Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί 12.500 επικουρικές συντάξεις του δημοσίου τομέα που καθυστερούσαν επί μία διετία. Ξεμπλοκάρει η έκδοση των επικουρικών συντάξεων με την ενεργοποίηση της διάταξης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα απονομής της επικουρικής με 15 έτη ασφάλισης.

Με τη νέα διάταξη ισχύουν ενιαίοι όροι και προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε και διαδοχικά.

Ληξιπρόθεσμες αιτήσεις

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για επικουρική ανέρχονται σε 35.000. Από αυτές υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν στην ουρά έως και 4 χρόνια καθώς η αναμονή μετράει από την έκδοση της κύριας και μετά. Με την ενεργοποίηση της διάταξης για την 15ετία, εντάσσονται και οι επικουρικές στη fast track διαδικασία με στόχο να περιοριστεί σύντομα ο όγκος των εκκρεμοτήτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές μπορούν να εκδίδονται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Στις περιπτώσεις που υφίσταται διαδοχικός χρόνος ασφάλισης σε Ταμεία εντός του ΕΦΚΑ, η επικουρική σύνταξη εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση.

Επισημαίνεται ότι δε ισχύουν νέοι κανόνες όσον αφορά στη θεμελίωση δικαιώματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου, καθώς εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος για κύρια σύνταξη αναπηρίας και θανάτου.

Ο βασικός άξονας

Βασικός άξονας της νέας διάταξης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Δηλαδή δε θα ελέγχεται αν ο ασφαλισμένος έχει το σύνολο ή μέρος του χρόνου επικουρικής ασφάλισης στο πρώην ΕΤΕΑΜ ή σε φορείς που είχαν ενταχθεί σε αυτό, αλλά η αίτηση θα προχωρά ανεξαρτήτως σε ποιον φορέα συμπληρώνει τη 15ετία.

Σε δεύτερο χρόνο, θα εξετάζεται εάν υπάρχει και επιπλέον χρόνος και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα δίνεται το επιπλέον ποσό.

Για τον έλεγχο των αποφάσεων που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής, πλέον δίνεται χρονικό περιθώριο ενός έτους στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τον έλεγχο των πράξεων απονομής επικουρικής σύνταξης με απώτατο χρονικό όριο ελέγχων ως τα 3 έτη. Η προηγούμενη διάταξη έδινε περιθώριο ελέγχων εντός 3 ετών και αποκλειόταν κάθε έλεγχος μετά την παρέλευση 5ετίας από την έκδοση απόφασης.

Διαβάστε ακόμη:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έκλεισε το deal των €3,2 δισ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Masdar – Στα €20 ανά μετοχή

Μπάιντεν Vs Τραμπ: Το εκλογικό διακύβευμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ