Διεθνή

Τραμπ: Οι φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στον εισαγγελέα του Μανχάταν

  • newsroom


Οι εισαγγελικές αρχές μεταξύ άλλων ζητούσαν να λάβουν τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε ο Τραμπ από το 2011 μέχρι το 2018, καθώς και εκείνες της εταιρείας του, Trump Organization

Τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ παρέλαβε το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς τη Δευτέρα, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που απέρριψε την προσφυγή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας ζητούσε αυτά τα έγγραφα στο πλαίσιο έρευνας, που αρχικά είχε επικεντρωθεί στις καταβολές χρημάτων σε δύο γυναίκες, οι οποίες υποστήριζαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στο μεταξύ, η έρευνα διευρύνθηκε και πλέον περιλαμβάνει κατηγορίες για φοροδιαφυγή, τραπεζική και ασφαλιστική απάτη.

Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν να λάβουν τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε ο Τραμπ από το 2011 μέχρι το 2018, καθώς και εκείνες της εταιρείας του, Trump Organization.

Φορολογικές οφειλές στο… μηδέν

Ο Βανς υπέβαλε για πρώτη φορά το αίτημά του τον Αύγουστο του 2019 και έκτοτε ο Τραμπ και οι δικηγόροι του προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να εμποδίσουν την παράδοση των εγγράφων από τη λογιστική εταιρεία Mazars, η οποία διαχειρίζεται τις φορολογικές υποθέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι συνεργάτες του Βανς πήραν πρόσφατα κατάθεση από εργαζόμενους στη Deutsche Bank, το τελευταίο μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα που συνεργάζεται ακόμη με τον Τραμπ, ενώ μίλησαν και με εργαζόμενους στην ασφαλιστική εταιρεία Aon.

Επίσης, πήραν και πάλι κατάθεση από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ο οποίος είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι ο πρώην πελάτης του και η εταιρεία του «φούσκωναν» ή υποβάθμιζαν τεχνητά την αξία των ιδιοκτησιών τους, ώστε να λαμβάνουν τραπεζικά δάνεια ή να μειώνουν τους φόρους τους.

Κατά την προεδρία του ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, σπάζοντας μια παράδοση που κρατούσε για μισό αιώνα, από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η εφημερίδα New York Times, αφού κατάφερε να πάρει στην κατοχή της φορολογικά έγγραφα μιας 20ετίας, δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα, από την οποία συμπέραινε ότι ο Τραμπ κατάφερε να μειώσει τις οφειλές του προς την εφορία στο μηδέν, στις 11 από τις 18 φορολογικές δηλώσεις που εξετάστηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Crystal Almond – Wind: «Bonus» 288+100 εκατ. από το IPO της Vantage Towers

Copenhagen Infrastructure Partners: Στα σκαριά το μεγαλύτερο εργοστάσιο Power-to-X στην Ευρώπη

Google, Facebook, Microsoft, Twitter, Tik Tok: Πώς πολεμούν την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

 

Απόρρητο Απόρρητο