«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, καθώς οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά και την ενέργεια εξαϋλώνουν το εισόδημά τους» σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, το ΕΚΑ επισημαίνει ότι η έλλειψη ελέγχων στην αγορά εργασίας, όπου επικρατεί η μαύρη, η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, δεν δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να πάρουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει, «δεν ισχύουν οι τριετίες από το 2012 και μετά. Κατά συνέπεια, ένας μισθωτός που εργάζεται από το 2010 στον ίδιο εργοδότη, λαμβάνει τα ίδια χρήματα με όποιον προσληφθεί κατά το τρέχον έτος. Δηλαδή, η αύξηση στον βασικό μισθό δεν συνεπάγεται αυτόματα και αναπροσαρμογή όλων των υπόλοιπων αμοιβών».

«Για τους λόγους αυτούς και, για να πάψει επιτέλους ο μισθός να είναι προεκλογικό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, απαιτούμε επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, άμεση επαναφορά των τριετιών και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Τα συνδικάτα με τον αγώνα τους θα καταργήσουν στην πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Διαβάστε ακόμη:

Συμφωνία UBS με την Credit Suisse: Τι λένε 11 γκουρού των επενδύσεων για την τραπεζική κρίση

Αγοραπωλησία – ρεκόρ στη Μήλο για μία μοναδική βίλα αξίας 6 εκατ. ευρώ (pics)

ΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» για παρακολούθηση και «κάρφωμα» φοροφυγάδων