Σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις» έχουν οδηγήσει οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία που ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν το βράδυ.

«Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας.

Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμα μέσω βίντεο.

«Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε σήμερα. Συνεχίζεται. Όλοι περιμένουν νέα. Θα επανέλθουμε το βράδυ», πρόσθεσε.

Πριν από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, είχε επισημάνει ότι «η επικοινωνία (σ.σ. με τη Μόσχα) παραμένει, ακόμα κι αν είναι περίπλοκη».

«Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας σύστημα «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας».

Είναι ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ποντόλιακ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου. Οι τρεις προηγούμενοι πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας και Πολωνίας – Λευκορωσίας.

Αυτός ο νέος γύρος έρχεται επίσης έπειτα από μια πρώτη άκαρπη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία δήλωσε ότι θα απαιτήσει για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ριάντ: Διαύλους επικοινωνίας για επενδύσεις και κοινές συνεργασίες άνοιξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πόλεμος έβαλε «φωτιά» στους ναύλους των πλοίων

Εκπρόσωπος Τζόνσον: Η Βρετανία θα συνεχίσει να στέλνει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία