Διεθνή

YouTube: Μπλόκο στα βίντεο που παραπληροφορούν για (όλα) τα εμβόλια

  • newsroom


Το YouTube έχει διαγράψει εδώ και έναν χρόνο περισσότερα από 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τον κανονισμό του

Την ενίσχυση της πολιτικής του για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα βίντεο που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του, ανακοίνωσε το YouTube.

Υπογράμμισε δε ότι τα κατασταλτικά μέτρα δεν θα περιοριστούν μόνο στα βίντεο παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς θα απαγορεύονται και τα βίντεο με γνωστούς αντιεμβολιαστές, κατεβάζοντας αρκετά κανάλια.

Τα παραπάνω γράφει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη δήλωση του αντιπροέδρου του YouTube, αρμόδιου για την παγκόσμια εμπιστοσύνη και ασφάλεια, Ματ Χάλπριν.

«Τα περιεχόμενα που ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι επικίνδυνα και προκαλούν χρόνιες συνέπειες στην υγεία, που δηλώνουν ότι τα εμβόλια δεν περιορίζουν τη μετάδοση των ασθενειών ή που περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες για τις ουσίες που εμπεριέχονται στα εμβόλια, θα διαγράφονται», αναφέρει η πλατφόρμα σε ανακοίνωσή της.

«Αυτό συμπεριλαμβάνει τα περιεχόμενα που βεβαιώνουν λανθασμένα ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, καρκίνο, στειρότητα ή ότι οι ουσίες που εμπεριέχονται στα εμβόλια μπορούν να εντοπίζουν τα άτομα που τα λαμβάνουν», προσθέτει η θυγατρική της Google.

Παραπλανητικά ή ψευδή βίντεο για εμβολιασμούς ρουτίνας όπως για την ιλαρά ή την ηπατίτιδα Β θα μπορούν να αποσύρονται από τον ιστότοπο, όπως και «γενικές δηλώσεις για τα εμβόλια».

Αντίθετα, «τα περιεχόμενα για τις πολιτικές εμβολιασμού, τις νέες δοκιμές εμβολίων και τις μεγάλες επιτυχίες ή αποτυχίες των εμβολίων» εξακολουθούν να επιτρέπονται, όπως και οι προσωπικές μαρτυρίες για τον εμβολιασμό, εφόσον σέβονται τον κανονισμό της πλατφόρμας.

Το YouTube εφαρμόζει ήδη μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, δηλώνοντας ότι έχει διαγράψει εδώ και έναν χρόνο περισσότερα από 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τον κανονισμό του στο θέμα αυτό.

Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα μέτρα που έλαβε η πλατφόρμα είναι η αναστολή των γερμανικών λογαριασμών του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RT την Τρίτη, επειδή «παραβίασαν τους εσωτερικούς κανόνες της κοινότητας, μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό και θέλησαν να παρακάμψουν μια αναστολή τηλεφόρτωσης».

Η Μόσχα απείλησε να μπλοκάρει το YouTube ως αντίποινα, κατηγορώντας τον όμιλο για λογοκρισία.

Εξάλλου, οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι υφίστανται μεγάλη πίεση για να διαγράφουν ή να θέτουν όρια στα περιεχόμενα κατά των εμβολίων, που πολλαπλασιάζονται στις πλατφόρμες τους κυρίως μετά την έναρξη της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan: Τα διαγράμματα που εξηγούν το χάος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Lamda Development: Κέρδη ρεκόρ στο α’ εξάμηνο με όχημα το Ελληνικό

Apple: Αναπτύσσει τεχνολογία που θα εντοπίζει κατάθλιψη και άλλες ασθένειες