Στον Μπιλ Γκέιτς αρέσει να μοιράζεται με τον κόσμο ό,τι διαβάζει. Η τελευταία του σύσταση προέρχεται από τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα, πώς η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι μαθητές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το CNBC.

Ο συνιδρυτής της Microsoft έκανε πρόσφατα μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσει το βιβλίο «Brave New Words: How AI Will Revolutionize Education (And Why That’s a Good Thing)», το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το βιβλίο γράφτηκε από τον Sal Khan, τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της μη κερδοσκοπικής εκπαιδευτικής εταιρείας Khan Academy – η οποία αναπτύσσει ένα πειραματικό AI chatbot tutor που ονομάζεται Khanmigo.

«Αν είστε παθιασμένοι με την εκπαίδευση, πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο», έγραψε ο Γκέιτς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Ο Sal προσφέρει ένα συναρπαστικό όραμα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την επέκταση των ευκαιριών για όλους».

Στο βιβλίο, ο Khan γράφει για τις δυνατότητες των συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη -όπως το ChatGPT, το οποίο τροφοδοτεί το Khanmigo– να «φέρουν επανάσταση στον τρόπο που μαθαίνουμε και διδάσκουμε», βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς και προσαρμόζοντας τα μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών σε όλο τον κόσμο.

Η διδασκαλία με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει να κλείσει το εκπαιδευτικό χάσμα με άμεση βοήθεια για μαθητές χαμηλού εισοδήματος ακόμη και σε αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε ο Γκέιτς πέρυσι στο podcast του «Unconfuse Me», σε ένα επεισόδιο με τον Khan.

«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σαν ένας σπουδαίος καθηγητής στο λύκειο που βαθμολογεί πραγματικά την έκθεσή σου, και εσύ επιστρέφεις και σκέφτεσαι: “Εντάξει, πρέπει να ανέβω επίπεδο”», δήλωσε ο Γκέιτς, ο οποίος χρηματοδοτεί εν μέρει την Ακαδημία Khan μέσω επιχορήγησης 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates από το 2010.

Η Khan Academy φέρεται να έχει διαθέσει το Khanmigo σε περισσότερους από 65.000 μαθητές. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα διδασκαλίας με τεχνητή νοημοσύνη παραμένει σε πειραματικό στάδιο και οι κριτικοί έχουν σημειώσει ότι το chatbot εξακολουθεί να κάνει τακτικά μαθηματικά λάθη.

Αυτού του είδους τα λάθη είναι ένας λόγος για τους γονείς να παραμείνουν επιφυλακτικοί σχετικά με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης για την εκπαίδευση των παιδιών τους, δήλωσε πέρυσι στο CNBC Make It η παιδοψυχολόγος του Barnard College Tovah Klein. Αν χρησιμοποιείτε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μαζί με τα παιδιά σας, μπορείτε να τα διδάξετε πώς να ελέγχουν τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Gates παραμένει ενθουσιασμένος με τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια εκπαίδευση -καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται

«Αν σκεφτούμε για τα επόμενα 10 χρόνια, όσον αφορά τόσο το απόλυτο επίπεδο μάθησης όσο και το χάσμα με τους μαθητές με χαμηλότερο εισόδημα, τους μαθητές μειονοτήτων… αυτά τα νέα εργαλεία μπορούν τόσο να καλύψουν το χάσμα όσο και να ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο των επιτευγμάτων», δήλωσε ο Γκέιτς στο podcast.

Διαβάστε ακόμη 

Προς «ξεκλείδωμα» €15,7 δισ. από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων

Αναδρομικά: Νέος γύρος καταβολών – Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται στο τέλος Μαΐου (vid)

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ