Tο όριο των 1.000 ευρώ θα ξεπεράσει μετά από πολλά χρόνια ο μισθός του έγγαμου με προϋπηρεσία τουλάχιστον 9 ετών, o οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, μετά την αύξηση κατά 7,5% από την 1/5/2022, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό υπολογίζονται σε 650.000-700.000, δηλαδή ένας στους τέσσερις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 27,7% το 2020 από 19,7% που ήταν το 2016.

Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από 1ης Μαΐου κατά 7,5% ή 50 ευρώ τον μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ, από 663 σήμερα, ενώ το ημερομίσθιο αυξάνεται σε 31,85 ευρώ από 29,62 σήμερα. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα.

Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 (2% τον Ιανουάριο και 7,5% τον Μάιο) και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 1.018,6 ευρώ για τους έγγαμους με προϋπηρεσία. Ωστόσο, δεν δικαιούνται όλοι το επίδομα προϋπηρεσίας, τις λεγόμενες τριετίες.

Οι τριετίες

Υπενθυμίζουμε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι τριετίες, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του εν λόγω έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό (που τότε είχε μειωθεί στα 586 ευρώ) είχε προλάβει να κατοχυρώσει την πρώτη τριετία, εξακολουθούσε να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%. Ωστόσο, δεν μπορούσε να διεκδικήσει προσαύξηση για τη δεύτερη και την τρίτη τριετία.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος, σύμφωνα με τους δανειστές, έπρεπε να καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας ή το έτος πρόσληψης.

Αυτή εξάλλου (η καταβολή του μισθού ως μοναδιαία αξία) είναι και η διαφορά «ερμηνείας» της νομοθεσίας, που οδήγησε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της υποχρέωσης καταβολής των τριετιών.

Το ΣτΕ απέρριψε τελικά την αίτηση του ΣΕΒ για τυπικούς λόγους, τονίζοντας ότι η εγκύκλιος του 2019 της τότε υπουργού Εφης Αχτσιόγλου είναι καθαρά ερμηνευτική και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Δηλαδή απάντησε ότι δεν μπορεί να κρίνει νομικά την εγκύκλιο Αχτσιόγλου.

Ωστόσο, ουσιαστικά δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των τριετιών, γεγονός που στην πράξη οδηγεί στη διάσωσή τους.
Και το υπουργείο Εργασίας, όμως, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης των τριετιών, επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς οι τριετίες σχετίζονται με τον νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό.

Επομένως, οι μισθωτοί που αμείβονται με το κατώτατο όριο και πρόλαβαν να κατοχυρώσουν τις τριετίες έως το 2012 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα προϋπηρεσίας που ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Οι αυξήσεις

Ετσι, από την 1η Μαΐου ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, αν είχε συμπληρώσει το 2012 από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία θα πάρει 713 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784,3 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 855,6 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ο μισθός διαμορφώνεται στα 926,9 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1.018,6 ευρώ.

Η αύξηση θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό). Το επίδομα ανεργίας από 407 σήμερα θα αυξηθεί στα 438 ευρώ.

Οπως επισημαίνουν στην πρόσφατη μελέτη τους ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης και ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις (Ιανουάριος 2022 6,2%, Φεβρουάριος 2022 7,2% και Μάρτιος 2022 8,9%) θα εξανεμίσουν τις αυξήσεις απειλώντας σοβαρά τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το επίπεδο της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων και γενικότερα των νοικοκυριών.

Η αύξηση 7,5% αντιστοιχεί στο επίπεδο του 50% της πρότασης της ΓΣΕΕ, που ζητά την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ (αύξηση 13%). Αυτό σημαίνει ότι για ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων θα παραταθεί πέραν της 10ετίας η επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους και η διεύρυνση των μισθολογικών ανισοτήτων, αποκλίνοντας περαιτέρω από τους αντίστοιχους μέσους όρους των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κι αυτό γιατί η προαναφερόμενη αύξηση, αποκλίνουσα σημαντικά από το μέσο επίπεδο πληθωρισμού του έτους, θα αδυνατεί να καλύψει τόσο την τρέχουσα απώλεια της αγοραστικής δύναμης όσο και αυτής που σημειώθηκε εξαιτίας των σωρευτικών μειώσεων του κατώτατου μισθού και των μισθών γενικότερα στη χώρα μας.

Με την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν ως τώρα. Συγκεκριμένα, με την αύξηση κατά 7,5% στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά 2 θέσεις ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και τη Μάλτα (792,26 ευρώ).

Διαβάστε επίσης: 

Το χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την εποπτεία

Tesla: Μπαίνει στα ταξί και τα αλλάζει όλα – Οι νέες αποφάσεις του Μασκ

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα πράξει μόνη της αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση στο φυσικό αέριο