business stories

Αγωγή κατά της Amazon – Κατηγορείται ότι πουλά στην πλατφόρμα της επικίνδυνα προϊόντα

  • Άντζελα Μπολέτση


Η Amazon κατηγορείται ότι επιτρέπει την πώληση επικίνδυνων, για την ασφάλεια των καταναλωτών, προϊόντων – το νομικό κενό ως προς την ευθύνη

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) κατηγορεί την Amazon ότι έχει διαθέσιμα προς πώληση επικίνδυνα προϊόντα για τους πελάτες της.

Μεταξύ των προϊόντων που αναφέρονται συμπεριλαμβάνονται ένα κοστούμι με ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα που δεν χτύπησαν όταν έπρεπε, πολλές παιδικές πιτζάμες που θα μπορούσαν να πάρουν φωτιά, και σχεδόν 400.000 στεγνωτήρες μαλλιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με νερό.

«Ένα βήμα μόνο σε μια τεράστια έρημο»

Τα προϊόντα που αναφέρονται δεν πωλούνται απευθείας από την Amazon, αλλά από τρίτους λιανέμπορους που χρησιμοποιούν την Amazon. Πολλές από αυτές τις εταιρείες που διαθέτουν προς πώληση τα χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα προϊόντα από την CPSC είναι ξένες και η CPSC έχει περιορισμένη ικανότητα να επιβάλει την ανάκλησή τους, ακόμη και εάν διαπιστώσει ότι είναι επικίνδυνα.

Η CPSC ανέφερε ότι η επιβολή αυστηρών μέτρων μέσω της δικαστικής οδού κατά της Amazon είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο καταναλωτής από αυτά τα προϊόντα.

«Η απόφαση για την υποβολή αγωγής εναντίον της Amazon ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος της CPSC, Ρόμπερτ Άντλερ. «Αλλά είναι ένα βήμα μόνο σε μια τεράστια έρημο – πρέπει να σκεφτούμε πώς πρέπει να χειριστούμε αυτές τις τεράστιες πλατφόρμες με πιο αποτελεσματικό τρόπο και πώς να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που βασίζονται σε αυτές».

Υποχρεώσεις της Amazon

Οι τρίτοι λιανέμποροι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά προϊόντα που πωλούνται στο διαδικτυακό ‘πολυκατάστημα’ της Amazon. Η εταιρεία συγκέντρωσε 80 δισεκατομμύρια δολάρια από προμήθειες και άλλες πληρωμές από τρίτους πωλητές μόνο πέρυσι.

Στην αγωγή γίνεται δεκτό ότι η Amazon σταμάτησε να πουλά τα συγκεκριμένα προϊόντα όταν ειδοποιήθηκε από το προσωπικό της CPSC και ότι ενημέρωσε τους αγοραστές για τους κινδύνους, προσφέροντάς τους την επιλογή επιστροφής χρημάτων σε μετρητά.

Ωστόσο, η αγωγή αναφέρει ότι «οι μονομερείς ενέργειες του Amazon δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των κινδύνων που δημιουργούν τα προϊόντα».

Στόχος της CPSC είναι να αναγκάσει την Amazon να σταματήσει την πώληση αντίστοιχων προϊόντων, να συνεργαστεί με το προσωπικό της CPSC για την ανάκληση των συγκεκριμένων προϊόντων και να ενημερώσει απευθείας τους καταναλωτές που προέβησαν στην αγορά τους για την απόφαση και το λόγο ανάκλησης τους, καθώς και για το δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων.

Η απάντηση της Amazon

Η Amazon επισήμανε ότι η εταιρεία λαμβάνει άμεσα μέτρα όταν ενημερώνεται για προβλήματα ασφάλειας που αφορούν σε προϊόντα που πωλούνται στον ιστότοπο, είτε από την Amazon είτε από τρίτους πωλητές. Επιπλέον, ανέφερε ότι για τις περιπτώσεις που δεν ανακάλεσε τα προϊόντα, υπεύθυνη ήταν η CPSC, η οποία δεν παρείχε στην Amazon αρκετές πληροφορίες για να μπορέσει να δράσει, παρά τα αιτήματά της. Μάλιστα δηλώνει ότι πρότεινε στην CPSC τη δυνατότητα να διευρύνει την ικανότητά της να προβαίνει η ίδια σε απομάκρυνση «επικίνδυνων» κατά αυτήν προιόντων.

«Δεν γνωρίζουμε για το γιατί η CPSC απέρριψε αυτήν την πρόταση ή γιατί υπέβαλε καταγγελία επιδιώκοντας να μας αναγκάσει να προβούμε σε ενέργειες στις οποίες έχουμε ήδη προβεί», δήλωσε η εταιρεία.

Οι δυνατότητες της CPSC και η περίπτωση της Peloton

Η CPSC έχει πολύ πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν στην καταστολή όσων προϊόντων θεωρεί επικίνδυνα, υπό τον νέο επικεφαλής, Άντλερ, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν παύει να έχει περιορισμένες δυνατότητες στην απευθείας επιβολή της ανάκλησης προϊόντων, περιορίζεται στο να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην εκάστοτε εταιρεία. Σε περίπτωση που μια εταιρεία απορρίψει το αίτημα, κάτι που είναι στη διακριτική της ευχέρεια, η προσφυγή στο δικαστήριο για τη CPSC είναι μονόδρομος. Σημαντικό εργαλείο της CPSC είναι και η άσκηση δημόσιας πίεσης.

Νωρίτερα φέτος, αφού η εταιρεία Peloton αρνήθηκε αρχικά να ανακαλέσει έναν διάδρομο που η CPSC έκρινε επικίνδυνο, η Επιτροπή κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα μικρό παιδί να παγιδεύει τα χέρια του κάτω από τον διάδρομο την ώρα που ένα ελαφρώς μεγαλύτερο παιδί έπαιζε στην πίστα. Αν και το απεκονιζόμενο παιδί δεν τραυματίστηκε, από το διάδρομο, σύμφωνα με την Επιτροπή, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός παιδιού καθώς και 70 περιπτώσεις τραυματισμών. Με βάση αυτό, η CPSC εξέδωσε μια «επείγουσα προειδοποίηση» για άτομα που χρησιμοποιούν τα διάδρομο και έχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Η Peloton, παρά την αρχική άρνησή της να συμμορφωθεί, διέταξε την ανάκληση του διαδρόμου και ζήτησε συγγνώμη που δεν το έκανε νωρίτερα.

Αμφιβολίες για τα Amazon Basics

Υπήρξαν και άλλες ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους από προϊόντα της Amazon, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που πωλούνται με την επωνυμία Amazon Basics.

Μια έρευνα του CNN πέρυσι διαπίστωσε ότι δεκάδες προϊόντα της σειράς Amazon Basics έχουν αναφερθεί ως επικίνδυνα, λόγω κινδύνου τήξης, έκρηξης ή ακόμη και ανάφλεξης. Η Amazon ανταποκρίθηκε στην έρευνα λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία» και ότι τα προϊόντα της πληρούν όλα τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας.

Προς υποστήριξη της αγωγής της CPSC, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μλουμένταλ αναφερόμενος στις έρευνες του CNN σε δελτίο τύπου, κατήγγειλε ότι η Amazon «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αναχαίτιση της παλίρροιας των επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται μέσω της πλατφόρμας της, όπως, για παράδειγμα, των δικών της φορτιστών αυτοκινήτων AmazonBasics και μικροκυμάτων που έχουν πάρει φωτιά, εκραγεί βλάψει σωματικά τους καταναλωτές – μερικά από τα οποία ο τεχνολογικός κολοσσός συνεχίζει να πωλεί σε ανίδεους Αμερικανούς».

Νομικός πονοκέφαλος για την ευθύνη

Το μεγάλο και διευρυμένο αποτύπωμα της Amazon στην αμερικανική λιανική αγορά δημιουργεί ΄πονοκέφαλο΄ στις ρυθμιστικές αρχές και το νομικό σύστημα. Το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα μη ασφαλή προϊόντα που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας προέρχονταν από τρίτα μέρη, δυσκολεύει το νομικό χειρισμό του καταλογισμού της ευθύνης για την πώληση τέτοιων προϊόντων.

Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η θέση του διαδικτυακού κολοσσού σχετικά με το ότι δεν ευθύνεται για προϊόντα που πωλούνται από τρίτα μέρη, καθώς λειτουργεί ως απλός μεσάζων, συνδέοντας όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μια αγορά και εκείνους που θέλουν να πουλήσουν εμπορεύματα.

Διαβάστε ακόμη:

Vivartia – CVC: Η επόμενη κίνηση μετά την αποεπένδυση από τη ΜΕΒΓΑΛ

Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε μεταβίβαση επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco

Νέα δεδομένα για τα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τις εξελίξεις στον Σκαραμαγκά