Διεθνή

Βρετανία: Στο μισό μειώθηκε το ετήσιο έλλειμμα παρά το αυξημένο κόστος χρέους

  • newsroom


Ο ολοένα και επιταχυνόμενος πληθωρισμός παραμένει η βασική απειλή για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ το περασμένο οικονομικό έτος, ωστόσο ο ολοένα και επιταχυνόμενος πληθωρισμός παραμένει η βασική απειλή για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αναλυτικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του Μαρτίου ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων στα 18,1 δισεκατομμύρια στερλίνες, οδηγώντας το συνολικό έλλειμμα του οικονομικού έτους 2021-22 στα 151,8 δισεκατομμύρια στερλίνες, ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Το μέγεθος αντιστοιχεί στο 6,4% του ΑΕΠ και έρχεται να συγκριθεί με το υψηλό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του 14,8% που καταγράφηκε τη χρήση 2020-21, όταν η πανδημία μαινόταν. Ο δανεισμός ήταν ο τρίτος υψηλότερος από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1947, αλλά μειωμένος κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τα 317,5 δισ. στερλίνες της αμέσως προηγούμενης χρήσης.

Η βελτίωση αντικατοπτρίζει τη σταδιακή απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης που θεσπίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας όπως η προσωρινή αργία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που απέφερε πολύ περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτά που αναμένονταν.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί ανοδικές πιέσεις στο κόστος του χρέους και ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΝ: Προχωρούν οι εργασίες στην έκταση του Ελληνικού

Jet2: Για πρώτη φορά ταξίδια city break από τη Βρετανία στην Αθήνα το χειμώνα 2022- 2023

“H2arvester”: «Επανάσταση» στα φωτοβολταϊκά με αυτοκινούμενες μονάδες (pic)