Αντιμέτωποι με αδυναμία πληρωμής των χρεών τους έρχονται οι Βραζιλιάνοι, καθώς τέσσερις στους δέκα ενήλικες να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες διατηρούν σφιχτή νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο τους, σύμφωνα με δημοσίευμα  του Bloomberg.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 18,42% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής συνομοσπονδίας καταστηματαρχών που μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Poder360. Ο αριθμός των Βραζιλιάνων που αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής αυξήθηκε επίσης κατά 8%, με τους περισσότερους να αγωνίζονται για χρέη σε τοπικές τράπεζες, δήλωσε η Συνομοσπονδία.

Το χρέος των νοικοκυριών στη Βραζιλία παραμένει εδώ και μήνες σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς Selic στο 13,75%, έπειτα από δώδεκα αυξήσεις με ταχείς ρυθμούς, προσπαθώντας να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές. Εννέα μήνες μετά την εφαρμογή της στρατηγικής, ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε σε περίπου 4% μέχρι τα μέσα Μαΐου από το περσινό μέγιστο 12%.

Η υπερχρέωση αυξάνεται επίσης μεταξύ των ηλικιωμένων. Τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών μεταξύ των Βραζιλιάνων ηλικίας άνω των 60 ετών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 35% τον Απρίλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης εταιρικών δεδομένων Serasa Experian που δημοσιεύει η εφημερίδα Estado de Sao Paulo. Συγκριτικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Βραζιλιάνων όλων των ηλικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 13%.

Το υψηλό κόστος δανεισμού πλήττει επίσης τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δάνεια εν μέσω της αύξησης των εταιρικών πτωχεύσεων. Έχουν εμφανιστεί ενδείξεις πιστωτικής στενότητας, με την αύξηση του κόστους των τοπικών αγορών χρέους και την κατακόρυφη πτώση των νέων εκδόσεων – τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματά τους για έναν κύκλο χαλάρωσης που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, αφού ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Campos Neto δήλωσε ότι υπάρχουν “θετικά σημάδια μπροστά μας” όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια δραστηριότητα έχει ψυχρανθεί, με την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας. Επιπλέον, οι βασικές μετρήσεις χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, “ήταν καλύτερες” από τις αναμενόμενες στα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Στις 15 Ιουνίου ο διαγωνισμός για τις μπαταρίες που περιμένει όλη η αγορά των ΑΠΕ

Ηλεκτρική ενέργεια: Μηδενικές τιμές ρεύματος για έξι ώρες λόγω ΑΠΕ

Σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στο Αμάρι της Κρήτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ