«Την πτώση ρεκόρ της αξίας των κατώτατων μισθών» καταγράφει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), αναλύοντας τα στοιχεία της Eurostat.

Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είδαν την αξία των μισθών τους να μειώνεται έως και 19% φέτος, «γεγονός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα», όπως διαπίστωσε η ΣΕΣ σε ανάλυση των στοιχείων της Eurostat.

Όπως επισημαίνει, «οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2000 που η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών υποχωρεί κάτω από το μηδέν και αυτή η μείωση είναι σημαντικά υψηλότερη. Στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%. Οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι στη Λετονία (-19%), την Τσεχία, την Εσθονία (-10%) και τη Σλοβακία (-8%)».

«Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων με κατώτατο μισθό σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πολύ συχνά αδυνατούσαν ήδη να τα βγάλουν πέρα. Ήδη, πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους διαβίωσης, σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην ΕΕ των 27 κινδύνευε από τη φτώχεια και 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Υπογραμμίζει δε ότι η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat από τη ΣΕΣ γίνεται ενόψει της αυριανής τελικής ψηφοφορίας (14/9/2022) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της οδηγίας αυτής, η Συνομοσπονδία τονίζει τα ακόλουθα:

  • Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να ελέγχουν και να εξακριβώνουν την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη και το κόστος διαβίωσης.
  • Την υποχρέωση των κρατών – μελών να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταπολεμήσουν τη διάλυση των συνδικάτων, ενώ για τις χώρες με κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτω του 80% να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Την ενίσχυση της συμμετοχής των συνδικάτων στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών.
  • Την απαίτηση για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις να σέβονται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις Συμβάσεις 87 και 98 της ΔΟΕ.

«Καλούμε την κυβέρνηση να κατανοήσει επί της ουσίας το περιεχόμενο της οδηγίας και να ξεκινήσει σε συνεργασία με τους φορείς εκπροσώπησης (ΓΣΕΕ – εργοδοτικές οργανώσεις) τη διαδικασία αποκατάστασης του εργατικού δικαίου και των συλλογικών συμβάσεων», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι μπορούν από φέτος να «σβήσουν» το τέλος επιτηδεύματος

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τέλη Οκτωβρίου κατατίθεται στο Δικαστήριο ο φάκελος εξυγίανσης

Παρίσι: Μείωση στη θέρμανση και διακοπή του νυκτερινού φωτισμού σε δημοτικά κτίρια και μνημεία