Εργασιακά

«Παγώνει» ξανά η αύξηση του κατώτατου μισθού

  • newsroom


Τα σενάρια για την εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου μετά τη νέα αναβολή λόγω πανδημίας και lockdown

Η επέλαση του κορωνοϊού και το «κλείδωμα» της οικονομίας ανατρέπει τα σχέδια για την έναρξη της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία αναβάλλεται για τέταρτη φορά. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου θα στελνόταν  η  έγγραφη πρόσκληση της διαβούλευσης από την Επιτροπή Συντονισμού σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προσέλθουν στον διάλογο.

Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποστολή της πρόσκλησης, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση αναβάλλοντας για άλλη μια φορά την 4μηνη διαδικασία. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, υπό συνθήκες lockdown στην οικονομία δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού – μια διαδικασία που θα εξεταστεί όταν κρίσιμοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα μπορέσουν να ανοίξουν και να απαγκιστρωθούν από τα μέτρα στήριξης.

Το σενάριο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για έναρξη της διαδικασίας από τον Ιούνιο εμώ η διαδικασία δεν αποκλείεται να αρχίσει ακόμη και τον Σεπτέμβριο

Εξάλλου, σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ  και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Νικόλας Μαρτίνος – Στέλιος Ιωάννου: Τα «βαριά» επίθετα του επιχειρείν που έγιναν διάσημοι djs

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Νέες ώρες λειτουργίας – Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν

Απόφαση – ανατροπή για τα κομμωτήρια: Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Απόρρητο Απόρρητο