Έπεσε η αυλαία για μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές ‘παραστάσεις’ εναντίον των τεχνολογικών κολοσσών με πρωταγωνιστές την γνωστή σε όλους μας Apple και την Epic Games, κατασκευαστή του δημοφιλούς videogame Fortnite.

H Αpple έχει αποτελέσει το ‘μήλο’ της έριδας για πολλές δικαστικές διαμάχες και έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο των ευρωπαϊκών αρχών, όσο και των ανταγωνιστών της. Αυτή τη φορά την παράσταση ‘σκηνοθετεί’ η Epic Games που υπέβαλε, πριν ένα χρόνο, καταγγελία εναντίον της Apple για την επιβολή της προμήθειας του 30% για κάθε συνδρομή του Fortnite που αγοράζεται από το App Store.

Όλα αυτά λίγους μήνες πριν μπει στο παιχνίδι και η ΕΕ, η οποία απηύθυνε τον προηγούμενο μήνα δριμείς κατηγορίες εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, απειλώντας την εταιρεία με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10% των παγκόσμιων εσόδων της, μετά από καταγγελία του Spotify.

Η δικαστική υπόθεση μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε και ανέβασε στο εδώλιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook.

Για ποιο λόγο κατατέθηκε η αγωγή – τα επιχειρήματα της Epic Games

Η Epic Games κατηγορεί την Apple ότι οι όροι του καταστήματος εφαρμογών (App Store) εύνουν τις εφαρμογές της Apple στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά εφαρμογών, αυξάνοντας το κόστος για τους ανταγωνιστές – παρόχους εφαρμογών, κάτι που τελικά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές στις συνδρομές που πληρώνουν οι χρήστες συσκευών IOS, δηλαδή iphone και ipad.

Στη συγκεκριμένη αγορά η Apple δραστηριοποιείται τόσο ως marketplace μέσω του App Store, που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης εφαρμογών στους χρήστες iOS, όσο και μέσω των δικών της εφαρμογών.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι εφαρμογών δεσμεύονται, με βάση το συμφωνητικό που υπογράφουν, να κάνουν αποκλειστική χρήση του App Store για την παροχή των συνδρομητικών εφαρμογών τους και να πληρώνουν στην Apple προμήθεια ύψους 30% για κάθε συνδρομή που αγοράζεται. Μάλιστα, ο όρος αυτός δεν ισχύει για τις εφαρμογές της Apple, αλλά για όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το κόστος να μετακυλύεται στον καταναλωτή και οι ανταγωνιστικές της Apple εφαρμογές να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ταυτόχρονα, το συμφωνητικό εμποδίζει τους παρόχους να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με εναλλακτικές δυνατότητες αγοράς των εφαρμογών, οι οποίες είναι συνήθως φθηνότερες.

Και κάπου εκεί ξεχείλισε το ποτήρι. Τον Αύγουστο του 2020, η Epic Games αποφάσισε να παραβεί τους όρους που θεωρούσε ότι αδίκως επιβάλει η Apple και προσέφερε στην τελευταία έκδοση του Fortnite στους παίκτες έκπτωση 20% στο νόμισμα του παιχνιδιού ‘V-bucks΄ – με την προϋπόθεση να προμηθευτούν το παιχνίδι απευθείας από την ιστοσελίδα της Epic Games αντί να χρησιμοποιούν τα καταστήματα εφαρμογών της Apple ή της Google. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρση του Fortnite από το App Store λίγες μέρες αργότερα.

Η κίνηση της Apple δεν προκάλεσε έκπληξη στην Epic Games η οποία αμέσως προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ, αφού δημοσίευσε βίντεο που σατίριζε τη διάσημη τηλεοπτική διαφήμιση της Apple το 1984 για την κυκλοφορία των Macindos, η οποία υποδήλωνε ότι το 1984 θα είναι χρονιά επανάστασης και δεν θα έχει κοινά με το ‘1984’, βιβλίο του George Orwell που περιγράφει ένα δυστοπικό αστυνομικό κράτος.

Τι ζητά η Epic Games

Η Epic Games ισχυρίζεται ότι δεν φιλοδοξεί να αποσπάσει αποζημίωση ούτε να καταφέρει καλύτερη συμφωνία με την Apple, αλλά να αλλάξει εν γένει τους όρους στα καταστήματα εφαρμογών για κινητά ώστε να είναι πιο δίκαιοι για όλους τους προγραμματιστές. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια με επίκεντρο τα δικαιώματα των καταναλωτών χρησιμοποιώντας την ετικέτα στα κοινωνικά μέσα #freefortnite, και κατηγορώντας δημόσια την Apple ότι σαν δεσπόζουσα στην αγορά καταπατεί την ελευθερία του λόγου.

Εκτός αυτού η εταιρεία έχει αποκαλύψει την επιθυμία της να λανσάρει ένα δικό της App Store se iOS και Android, για να αποφύγει τους κανόνες των τεχνολογικών κολοσσών.

Η απάντηση της Apple

Σε δήλωση της, η Apple αναφέρει: «Η Epic πουλάει τις εφαρμογές της στο App Store εδώ και μια δεκαετία και έχει επωφεληθεί από το οικοσύστημα του App Store – συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων, των δοκιμών και της διανομής που παρέχει η Apple σε όλους τους προγραμματιστές».

«Η Epic συμφώνησε ελεύθερα με τους όρους και τις οδηγίες του App Store και χαιρόμαστε που έχτισαν μια τόσο επιτυχημένη επιχείρηση στο App Store. Το γεγονός ότι τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα τους οδηγούν τώρα να πιέσουν για μια ειδική συμφωνία δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτοί οι όροι προωθούν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους προγραμματιστές και καθιστούν το κατάστημα ασφαλές για όλους τους χρήστες.»

“Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεργαστούμε με την Epic για την επίλυση αυτών των παραβιάσεων, ώστε να μπορεί να επιστρέψει το Fortnite στο App Store.”

Επίθεση και στην Google

Πέρα από την Αpple, η Epic Games κατέθεσε καταγγελία και εναντίον της Google και του Google App Store, με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε και κατά της Apple, η οποία επίσης επέβαλε στους όρους χρήσης προμήθεια 30% για κάθε συνδρομή εφαρμογής που πωλείται στο κατάστημα εφαρμογών της.

Η καταγγελία ειρωνεύεται ένα χαρακτηριστικό σύνθημα της Google: «μην είσαι κακός”.

«Η Google σε αντίθεση με το σύνθημα που πρεσβεύει χρησιμοποιεί την δύναμή της για να κάνει κακό σε ανταγωνιστές, καινοτόμους, πελάτες και χρήστες σε πολλές αγορές που έχει μονοπωλήσει”, αναφέρεται στην καταγγελία», καταγγελία η εταιρεία.

Η κατάθεση του Tim Cook

Η υπόθεση ανάγκασε τον Tim Cook να δώσει πρώτη φορά κατάθεση στα δικαστήρια. Ο ηγέτης του τεχνολογικού γίγαντα ήταν φανερά αμήχανος ενώ πηγές αναφέρουν ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος παρά τον στόλο δικηγόρων που είχε από πίσω του.

Ρωτήθηκε, για παράδειγμα, πόσα κέρδη επιφέρει στην Apple το App Store. Απάντησε ότι δεν ήξερε. Με δεδομένο ότι το App Store είναι ένα τεράστιο εργαλείο για την Apple, αυτό αποτελεί έκπληξη.

Ρωτήθηκε επίσης για τη συμφωνία της Apple με τη Google, η οποία πληρώνει επίσης ένα τεράστιο ποσό στην Apple για να έχει εκ του σχεδιασμού κατεβασμένη τη μηχανή αναζήτησης στα iPhone. Ο Cook δεν φάνηκε να γνωρίζει πολλά ούτε για αυτήν, και δεν μπόρεσε – ή δεν ήθελε – να επιβεβαιώσει πόσο κοστολογείται αυτή η σύμβαση.

Αναμφισβήτητα, ο Cook θα προσπαθήσει να αποφύγει την αποκάλυψη ευαίσθητων εμπορικών δεδομένων. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί καλή εντύπωση στο δικαστήριο και σίγουρα θα συνεκτιμηθεί κατά του.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η δίκη είναι χαμένο παιχνίδι για την Apple. Ωστόσο τα στοιχήματα για την έκβαση στις δίκες ανταγωνισμού (antitrust) ενέχουν μεγάλο ρίσκο. Πάντως δεν πρέπει να αναμένουμε μια απόφαση σύντομα – η ιστορία έχει πολύ δρόμο και είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να αξιολογήσει ο δικαστής. Σίγουρα σύσσωμοι οι προγραμματιστές παγκοσμίως παρακολουθούν με αγωνία την υπόθεση που σίγουρα θα γράψει ιστορία.

Διαβάστε ακόμη:

Το «κουφάρι» της Creta Farms γίνεται «Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου»

Βλάσιος Σουφλής (Lightsource bp) στο newmoney: «Ο στόχος μας για την Ελλάδα ξεκινάει από τα 640MW»

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Η Ελλάδα στο πρώτο κύμα των χωρών που το ενεργοποιούν από σήμερα