Υποχρεωτικές, για το σύνολο του κλάδου των Ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση, κηρύχθηκαν με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) των εργαζομένων.

«Αυτό στην πράξη σημαίνει αποδοχές υψηλότερες από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους» δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε επίσης: «Με τις σημερινές αποφάσεις η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι τάσσεται υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και καλόπιστου διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και προάγουν τις εργασιακές σχέσεις».

Οι προβλέψεις των Σ.Σ.Ε. αφορούν τις αποδοχές, τα επιδόματα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επεκτείνονται και ισχύουν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των Χανίων και στις Ασφαλιστικές εταιρείες, ανεξάρτητα αν οι εργαζόμενοι ανήκουν σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση και αντιστοίχως ανεξάρτητα αν οι εργοδότες μετέχουν σε εργοδοτική οργάνωση που είχε υπογράψει τη Σ.Σ.Ε.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης», για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά.

Στη Σ.Σ.Ε. των Ασφαλιστικών Εταιρειών προβλέπεται πως ο μισθός στο 1ο κλιμάκιο είναι 1.024 ευρώ και φθάνει στα 1.396 ευρώ στο 14ο κλιμάκιο. Επίσης προβλέπεται επίδομα πτυχίου ίσο με ποσοστό 18% επί του εκάστοτε βασικού μισθού του εργαζόμενου ή 10% για πτυχιούχους σχολών Ανώτερης εκπαίδευσης πρώην ΤΕΙ, αλλά και επίδομα διδακτορικού και επίδομα master που είναι ίσο με ποσοστό 28% και 23% αντίστοιχα, επί του βασικού μισθού. Η Σ.Σ.Ε. των Ασφαλιστικών εταιρειών προβλέπει επίσης επίδομα τοκετού που έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ, επίδομα γάμου αλλά και επίδομα τέκνων.

Με τη δεύτερη απόφασή που υπέγραψε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η Σ.Σ.Ε. «Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περιφερειακής ενότητας Ν. Χανίων», για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά.

Η συγκεκριμένη Σ.Σ.Ε. προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και το ημερομίσθιο των εν λόγω εργαζομένων αυξάνονται κατά 5%.

Συγκεκριμένα οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί ξεκινούν από τα 893.808 ευρώ (Κατηγορία Α) και φθάνουν τα 974,715 ευρώ (Κατηγορία Δ) ενώ το ημερομίσθιο για τους σερβιτόρους αυξάνεται στα 69,913 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων στα 61,717 ευρώ. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησης τους μέχρι 8ώρες και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των καταθέσεων – Το ταμιευτήριο, οι προθεσμιακές και οι αδρανείς λογαριασμοί

Πλειστηριασμοί: Έρχονται σφυριά για… κλωστές και μπουζούκια (pics)

Τα ψηφιακά «ραβασάκια» από την εφορία που θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε 10 μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ