business stories

Jason Karp: Ο κορυφαίος Hedge Fund manager που τα παράτησε όλα για τις υγιεινές τροφές

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Όσο επιτυχημένος και να ήταν ως Hedge Fund manager, ο Jason Karp έκλεισε το fund του και άρχισε ένα startup για υγιεινές τροφές, έχοντας, πλέον, ως υπάλληλο την Scarlett Johansson

Ήταν μία ακόμη ανοιξιάτικη μέρα στην Καλιφόρνια το 2018, όταν ο Jason Karp και μερικοί συνάδελφοι του στον επιχειρηματικό κόσμο επισκέφτηκαν μία τοπική φυλακή μέγιστης ασφαλείας. Εκεί, ο Karp, ιδρυτής της Tourbillon Capital Partners, ενός hedge fund με πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια υπό την διαχείριση του, θα συζητούσε με τους κρατούμενους, ως μέρος ενός εθελοντικού προγράμματος.

Όπως εκμυστηρεύτηκε στον Business Insider, εκείνη η εμπειρία τον επηρέασε περισσότερο από όσο περίμενε. Μετά από δεκαετίες επιτυχιών,  είχε αρχίσει να βρίσκει τον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους hedge fund managers όλο και δυσκολότερο. Αντιθέτως, ενδιαφερόταν περισσότερο για το startup οργανικής σοκολάτας το οποίο είχε ιδρύσει, κι ας μην ήταν το ίδιο κερδοφόρο.

Βλέποντας, λοιπόν, άτομα που ίσως να μην έχουν την ελευθερία τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που τον έκανε όντως χαρούμενο. Όμως όπως και με την προηγούμενη καριέρα του, έτσι και από το νέο του εγχείρημα, την HumanCo, δεν λείπει η φιλοδοξία: Ο στόχος είναι η νέα εταιρεία να γίνει σαν την Coca-Cola, αλλά με υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Όπως συμβαίνει με πολλούς κορυφαίους επενδυτές, η ιστορία του Karp ξεκινά από ένα κολλέγιο της περίφημης Ivy League, αυτή τη φορά το Wharton. Αφότου αποφοίτησε με πτυχίο στην φυσική, τράβηξε προς την Wall Street για το επώνυμο hedge fund του George Weiss. Προηγούμενη εμπειρία ή πολλές σχετικές γνώσεις για το επάγγελμα δεν είχε, μα τα κατάφερε μια χαρά, όπως θα συνέχιζε να κάνει για πολλά χρόνια.

Όμως  μαζί με την δουλεία εμφανίστηκε και ένα μεγάλο πρόβλημα. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν περήφανος για την φυσική του κατάσταση, μα ξαφνικά η υγεία του χειροτέρευε με γοργούς ρυθμούς. Τελικά, έμαθε πως έπασχε από πολλαπλά αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να καταπολεμηθούν πλήρως, αλλά μόνο να αντιμετωπιστούν με ένα κοκτέιλ φαρμάκων. Ακόμη και η όραση του είχε πάρει την κάτω βόλτα-Οι γιατροί του είπαν πως μία εκφυλιστική ασθένεια θα τον άφηνε τυφλό πριν κλείσει τα 30, εκμυστηρεύτηκε.

Μην έχοντας πολλές άλλες επιλογές, ο Karp άλλαξε δραστικά την διατροφή του. Πλέον, καταναλώνει οργανικές και τροφές από τις οποίες απουσιάζει η γλουτένη, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα για την υγεία και την όραση του. Όντας, πια, υγιής, συνέχισε την επενδυτική του καριέρα.

Το 2005 μετακόμισε στην SAC Capital του δισεκατομμυριούχου Steve Cohen και έπειτα έκανε ένα τριετές πέρασμα από την Carlson Capital, προτού ο ίδιος ιδρύσει την Tourbillion, το 2013. Ξεκίνησε διαχειριζόμενος 250 εκατομμύρια δολάρια και στα πρώτα τρία χρόνια ως το δικό του αφεντικό, κέρδισε το βραβείο του «ανερχόμενου manager της χρονιάς» από το Institutional Investor.

Εκείνος λέει πως κυνηγούσε την συγκεκριμένη διάκριση εδώ και χρόνια, αλλά ήδη από τότε μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στην Tourbillion και την Hu Kitchens, το startup το οποίο ξεκίνησε ως ένα απλό εστιατόριο με ένα μενού ταιριαστό στις διατροφικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του.

Αρχίζοντας από το 2016, η απόδοση του ίδιου και κατ επέκταση της Tourbillion, άρχισε να πέφτει. Δύο χρόνια αργότερα, αποχαιρέτησε τους επενδυτές του, λέγοντας τους την αλήθεια: «Σκοπεύω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου εστιάζοντας σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες health and wellness (υγείας και ευημερίας)»

Πράγματι, έτσι έκανε, με την βοήθεια ανθρώπων με επίγνωση του συγκεκριμένου χώρου, όπως ο Brett Thomas, συνιδρυτής της Cavu Venture Parters, η οποία είχε επενδύσει στην Oatly και την Beyond Meat, μεταξύ άλλων. Ακολούθησαν κάμποσες ώρες σκέψεις για το μέλλον της HumanCo, της εταιρείας που ίδρυσε,  με τον Karp να μαθαίνει γρήγορα.

Γρήγορη ήταν και η ανάπτυξη της HumanCo, αν και για ένα startup, πρέπει να είναι μεγάλο προνόμιο το να υπάρχει ένας έμπειρος και επιτυχημένος hedge fund manager στο τιμόνι, ακόμη και αν δεν ξέρει τέλεια την βιομηχανία. Ο στόχος για την εταιρεία είναι να βάλει πολλές μάρκες κάτω από την ίδια ομπρέλα και για να το καταφέρει, συγκέντρωσε 288 εκατομμύρια, μπαίνοντας στον Nasdaq μέσω ενός SPAC,  στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, μία από τις θυγατρικές της, η Snow Days, προσέλαβε την διάσημη ηθοποιό Scarlett Johansson στον ρόλο του Chief Creative Officer.

Όσο για τον ίδιο τον Korp, ξέρει πως το μονοπάτι που διάλεξε δύσκολα θα του φέρει επιτυχίες ανάλογες με αυτές που θα του παρουσιάζονταν στην προηγούμενη δουλειά του. Αλλά όπως είχε πει, «Δεν υπήρχε κανένας απώτερος σκοπός, πέρα από το να φέρνεις καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες». Ενώ τώρα, καλείται απλώς να… αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί προσεγγίζουν την διατροφή τους. Παιχνιδάκι δηλαδή!

Διαβάστε ακόμη

Οι περιπέτειες του Πάνου σε West Point και NSA, οι μεταγραφές αεροδρομίου στην αγορά και ο κύριος 13,5 δισ. στην Αθήνα 

Ποιες ρυθμίσεις υποχρεούνται να κάνουν οι τράπεζες στα επιχειρηματικά δάνεια

Κοτζαμανίδης (Entersoft): Δύναμη «πυρός» 15 εκατ. ευρώ φέτος για εξαγορές και νέα προϊόντα