Για όλους τους εργαζόμενους – ανεξαρτήτως κλάδου – ελλοχεύει πάντοτε, ο κίνδυνος της «εργασιακής εξουθένωσης» ή αλλιώς burnout. Μπορεί δηλαδή, να έρθει κάποια στιγμή, στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, που συναισθήματα όπως, η κατάθλιψη και το άγχος, να τους κυριεύσουν.

Υπάρχουν ακόμη, αυξημένες πιθανότητες, οι εργαζόμενοι να υποφέρουν από κόπωση και στρες – ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάσταση αυτή, ονομάζεται burnout ή αλλιώς, σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης. Μπορεί να ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας των εργαζομένων στη δουλειά.

Ορισμένοι άνθρωποι ωστόσο, φαίνεται πως ανταπεξέρχονται καλύτερα, στην πίεση και τις απαιτήσεις του εργασιακού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος παρά τη φύση της δουλειάς του, δεν πίστεψε ποτέ ότι θα έπασχε … από burnout.

Όταν κάποια στιγμή, ρωτήθηκε γιατί, παρά το γεγονός ότι ενώ είχε να διαχειριστεί μια ολόκληρη αυτοκρατορία, πίστευε με τόση σιγουριά ότι το burnout δεν θα του χτυπούσε ποτέ την πόρτα, εκείνος απάντησε: «Η δουλειά την οποία κάνουμε σίγουρα δεν είναι βαρετή… Δεν είναι ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα όλη μέρα. Πηγαίνουμε στα γραφεία μας, σκεφτόμαστε νέα προγράμματα, πραγματοποιούμε συσκέψεις, βγαίνουμε έξω για να δούμε τους τελικούς χρήστες, συνομιλούμε με τους πελάτες μας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και πάντα υπάρχουν νέα πράγματα που συμβαίνουν. Για αυτό και δεν νομίζω ότι θα έρθει ποτέ η στιγμή που θα κουραστώ από αυτό που κάνω». 

Σύμφωνα, με τον Μπιλ Γκέιτς, η αποφυγή της ρουτίνας είναι το κλειδί για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης.  

Πώς να αποφύγετε το burnout

Ακόμα κι αν η περίπτωση του Γκέιτς είναι αρκετά ασυνήθιστη, φαίνεται ότι η ανάληψη νέων projects και η δημιουργία νέων στόχων, μπορούν να κάνουν θαύματα όταν προσπαθείτε να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν επίσης, ορισμένα σημάδια που προειδοποιούν ότι η επαγγελματική εξουθένωση … πλησιάζει απειλητικά. Η Κριστίνα Μάσλαχ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Μπέρκλεϊ, είναι η δημιουργός του Maslach Burnout Inventory. Πρόκειται για το πλέον διαδεδομένο εργαλείο μέτρησης της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Όπως μεταδίδει το BusinessInsider, το συγκεκριμένο εργαλείο δίνει έμφαση στις τρεις κύριες ενδείξεις του burnout: Την εξάντληση, την έλλειψη κινήτρου και τις χαμηλές επιδόσεις στο χώρο εργασίας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που επιθυμούν να καταπολεμήσουν το σύνδρομο της εργασιακής εξάντλησης, θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη σωματική άθληση. Συστήνεται ακόμη, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ενώ παράλληλα, τα άτομα θα πρέπει να μιλούν για το θέμα αυτό με ανθρώπους από το εργασιακό του περιβάλλον (φίλους ή προϊστάμενους) εξωτερικεύοντας συγχρόνως, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Διαβάστε ακόμη:

Zero Bond: H αγαπημένη λέσχη του Έλον Μασκ και της Κιμ Καρντάσιαν στη Νέα Υόρκη – Πόσο κοστίζει να γίνεις μέλος (pics)

«Κατεβάζει τον πήχη» για το Χρηματιστήριο η Goldman Sachs

ΕΡΓΑΝΗ: Πώς θα καταχωρούνται οι υπερωρίες με τη νέα απόφαση του Υπ. Εργασίας