Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν επιβραδύνει “καθόλου” τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επομένη της ανακοίνωσης της αναβολής ορισμένων σημαντικών μέτρων.

Ύστερα από συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε εσπευσμένα χθες, Τετάρτη, κατά την οποία ανακοίνωσε κυρίως την αναβολή για πέντε χρόνια, από το 2030 στο 2035, της απαγόρευσης της πώλησης νέων θερμικών αυτοκινήτων (σ.σ. που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ) στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τα μέτρα του, τα οποία καταγγέλθηκαν ως προεκλογικά και καταδικάστηκαν στους οικονομικούς κύκλους ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο των Συντηρητικών.

“Δεν θα επιβραδύνουμε καθόλου τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο Σούνακ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “απαλλάσσεται από τον άνθρακα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία της G7”.

Σε ερώτηση για την κριτική που άσκησε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Κρις Σταρκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει λίγο νωρίτερα στον ίδιο ραδιοσταθμό “ευσεβείς πόθους” την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο της για ουδετερότητα άνθρακα το 2050 με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πεπεισμένος.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όρισαν τους στόχους αυτούς για να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα ως τα μέσα του αιώνα “χωρίς να έχουν μια έντιμη συζήτηση με την χώρα πάνω σε αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει για να τους επιτύχουμε”, εξήγησε.

Η κυβέρνηση “φέρει την ευθύνη για να ενεργήσουμε κατά τρόπο που να έχουμε τα μέτρα και τις προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να εκπληρώσουμε όλες τις διεθνείς και εθνικές μας υποχρεώσεις, στις οποίες παραμένουμε δεσμευμένοι και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη” ότι “θα τις εκπληρώσουμε”, συνέχισε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις, ο οποίος επικαλέστηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ για να βεβαιώσει ότι δεν θεωρεί σκόπιμο “να επιδιώκει τους πηχυαίους τίτλους” για “να είναι δημοφιλής βραχυπρόθεσμα”, δημοσίευσε άρθρο στην ταμπλόιντ The Sun για να υπερασπιστεί τις εξαγγελίες του.

Αν και επικρίθηκαν έντονα από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτές έτυχαν μάλλον ευνοϊκής υποδοχής από τον βρετανικό, κυρίως συντηρητικό, Τύπο.

Διαβάστε ακόμη:

«Κόκκινα» δάνεια: Νέο «καμπανάκι» από ΤτΕ για τις περίπου 6 μονάδες που χωρίζουν Ελλάδα και Ευρώπη στον δείκτη NPE

Γεωργιάδης στη Βουλή: Δεν καταργείται το πενθήμερο (pic)

Το νέο «σήμα» από τις κεντρικές τράπεζες – Γιατί πάνε… πίσω οι μειώσεις επιτοκίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ