Με τη βούλα του πρωθυπουργού που σηματοδοτεί την ύψιστη προτεραιότητα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, παρουσιάστηκαν χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ οι άξονες του νέου χάρτη της εργασίας ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ύστερα από σαράντα χρόνια τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας δίνει έμφαση στο ελαστικό ωράριο που θα εφαρμόζεται με επιλογή του ίδιου του εργαζόμενου, κατόπιν γραπτής του αίτησης όπως ακριβώς και με την ετήσια άδεια αναψυχής.

 Η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με το συμψηφισμό των υπερωριών με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια «ξεκλειδώνει» τη δυνατότητα 4ήμερης απασχόλησης την εβδομάδα.

Τον τρόπο που θα προκύψει το τετραήμερο περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης: «Οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτόμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος; Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή».

Το κείμενο 17 ερωτήσεων- απαντήσεων του Υπουργείου Εργασίας για το νομοσχέδιο επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη θωράκιση του 8ώρου , στην καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας καθώς και των αδήλωτων υπερωριών. Παράλληλα επεξηγεί τους λόγους εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου και την αναγκαιότητα διασφάλισης του ελάχιστου αναγκαίου προσωπικού κατά τη διάρκεια των απεργιών των ΔΕΚΟ.

Διαβάστε στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη 

Ο Βακάκης αλλάζει (ξανά) την Jumbo – Το μοντέλο last minute delivery και οι νέες επενδύσεις

Το καρμπόν του διαγωνισμού, ο Τζον και ο Τέλης της Τράπεζας Πειραιώς και ο μάνατζερ Φώτης της Intralot 

Αλλάζουν και πάλι το μισθολόγιο στο Δημόσιο – Μπόνους για «καλούς», στασιμότητα για ανεπαρκείς – Ποιους αφορά