Εργασιακά

Κατώτατος μισθός: Επισπεύδεται η διαδικασία για τη διπλή αύξηση εντός του 2022 (Vid)

  • newsroom


Πιθανότατα την 1η Μαϊου ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ

Eμπροσθοβαρής θα είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαϊου 2022, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με το Νίκο Χατζηνικολάου.

H αύξηση θα είναι σημαντική, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και μεγαλύτερη από το 2% που ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Η εκκίνηση της διαδικασίας επισπεύδεται και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία που σύμφωνα με το νόμο διαρκεί 4 μήνες, θα συντμηθεί με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Μαίου 2022 αντί της 1ης Ιουλίου.

Το υπουργείο εργασίας θα ξεκινήσει όσο το δυνατό νωρίτερα τη σχετική διαδικασία που προβλέπει ως πρώτο βήμα την συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα και η τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό εργασίας ο οποίος πιθανότατα τον Απρίλιο του 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 5% -6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Επομένως η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% ( δηλαδή 2%+ 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022 ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ ενώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης φτάσουν το 6% ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι για τη στήριξη των χαμηλόμισθων θα πρέπει να απορροφηθεί ο πληθωρισμός οποίος το μήνα Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 5.1%.

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη , σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr