Καθώς το τέλος της πανδημίας πλησιάζει και η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται όλο και πιο κοντά, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν ξανά τα γραφεία τους για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μάλιστα, ένα υβριδικό μοντέλο βρίσκεται υπό εξέταση αυτή τη στιγμή από δεκάδες εταιρείες που θα επιτρέπει σε μερικούς υπαλλήλους κάθε εταιρείας να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως – για κάποιες μέρες της εβδομάδας τουλάχιστον – ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Έρευνα της PwC που διεξήχθη τον Ιανουάριο σε 1.200 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, διαπίστωσε πως οι περισσότεροι επιθυμούν να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εργασία ακόμη και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BusinessInsider, το 72% δήλωσε πως θα επιθυμούσε να εργάζεται από το σπίτι τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα και το 29% υποστηρίζει ότι θα προτιμούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως σε καθημερινή βάση.

Εάν λοιπόν ανήκετε και εσείς σε αυτούς που είναι υπέρμαχοι της τηλεργασίας και θα θέλατε να εργάζεστε από το σπίτι σας ακόμη και όταν ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον παρελθόν, τότε είστε τυχεροί γιατί σας βρήκαμε τους καλύτερους τρόπους για να το προτείνετε στο αφεντικό σας!

Ένα ζήτημα σαν όλα τα άλλα

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεστε ή να προβληματίζεστε για την αντίδρασή του. Το να πείσετε το αφεντικό σας να σας επιτρέψει να εργάζεστε εξ αποστάσεως είναι σαν να προσπαθείτε να τον πείσετε για ένα οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αρκεί να έχετε ισχυρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και η υπόθεση θα είναι παιχνιδάκι.

Αρχικά, να θυμάστε πως η τηλεργασία είναι μια υπόθεση win-win για εργαζόμενους και εργοδότες. Από τη μία, οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο αγχωμένοι όταν εργάζονται στο δικό τους οικείο και ζεστό περιβάλλον. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών ακόμη και πριν από την πανδημία, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι ήταν εξίσου αποτελεσματικοί – αν όχι και πιο αποτελεσματικοί – σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που συνέχιζαν να πηγαίνουν κανονικά στο γραφείο καθώς στο σπίτι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Η αυξημένη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των εργαζομένων αδιαμφισβήτητα συμβάλει στην επιτυχία της επιχείρησης. Έτσι και εκείνες βγαίνουν κερδισμένες. Ακόμη, οι εταιρείες εξοικονομούν λειτουργικά έξοδα όταν υπάρχουν λιγότεροι υπάλληλοι στο γραφείο.

Κερδίστε την εμπιστοσύνη του διευθυντή σας ενώ εργάζεστε εξ αποστάσεως

Πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά – εάν δεν το έχετε κάνει ακόμη – για να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το αφεντικό σας ειδικά τώρα που εργάζεστε από το σπίτι. Ακόμη και αν δεν βρίσκεστε πλέον στο εργασιακό σας περιβάλλον και το αφεντικό σας δεν σας βλέπει, δεν μπορεί να σας «ελέγξει» και να δει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε ωστόσο, η συνέπεια, η εργατικότητα και κυρίως το να φέρνετε εις πέρας τις εργασίες που σας αναθέτει και μάλιστα εντός των ορισμένων χρονικών ορίων είναι ένα πολύ καλό δείγμα συνετού εργαζομένου που μπορεί και προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε συνθήκη. Σίγουρα κάθε εργοδότης – θα το λάμβανε υπόψιν του. Εξάλλου, το θέμα είναι να βγαίνει και να προχωράει η δουλειά αυτό έχει σημασία. Τι πειράζει, λοιπόν, αν θα είστε στο γραφείο της εταιρείας ή στο γραφείο του σπιτιού σας;

Φέρτε αποδεικτικά στοιχεία για τη συνεχή απόδοσή σας

Πριν αποφασίσετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση με τον διευθυντή σας πρέπει να του αποδείξετε έμπρακτα πως η απόδοσή σας έχει αυξηθεί από τότε που ξεκινήσατε να εργάζεστε από το σπίτι. Διαφορετικά ποιος ο λόγος να συνεχίσετε την τηλεργασία;

Εάν ζείτε με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα τότε σίγουρα αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αναφέρετε στον διευθυντή σας. Να είστε σίγουροι πως θα το λάβει σοβαρά υπόψιν του. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως και εκείνος είναι άνθρωπος και αντιλαμβάνεται τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε. Μην φοβάστε λοιπόν και κάντε αυτήν τη συζήτηση τώρα, αντί να περιμένετε έως ότου οι εταιρείες ζητήσουν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν ξανά στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμη

Νέος κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα «αγκάθια» και τα νέα δεδομένα

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Πώς πάμε για ψώνια, τα sms και ποια καταστήματα ανοίγουν

ΟΑΕΔ – Google: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για 3.000 άνεργους