Το ακριβότερο μέχρι τώρα σκάφος αναψυχής που έχει βγει σε πλειστηριασμό «πλέει» προς το σφυρί για την 1η Μαρτίου 2023.

Πρόκειται για το luxury yacht “FAM”, την υπόθεση του οποίου αποκάλυψε το newmoney.gr στις 6 Ιανουαρίου. Το υπερπολυτελές γιοτ επρόκειτο να βγει αρχικά σε πλειστηριασμό στις 25 Ιανουαρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,66 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία ανεστάλη και τώρα οδεύει ξανά προς το σφυρί, αλλά με αυξημένη τιμή εκκίνησης.

Συγκεκριμένα η αξία του με βάση σχετική εκτίμηση ανέρχεται σε 7.571.550 δολάρια (7,045 εκατ. ευρώ) και η τιμή πρώτης προσφοράς για τον επικείμενο πλειστηριασμό, -εάν αυτός βέβαια πραγματοποιηθεί τελικά-, έχει οριστεί στα 5.047.699,99 δολάρια (4,7 εκατ. ευρώ).

Η κατάσχεση έγινε για οφειλή ύψους 99.194,32 δολαρίων προς δύο Έλληνες ιδιώτες, τον Ε.Τ. και τον Ε. Β., ενώ η εκτέλεση στρέφεται κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας «FAM World Wide Inc»,που εδρεύει στις νήσους Κέιμαν, και η οποία εκπροσωπείται νόμιμα στην Ελλάδα από αλλοδαπό, κάτοικο Γαλατσίου.

Από την Αυστραλία στις…θάλασσες του κόσμου

Το γιοτ FAM κατασκευάστηκε το 1991 από την Australian Yacht Builders στο ναυπηγείο της στο Μπρίσμπεϊν ως ιστιοπλοϊκό και το 2008-2010 αφαιρέθηκαν τα κατάρτια του και μετατράπηκε σε μηχανοκίνητο σκάφος.

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει ολικό μήκος 58,52 μέτρα, πλάτος 10,36 μέτρα, βάθος 3,31 μέτρα. Είναι ολικής χωρητικότητας 499 κόρων και καθαρής χωρητικότητας 149 κόρων και φέρει μία μηχανή ιπποδυνάμεως 3.478 ίππων.

Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη γέφυρα με όλα τα ναυτιλιακά όργανα και βοηθήματα, πέντε καμπίνες για 11 επιβάτες, οκτώ καμπίνες για το πλήρωμα και τον πλοίαρχο, ένα σαλόνι με τραπεζαρία στο πρώτο κατάστρωμα, στο δεύτερο κατάστρωμα σαλόνι και μπαρ και στο τρίτο κατάστρωμα εξωτερικό μπαρ, σαλόνι και τζακούζι, δύο άγκυρες, δύο τέντερ και δύο τζετ σκι.

Όπως αναφέρεται σε άλλες περιγραφές, το Yacht FAM προηγουμένως ονομαζόταν Islander. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον οίκο σχεδιασμού Paola D. Smith &Associates και παραδόθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη του τον Σεπτέμβριο του 1991. Ο εξωτερικός σχεδιασμός αυτού του πολυτελούς σκάφους είναι έργο της Glade Johnson Design και μετασκευάστηκε για τελευταία φορά το 2016.

Το Sun Deck είναι μεγάλο και διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα με πίδακες υδρομασάζ, ξαπλώστρες, μπάρμπεκιου και ένα πλήρως εξοπλισμένο μπαρ.

Το Main Saloon παρέχει τέσσερις διαφορετικούς χώρους καθιστικού.

Στο επάνω επίπεδο, το Sky Lounge διαθέτει μπαρ, δερμάτινους καναπέδες και καρέκλες κ.α. Πίσω από το Sky Lounge υπάρχει μια μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία με πανοραμική θέα.

Αντίστοιχων προδιαγραφών περιγράφεται και το εσωτερικό του με πολυτελείς καμπίνες, μπάνια φινιρισμένα από μάρμαρο και γρανίτη και πολλά άλλα.

Το πολυτελές αυτό σκάφος αναψυχής μισθωνόταν για κρουαζιέρες σε όλο τον κόσμο, από τη Μεσόγειο και την Καραϊβική, μέχρι τη Νότια Γαλλία, την Αμερική, τις Us Virgin Islands και την Τοσκάνη.

Η κατάσχεση στην Ελλάδα

Κατά την… καριέρα του στην Ελλάδα πάντως απέκτησε και αρκετά «βάρη». Μεταξύ αυτών διαταγές απαγόρευσης απόπλου και μεταβολής της πραγματικής και νομικής του κατάστασης καθώς και την αναγκαστική κατάσχεση υπέρ των επισπευδόντων Ε. Τ. και Ε. Β. που καταχωρήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023.

Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία στη χώρα μας δηλώνει αναρμόδια για πιστοποίηση- βεβαίωση οποιουδήποτε άλλου βάρους, συμπεριλαμβανομένων και των υποθηκών για το εν λόγω σκάφος καθόσον αυτό είναι καταχωρημένο σε αλλοδαπό Νηολόγιο (Νηολόγιο Montego Bay).

Σε κάθε περίπτωση αυτό το εκπληκτικό σκαρί που φέρει σημαία Τζαμάικας προς το παρόν βρίσκεται αραγμένο στα «Ελληνικά Ναυπηγεία Περάματος».

Διαβάστε ακόμη 

Έρχεται το «αυτόματο» Ε9 για μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο πόλεμος των Σάφρα – Ποιος και γιατί μήνυσε την πλουσιότερη Ελληνίδα με την αμύθητη περιουσία

Cryptos: Οι προβλέψεις για την πορεία τους – Πώς επηρεάζεται η τιμή