Εργασιακά

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και για το μόνιμο προσωπικό στον τουρισμό

  • newsroom


Επέκταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, στο Ζάππειο.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτό είναι μία πρόσθετη υποστήριξη και ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα το οποίο στήριξε την απασχόληση με τρόπο ουσιαστικό».

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε εργοδότες και εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση «να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Προστατεύουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε όλοι μας μία ανησυχία σχετικά με τις μεταλλάξεις και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα. Δεν έχει κάνει ακόμα έντονη την παρουσία της στη χώρα μας, είναι πολύ πιθανό, όμως, αυτό να συμβεί», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας, αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα στο μεγαλύτερο αριθμό των τουριστικών επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών της συνεχούς λειτουργίας τουριστικές  επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έκλεισαν με κρατική εντολή μετά την 1η Ιουνίου 2020 και σήμερα συμπληρώνουν ήδη 14 μήνες χωρίς ή με ελάχιστο αντικείμενο δραστηριότητας, αν και ανοιχτές. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, παρουσίασε το έτος 2020 απώλεια τζίρου άνω του 70% και σήμερα ακόμα υπολειτουργούν.

Το πρόγραμμα «Συν-εργασία» έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, στην οποία προβλέπεται η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε εποχικό προσωπικό του τουριστικού κλάδου με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Δηλαδή, για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα:

-Τους εποχικά εργαζόμενους που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Τους λοιπούς εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε ακόμα:

Τσιάρας: Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών – Προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών

Τζον ΜακΑφι: Sex, drugs και antivirus – Η άνοδος και το τραγικό τέλος

Ινδική μετάλλαξη: Πόσοι νόσησαν στην Ελλάδα – Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός