Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς ο νέος διοικητής της είναι περισσότερο… «γεράκι» από την προκάτοχό της.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο ρεπό μιας εβδομάδας στο 45% την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Η MPC ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αυστηροποιήσει την πολιτική «σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού», σύμφωνα με δήλωση που συνοδεύει την απόφασή της.

«Η Επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος των εκτιμήσεων », ανέφερε.

Η λίρα διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή μετά την ανακοίνωση του επιτοκίου.

Πρώην οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com, ο Καραχάν ήταν αναπληρωτής διοικητής για μεγάλο μέρος του κύκλου σύσφιγξης που αύξησε τα επιτόκια κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες με οκτώ συνεχόμενες κινήσεις. Αντικατέστησε την Ερκάν μετά την αιφνίδια αποχώρησή της νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Ο νέος διοικητής κληρονομεί μια οικονομία όπου η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, διατηρώντας την αύξηση των τιμών σε τροχιά κορύφωσης πάνω από το 70% σε λίγους μήνες. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2024 στο 36%, ένα επίπεδο που ο υποδιοικητής Cevdet Akcay χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο».

Διακόπτοντας τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει στη δυναμική του αποπληθωρισμού που προσπάθησε να θέσει σε κίνηση υπό την Ερκάν.

Διαβάστε ακόμη

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα (pics)

ΕΚΤ: Μειώνονται δραματικά τα στοιχήματα των traders υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων το 2024 (γράφημα)

«Δούρος Α.Ε»: Προς το σφυρί οδηγείται το εργοστάσιο στην Πάτρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ