημαίνει, τέτοιου είδους ξενοδοχεία να συνεργάζονται με ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, προκειμένου να επιλέγονται με προσοχή τα διάφορα βοηθήματα για τον ύπνο.  

Διαβάστε επίσης

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια… 

ΑΔΜΗΕ: State Grid και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «χτυπούν» το μεγάλο πρότζεκτ Aριάδνη του €1 δισ.

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας – Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί (pics)