Κέρδη που αγγίζουν σχεδόν τα 40 δισ. δολάρια ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ αυξημένα κατά 10,6% από το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε επίπεδο έτους τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν σε σχεδόν 90 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη, που συνιστούν έναν πιο αξιόπιστο δείκτη κερδοφορίας, αυξήθηκαν κατά 45% το τέταρτο τρίμηνο στα 7,3 δισ. δολάρια και κατά 25% σε επίπεδο έτους φτάνοντας στα 27,5 δισ. δολάρια. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά ακόμα και για μεγαθήρια όπως η Berkshire Hathaway αλλά γίνονται εντυπωσιακότερα από το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους βρίσκονταν σε εξέλιξη η παγκόσμια διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς από το ότι η εταιρεία συνέχισε την πολιτική αγοράς ιδίων μετοχών ως μέσο αντιμετώπισης του πλεονάσματος ρευστότητας. Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία το Σάββατο η Berkshire Hathaway αγόρασε ίδιες μετοχές αξίας 6,9 δισ. δολαρίων το δ’ τρίμηνο, ενώ συνολικά στο 2021 είχε πραγματοποιήσει αγορές ιδίων μετοχών ύψους 27,1 δισ. δολαρίων.
Το Bloomberg χαρακτηρίζει τη ρευστότητα της εταιρείας ως «βουνό μετρητών» και αναφέρει ότι το επιθετικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που εφαρμόζει ο Μπάφετ τα μετρητά της εταιρείας μόλις που κατάφερε να το μειώσει στα 146,7 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους από το ρεκόρ των 149,2 που είχε καταγράψει στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η Berkshire Hathaway ανθίζει

Η επιστολή του Γουόρεν Μπάφετ προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway που συνόδευε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αναφέρονταν στους «τέσσερις πυλώνες» της οικονομικής άνθισης της εταιρείας το 2021: τις ασφαλιστικές δραστηριότητες, τη σιδηροδρομική Burlington Northern Santa Fe, τις ενεργειακές δραστηριότητες και την Apple στην οποία η Berkshire Hathaway αύξησε το μερίδιό της από το 5,39% στο 5,5%. Μάλιστα ο Μπάφετ, όπως αναφέρει το CNBC, αξιολόγησε τους τέσσερις πυλώνες κατατάσσοντας την Apple ως δεύτερο σημαντικότερο μετά τις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Και αυτό, χάριν στον Τιμ Κουκ τον Ceo της Apple τον οποίο και χαρακτήρισε καταπληκτικό. Όπως ανέφερε «Ο καταπληκτικός Τιμ Κουκ, θέτει ως προτεραιότητά του και σωστά τους χρήστες των προϊόντων της Apple, αλλά συνολικά η εταιρεία επωφελείται από τις διοικητικές του δεξιότητες».

Οι έπαινοι του Μπάφετ ουσιαστικά επικροτούν την πολιτική επαναγοράς μετοχών που ακολουθεί και ο Κουκ στην Apple, όπως ο ίδιος στην Berkshire Hathaway, αλλά o θαυμασμός του δεν είναι εντελώς αγνός. Όπως αναφέρει το CNBC ο Μπάφετ έδωσε την εξήγηση «Το μερίδιό μας (σσ. στην Apple) είναι μόλις 5,55%, από 5,39% ένα χρόνο νωρίτερα. Και αυτή η αύξηση μπορεί να σας φαίνεται μικρή, αλλά σκεφτείτε ότι το 0,1% των κερδών της Apple το 2021 αποτιμάται σε 100 εκατ. δολάρια. Δεν ξοδέψαμε κεφάλαια της Berkshire για να αυξήσουμε το μερίδιό μας. Οι επαναγορές μετοχών από την Apple το έκαναν για εμάς».

Η επένδυση της Berkshire Hathaway στην Apple αποτιμάται σε 161 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 40% του μετοχικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, ενώ η προσωπική περιουσία του Μπάφετ ανέρχεται σύμφωνα με το Forbes στα 115 δισ. δολάρια, ποσό που τον καθιστά τον όγδοο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα

«Φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος για το λιανεμπόριο – Τα σούπερ μάρκετ βάζουν… φωτοβολταϊκά

Ακίνητα: Ρεκόρ στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα (pics)

ΕΕ: Έρχονται έκτακτα μέτρα για το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη