business stories

Έρευνα στην πλατφόρμα που «αγαπά ο Μασκ»: Πουλούσε από όπλα μέχρι… μαγικά ξόρκια

  • newsroom


Μερικά από τα ευρήματα μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν επικίνδυνα, ανατριχιαστικά ως και μακάβρια...

Η μοναξιά της καραντίνας και τα κατεβασμένα ρολά σε καταστήματα και μπαρ ώθησε εκατομμύρια κόσμο να συρρέει στις διαδικτυακές πλατφόρμες για να κάνει τα ψώνια του ή απλά για να περάσει την ώρα του, με συνέπεια, από την αρχή της πανδημίας δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως η διαδικτυακή αγορά Etsy, να πλημμυρίζει από επισκέψεις επίδοξων αγοραστών..

Ωστόσο, όλος αυτός ο συνωστισμός δυσκολεύει και την προσπάθεια της Etsy να ελέγξει αυτά που πωλούνται που προκαλείται στην πλατφόρμα της. Πρόσφατη έρευνα του BusinessInsider διαπίστωσε ότι περίπου 800 καταχωρίσεις παραβιάζουν την πολιτική απαγόρευσης πώλησης αντικειμένων της εταιρείας. Μερικά από τα ευρήματα μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν επικίνδυνα, ανατριχιαστικά ως και μακάβρια, όπως υπολείμματα κατοικίδιων ζώων, πορνογραφικό υλικό, όπλα, αλλά και πολλά προϊόντα μαζικής παραγωγής που «βαφτίστηκαν» χειροποίητα αντικείμενα.

Μερικά από τα αντικείμενα προς πώληση που εντοπίστηκαν στο ηλεκτρονικό κατάστημα ήταν μουμιοποιημένα υπολείμματα κουταβιών, χαλύβδινα μπαστούνια, συντηρημένα έμβρυα από γάτες, δηλητηριώδη φυτά, ψευδείς θεραπείες για την covid-19, όγκους και άλλες ασθένειες και ραδιενεργά μεταλλεύματα ουρανίου.

Επίσης εντοπίστηκαν δεκάδες λίστες προϊόντων από ελεφαντόδοντο, το εμπόριο του οποίου απαγορεύεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αφού οι λαθροθήρες οδήγησαν ορισμένα είδη στο χείλος της εξαφάνισης για να συλλέξουν τους πολύτιμους χαυλιόδοντές τους. Βρέθηκαν επίσης… μαγικά «ξόρκια» που υπόσχονται πλούτο, αγάπη και καλή υγεία αλλά και πλαστά προϊόντα από μάρκες σχεδιαστών όπως οι Louis Vuitton, Yves Saint Laurent και Gucci.

Αν και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα δεν είναι απαραιτήτως παράνομα, παραβιάζουν σαφώς την πολιτική απαγόρευσης προϊόντων της Etsy, η οποία απαγορεύει την πώληση ναρκωτικών και παρεμφερών ουσιών, περιεχόμενο για ενηλίκους και επικίνδυνα αντικείμενα.

Η πλατφόρμα απαγορεύει “αντικείμενα που παρουσιάζονται ως όπλα ή χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν βία”.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Etsy, όλα όσα πωλούνται στον ιστότοπό του «πρέπει να είναι χειροποίητα, vintage ή είδη χειροτεχνίας», αλλά φαίνεται ότι πολλοί πωλητές παραβιάζουν συνήθως αυτόν τον κανόνα, προσφέροντας προϊόντα μαζικής παραγωγής που πιθανώς αγοράστηκαν χύμα από τρίτους προμηθευτές.

Σε συνέντευξή τους στο BusinessInsider, μέλη της πλατφόρμας είπαν ότι η διαδικτυακή αγορά χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένων και μη αυτόματων εργαλείων για τον εντοπισμό παράνομων καταχωρίσεων, ενώ βασίζεται και στις αναφορές χρηστών.

Η Etsy διέγραψε τις εν λόγω καταχωρίσεις και δεσμεύτηκε να βελτιώσει τα συστήματά της για τον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου, ενώ σχεδιάζει να δαπανήσει «τουλάχιστον» 40 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τα συστήματα επιβολής της πολιτικής της. .

Υπενθμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, μετά απο ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter του Ελον Μασκ, η μετοχή της Etsy είχε κάνει άλμα 9%. Τι είχε γράψει τότε ο επικεφαλής της Tesla; «Αγαπώ την Etsy»…

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν τις αργίες του Πάσχα – Τι ρεπό δικαιούνται (Vid)

Πώς αποτράπηκε το μεγάλο κύμα «κόκκινων» δανείων

Γέμισαν τα καταστήματα στην Ερμού λίγο πριν την Ανάσταση (pics+vid)