Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι χάνουν τις προαγωγές. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι αυτοί και τα μεσαία στελέχη κινδυνεύουν πρώτα να δουν την πόρτα της… εξόδου.

Πολυεθνικές κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας προχώρησαν σε σημαντική περικοπή θέσεων εργασίας το 2023, ενώ κι άλλες επιχειρήσεις σε κλάδους από τα χρηματοοικονομικά μέχρι τα έπιπλα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ανακοινώσει περικοπές και το 2024, προκαλώντας άγχος στους ανθρώπους που αναρωτιούνται αν θα είναι οι επόμενοι.

Αν ο πρώτος μήνας του 2024 προσφέρει κάποια ένδειξη, οι μεγαλύτεροι εργοδότες της Αμερικής – που είχαν προβεί σε μαζικές απολύσεις πέρυσι – θα συνεχίσουν τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Τις τελευταίες μόλις εβδομάδες, η Alphabet, η Amazon, η Citigroup, η Ebay, η Macy’s, η Microsoft, η Shell, η Sports Illustrated και η Wayfair ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας.

Την Τρίτη, η γνωστή μεταφορική United Parcel Service (UPS) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας και να καλέσει τους εργαζόμενους που ήταν σε τηλεργασία, πίσω στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι απολύσεις έρχονται καθώς η οικονομία στις ΗΠΑ στέλνει ανάμεικτα μηνύματα. Από τη μία πλευρά, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μόλις αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών. Οι μετοχές βρίσκονται κοντά σε ιστορικό υψηλό, τροφοδοτώντας και πάλι τις συζητήσεις για μια οικονομική ήπια προσγείωση. Και ένας βασικός δείκτης του καταναλωτικού κλίματος στις σημείωσε πρόσφατα το μεγαλύτερο άλμα από το 2005.

Από την άλλη πλευρά, ο αυξανόμενος κατάλογος των περικοπών θέσεων εργασίας υψηλού προφίλ προσθέτει αβεβαιότητα στον κόσμο των «λευκών κολάρων», όπου οι φόβοι για ύφεση και εκτόπιση από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει συνήθης συζήτηση στο διάλειμμα για φαγητό. Η αυξανόμενη καταστολή της εξ αποστάσεως εργασίας προκαλεί επίσης ανησυχία.

«Δημιουργεί έναν παράγοντα φόβου», δήλωσε η Ariel Schur, διευθύνων σύμβουλος της ABS Staffing Solutions στη Νέα Υόρκη.

Ποιοι πρέπει να ανησυχούν για τη δουλειά τους

Τα μεσαία στελέχη και οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πρέπει να προσέχουν εκτιμούν οικονομολόγοι, υπεύθυνοι προσλήψεων και σύμβουλοι εργασίας.

«Οι εταιρείες συχνά στοχεύουν τα μεσαία διοικητικά στελέχη για περικοπές», δήλωσε ο Daniel Zhao, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor. «Τα μεσαία στελέχη συχνά συμπιέζονται και από τις δύο πλευρές. Είναι οι θέσεις που περικόπτονται, αλλά συχνά είναι επίσης υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων για να γίνουν πιο αποδοτικοί».

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες απολύσεις έχουν αναδείξει τα τρωτά σημεία των απομακρυσμένων εργαζομένων. Ορισμένες αναφορές έδειξαν ότι οι εργοδότες θα έβαζαν στο στόχαστρο τους εργαζόμενους με τηλεργασία, σε μια εποχή που πολλές εταιρείες προσπαθούν να επαναφέρουν το προσωπικό στο γραφείο.

«Δεν έχεις αυτή την καθημερινή αλληλεπίδραση. Είναι ευκολότερο σε ανθρώπινο επίπεδο να αφήσεις κάποιον να φύγει. Είναι ευκολότερο να το χρησιμοποιήσεις αυτό ως αιτιολογία για απολύσεις» είπε η Shur.

Ο George Penn, διευθύνων αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Gartner, δήλωσε ότι οι καλύτερες εταιρείες θέτουν δύο ερωτήσεις όταν σκέφτονται ποιον θα απολύσουν:

  1. Κερδίζει ο εργαζόμενος χρήματα για την εταιρεία τώρα;
  2. Και θα βγάλει χρήματα για την εταιρεία στο μέλλον;

Κάποιος που δεν μπορεί να απαντήσει «ναι» σε καμία από τις δύο ερωτήσεις θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε;

Εμφανιστείτε! Αν είστε σε τηλεργασία, επιστρέψτε στο γραφείο.

Αυτή είναι η πρόταση του Daniel Keum, αναπληρωτή καθηγητή διοίκησης στο Columbia Business School, ο οποίος δίνει στους εργαζόμενους που αγωνιούν για τη θέση τους το σημερινό κλίμα.

«Η εποχή της απομακρυσμένης εργασίας βρίσκεται σε παρακμή. Εμφανιστείτε, δείξτε δέσμευση».

Διαβάστε ακόμα

Avramar: Ζημιές και υποχρεώσεις €494 εκατ. – Παίρνει την ενδιάμεση χρηματοδότηση

Jet2.com, Εasyjet και Volotea με το μεγαλύτερο πρόγραμμα για Ελλάδα το 2024

The Ellinikon Moments – Μια σπάνια εμπειρία γνώσης με τον αρχιτέκτονα Θωμά Δοξιάδη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ