Η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας του e-ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ λήγει σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου και από αύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες θα πρέπει να ελέγξουν το εάν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Ο ΕΦΚΑ έχει δημιουργήσει την ειδική πλατφόρμα «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών» όπου οι μη μισθωτοί μπορούν να ελέγξουν το εάν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα. Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα θα αποδίδεται άμεσα στους μη μισθωτούς εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον οι μη μισθωτοί που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μπορούν να ανακτήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα εφόσον εξοφλήσουν τις εισφορές τους  για το 2021 και υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όσοι μη μισθωτοί:

  • δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ
  • όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το ΚΕΑΟ
  • όσοι έχουν οφειλές, αλλά έχουν καταβάλει εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Δίχως «φρένα» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Άλμα στο 10,7% τον Μάιο

Εκτός τραπεζών πάνω από 3.000 υπάλληλοι μέσα σε έναν χρόνο – «Λουκέτο» σε 150 καταστήματα

Ισκαντάρ Σάφα: Πήρε τον Σκαραμαγκά με 1 ευρώ, θέλει και τα ρέστα