Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Gallup, η αποδέσμευση των εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο λόγος για τον οποίο μόνο το 23% των εργαζομένων θεωρεί ότι ευημερεί στη δουλειά του είναι ότι οι άνθρωποι απλώς δεν βρίσκονται στις σωστές θέσεις εργασίας», σύμφωνα με τον ψυχολόγο Αντρέ Μάρτιν.

«Όταν βρίσκεστε σε λάθος θέση, η ενέργειά σας πρέπει να πάει σε άλλα πράγματα, όπως η διαμόρφωση της αρνητικής συμπεριφοράς ή των συναισθημάτων», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου «Wrong Fit, Right Fit» στο CNBC Make It.

«Κάθε φορά που κάποιος μου μιλούσε για την εμπειρία του να μην ταιριάζει… έλεγε: «Το ήξερα από το στάδιο της συνέντευξης και απλώς δεν έδωσα σημασία», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το κίνητρό μας είναι το ότι θέλουμε αυτή τη δουλειά … Έχουμε την τάση να δίνουμε προσοχή μόνο στις πληροφορίες που θα επιβεβαιώσουν την επιλογή μας να ενταχθούμε στην εταιρεία. Παίζει ρόλο η προκατάληψη επιβεβαίωσης».

Παρομοιάζοντας το κυνήγι εργασίας με τα ραντεβού, ο Μάρτιν είπε ότι είναι δύσκολο να ξέρετε αν εσείς και ο πιθανός εργοδότης σας θα κάνατε καλό ζευγάρι στο πρώτο ραντεβού – αλλά υπάρχουν ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε για να συλλέξετε περισσότερα από τις θετικές πρώτες εντυπώσεις.

«Οι διαδικασίες των συνεντεύξεων δεν είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να γνωριστούμε πραγματικά σε βαθύ επίπεδο», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είστε ειδικοί στις ερωτήσεις. Οι καλύτερες ικανότητές σας ως ερευνητές δημοσιογράφοι θα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας».

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, η ικανοποίηση από την εργασία έρχεται όταν οι προσδοκίες σας για τους ακόλουθους τρεις τομείς ευθυγραμμίζονται με αυτό που μπορεί να προσφέρει μια νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το CNBC.

1. Τρόποι εργασίας

Για να είναι μια θέση εργασίας κατάλληλη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ευθυγραμμιστεί είναι οι προσδοκίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται καθημερινά η εργασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας το θεμελιώδες ερώτημα: «Πώς μου αρέσει να εργάζομαι;»

«Φανταστείτε όταν κάποιος πραγματικά προικισμένος στη δημιουργία όμορφων καταστρωμάτων στο PowerPoint πρέπει να χρησιμοποιήσει υπομνήματα στο Amazon – θα νιώθετε σαν να γράφετε με το μη κυρίαρχο χέρι σας», εξήγησε ο Martin.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για αξίες ή μεγάλες, φιλόδοξες δηλώσεις. Έχει να κάνει με το πώς η εταιρεία χαράσσει στρατηγική και συνεργάζεται. Πώς διαχειρίζεται τις συγκρούσεις; Πώς αναπτύσσουν τους ανθρώπους και κοινωνικοποιούν τις ιδέες; Ποια είναι η σχέση τους με τον χρόνο;»

«Αν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, θα ξέρετε πολύ περισσότερα για το πώς θα νιώθετε να εργάζεστε εκεί μια τυχαία Τρίτη του Οκτωβρίου, σε αντίθεση με το τι προσπαθεί να γίνει η εταιρεία».

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να μάθετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι το προφίλ ενός ατόμου που πετυχαίνει σε αυτόν τον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, ποια προσόντα έχει, ποιες δεξιότητες επιδεικνύει και πόσο χρόνο περνάει στη δουλειά του.

«Το να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με το πώς γίνεται η δουλειά και ποιος πετυχαίνει μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετρήσετε πού βρίσκεστε», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

2. Δημιουργήστε το προφίλ του ιδανικού για εσάς ηγέτη

Μια άλλη έρευνα της Gallup από το 2020 διαπίστωσε ότι το 70% της δέσμευσης των εργαζομένων σε μια εταιρεία επηρεάζεται από τους διευθυντές. «Γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσετε ότι εργάζεστε για τον ιδανικό σας ηγέτη ή διευθυντή», δήλωσε ο Μάρτιν.

Στο βιβλίο του, ο Μάρτιν ενθάρρυνε τους αναζητούντες εργασία να κατασκευάσουν ένα «προφίλ ιδανικού ηγέτη» που περιγράφει:

  • Αξίες
  • στυλ ηγεσίας
  • Ομαδική προσέγγιση
  • Προσέγγιση της αναγνώρισης και της ανάπτυξης
  • Προσωπικότητα και προσωπικά χαρακτηριστικά

«Μια ερώτηση που θα μπορούσατε να κάνετε στον πιθανό διευθυντή σας σε μια συνέντευξη θα ήταν: Ποια είναι η πιο πρόσφατη θετική ανατροφοδότηση που λάβατε από την ομάδα σας σχετικά με το διοικητικό σας στυλ;»

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε άλλους συνεντευξιαζόμενους για τον διευθυντή που θα προσλάβετε – συγκεκριμένα: «Ποια είναι η φήμη της ομάδας στην οποία θα ενταχθώ; Τι κάνει σπουδαίο αυτή τη θέση;»

«Τέλος, η συμβουλή μου θα ήταν να περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το άτομο αυτό τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης όσο και πριν από την ημερομηνία έναρξης της εργασίας σας», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

«Έβαλα ως πρακτική να κάνω μερικές συζητήσεις με τον διευθυντή μου πριν από την ημερομηνία έναρξης της εργασίας μου, ώστε να μπορέσω να αποκτήσω μια καλύτερη αίσθηση για το ποιος είναι, τι εκτιμά και πώς διοικεί».

3. Μην αγχώνεστε από την περιγραφή ολόκληρης της εργασίας που θα αναλάβετε

Οι περιγραφές θέσεων εργασίας στις αγγελίες είναι συνήθως μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα μπορούσατε ενδεχομένως να κάνετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Αλλά σύμφωνα με τον Μάρτιν, μια ρεαλιστική προεπισκόπηση της θέσης εργασίας θα πρέπει να αφορά τα δύο έως τρία κορυφαία παραδοτέα για τους επόμενους έξι μήνες.

«Και στη συνέχεια μπορείτε να αναρωτηθείτε, είναι αυτά τα βραχυπρόθεσμα παραδοτέα ευθυγραμμισμένα με τις υπερδυνάμεις ή τα δυνατά μου σημεία».

Και πρόσθεσε: «Διότι αν είναι έτσι, έχετε έναν εύκολο δρόμο για την πρώτη νίκη. Αλλά αν δεν είναι, τότε αμέσως μετά, αγωνίζεστε να δείξετε ότι είστε ικανοί και αυτό είναι απλά ένα δύσκολο πράγμα για να ανακάμψετε».

Το να είστε πραγματικά σίγουροι ότι μπορείτε να διαπρέψετε στην εργασία σας τις πρώτες 90 ημέρες είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε την ανάγκη αλλαγής εργασίας.

«Κάθε φορά που πάτε να εργαστείτε σε μια νέα εταιρεία, πρέπει να αναδημιουργείτε το δίκτυό σας. Πρέπει να ξαναμάθετε όλους τους τρόπους εργασίας, πρέπει να αποδείξετε ότι είστε αξιόπιστοι και ικανοί», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

«Όλα αυτά τα πράγματα απαιτούν ενέργεια που μπορεί να είναι μια πραγματικά μακρά, δύσκολη διαδικασία για τους ανθρώπους και το υποτιμούμε αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

Ørsted: Ανεμογεννήτριες με… φωτοκύτταρα στα νέα αιολικά έργα της (pic)

Tesla: Γιατί επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη (tweets + vids)

Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης χτίζει μια αυτοκρατορία $300 δισεκατομμυρίων (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ