Ναυτιλία

Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε μεταβίβαση επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Οι Κινέζοι ελέγχουν πλέον το 67% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ - Η Cosco θα έχει στη διάθεσή της μια επιπλέον πενταετία για να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα στο λιμάνι

Έγινε το πρώτο βήμα για τη μεταβίβαση μετά από πέντε χρόνια ενός επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco.

Πιο συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα, Πέμπτη 29 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τις αλλαγές στην συμφωνία παραχώρησης με τη Cosco που αφορούν την μεταβίβαση του ποσοστού. Bάσει του νόμου συνεδρίασε και το ΔΣ του ΟΛΠ το οποίο ενέκρινε με τη σειρά του την τροποποίηση.

Οι Κινέζοι ελέγχουν πλέον το 67% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ. Στη συνέχεια η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Πλιακιωτάκη με τις αλλαγές και θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μετά θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί, με ορίζοντα έως τον Σεπτέμβριο, η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ενημέρωσε τους κινέζους ότι το θέμα θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής.

Η αλλαγή της σύμβασης καθυστερούσε γιατί υπήρχε η αίρεση ότι η Cosco, η οποία έχει καταβάλει το τίμημα, ύψους 88 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό από το 2016 όταν και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα-επενδύσεις στο λιμάνι.

Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, αντιτείνονταν ότι είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά έργα αλλά δεν τους αφήνουν εξωγενείς παράγοντες – όπως προσφυγές στο ΣτΕ και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Οι επαφές των δύο πλευρών πύκνωσαν το τελευταίο διάστημα ενώ η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στη Διαιτησία διότι νομικοί κύκλοι τη συμβουλεύουν ότι δεν θα βγει κερδισμένη. Η υπόθεση έφθασε στο Μαξίμου και δόθηκε η λύση.

Η Cosco θα έχει στη διάθεσή της, μια επιπλέον πενταετία για να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα αφού καταθέσει νέα εγγυητική επιστολή, που θα αντιπροσωπεύει το 33% των ανεκτέλεστων έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 295 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιώργος Ζαββός: Συμφωνία με τους θεσμούς για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες 

Πόσα κερδίζουν οι Ολυμπιονίκες από τα μετάλλια σε κάθε χώρα – Λίστα 

ΜΕΒΓΑΛ: Με 25,86 εκατ. ευρώ πήραν το μερίδιο της Vivartia Χατζάκου – Θεοδωρόπουλος