Όταν ένας ανήλικος, πριν αποφοιτήσει από το σχολείο του καλά καλά, βρίσκεται «εν μία νυκτί» με προσωπική περιουσία 3,3 δισ. δολ. και με το 50% των μετοχών της αναφερόμενης ως της μεγαλύτερης αλυσίδας φαρμακείων και καλλυντικών της Γερμανίας στην κατοχή του, είναι απίθανο να τον χαρακτηρίσει κανείς ως αυτοδημιούργητο.

Γιατί, συνήθως ένα τέτοιο πρόσωπο κατατάσσεται στην κατηγορία των «χρυσών» κληρονόμων, όπως ο γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 2003 (κατ’ άλλους το 2002) γερμανικής καταγωγής Kevin David Lehmann, ο οποίος από πέρσι φιγουράρει στη λίστα Forbes, από την μέρα που ενηλικιώθηκε.

Οι μαρτυρίες δείχνουν, ωστόσο, ότι ο Γερμανός teenager έγινε billionaire χωρίς ποτέ του να κάνει τίποτα για να το πετύχει. Ούτε καν για να διατηρήσει τα πλούτη του, καθώς για την dm (που με την πάροδο του χρόνου έχει εξελίξει τα φαρμακεία της σε «σούπερ μάρκετ») διοικητικά παραμένει «αόρατος».

Η ιστορία φαίνεται ακόμα πιο περίεργη, όσο την «ψάχνει» κάποιος: στα 18 του προς 19, ο νεαρός επιχειρηματίας, ή επενδυτής τέλος πάντων, εμφανίζεται ως ο κατά το ήμισυ ιδιοκτήτης της εταιρείας dm (drogerie markt), που αποφέρει πάνω από 12 δισ. δολ. σε ετήσια έσοδα και δικαίως διεκδικεί τον τίτλο του πλουσιότερου πιτσιρικά στον πλανήτη.

Οι περισσότεροι τον θεωρούν ως «τον γιο του μπαμπά», καθώς ο πατέρας του Guenther Lehmann φέρεται να του μεταβίβασε την κυριότητα του μεριδίου του -του 50% της dm– από το 2017, χρονιά που ο μικρός δεν πρέπει να ήταν πάνω από 14-15 και μοιραία τα περιουσιακά στοιχεία του παρέμειναν «υπό κηδεμονία» ως τα 18 του!

Άλλοι τον αποκαλούν ως «το παιδί με τα δισεκατομμύρια στην τσέπη» και ως …εργένης, είχε έναν λόγο παραπάνω για να αποκτήσει ένα πλήθος θαυμαστριών. Το γεγονός, άλλωστε, ότι όσα τον αφορούν διαρρέουν με το «σταγονόμετρο» πυκνώνουν το μυστήριο γύρω από την ζωή του νεαρότατου «άγνωστου» δισεκατομμυριούχου.

Το πρωτοφανές είναι ότι στο διαδίκτυο αποδίδονται ως φωτογραφίες του κάποιες που εικονίζουν δυο ή τρία διαφορετικά πρόσωπα και το ένα εξ αυτών δε, πρόκειται για άλλον βαθύπλουτο νεαρό.

Για την ιστορία: η επιχείρηση ξεκίνησε την πορεία της το 1973, με τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος της στην Καρλσρούη από τον ιδρυτή της Goetz Werner και σήμερα διαθέτει 3.700, με παρουσία σε 14 χώρες και 40-50.000 εργαζόμενους.

Ο πατήρ Lehmann το 1974 επένδυσε στην dm, αν και ως τότε διαχειριζόταν το δίκτυο παντοπωλείων της οικογένειας του με την επωνυμία Pfannkuch. Μερικά χρόνια αργότερα είδε την επιλογή του να δικαιώνεται, τα αρχικά του κεφάλαια να πολλαπλασιάζονται και το 2017 έβαλε τον μικρό στο «παιχνίδι».

Το έκανε για φορολογικούς λόγους, όπως και άλλοι; Σκέφθηκε κάτι άλλο;

Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με αναφέρονται σε διεθνή media, αλλά και από το Forbes, ούτε ο πατέρας, ούτε ο γιος έχουν εμπλακεί στο επιχειρησιακό κομμάτι των δραστηριοτήτων της αλυσίδας τους και γενικά λίγα πράγματα γίνονται –επισήμως- γνωστά γι’ αυτούς.

Στην «χρυσή» λίστα του 2022, ο Lehmann ο νεότερος φιγουράρει στην θέση νο 1.292 και η περιουσία του μειώθηκε στα 2,4-2,5 δισ. δολ. (σε real time στα 2,1 δισ. δολ.), χωρίς να δικαιολογείται με κάποιον τρόπο η απόκλιση του +1 δισ. δολ., από το 2021.

Από πωλητής οδοντόκρεμας… φαρμακοποιός

Ο αείμνηστος Goetz Werner, ο δημιουργός της dm που έφυγε φέτος τον Φεβρουάριο από την ζωή, μετέφερε το δικό του 50% σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και ο διάδοχος του, Christoph, μέλος του Δ.Σ. αυτής από το 2011, διαχειρίζεται πλέον τον όμιλο.

Έτσι, επιβεβαιώνεται και η μη εμπλοκή των Lehmann στο διοικητικό σκέλος. Σήμερα, η dm αποτελεί ουσιαστικά μια αλυσίδα καταστημάτων λιανικής που επέκτεινε την γκάμα της και πουλά είδη υγειονομικής περίθαλψης και ατομικής περιποίησης καλλυντικά, οικιακά προϊόντα, υγιεινά τρόφιμα, ποτά, τροφές για ζώα κ.α.

Η εταιρεία λειτουργεί μάλιστα με τη φιλοσοφία ότι η διασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων της φέρνει μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επιτυχία για την ίδια!

Όσον αφορά τον ιδρυτή της dm, υπάρχει ένα μεγαλύτερο background: ο Getz Werner γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1944 στη Χαϊδελβέργη από οικογένεια φαρμακοποιών – πέθανε το 2022- και στη βιογραφία του είχε παραδεχθεί ότι εξεπλάγη από την επιτυχία του.

Αυτοί που ξέρουν τη διαδρομή του μιλούν για έναν «πωλητή οδοντόκρεμας» ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν αξιόπιστο επιχειρηματία και σύμβολο των Γερμανών χονδρεμπόρων.

Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε σύγκρουση με τον πατέρα του κι εκείνος τον έδιωξε από το σπίτι εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του με τις ιδέες του προοδευτικού γιου του.

Από μπακάλης… billionaire

Αυτή η κόντρα έγινε η αρχή μιας μεγάλης πορείας, καθότι ο Getz μετά από έναν χρόνο ανεργίας αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο του φαρμακείο, που έφερε πλούτη και σε μια άλλη, ξένη ως τότε οικογένεια η οποία επένδυσε στις ιδέες και την τόλμη του.

Η ιστορία των Lehmann είναι διδακτική, πάντως. Όποιος έχει «ανοικτές τις κεραίες του» και ξέρει να αρπάζει τις ευκαιρίες, μπορεί από μπακάλης να γίνει billionaire.

Διαβάστε ακόμη:

Η «ακτινογραφία» του τουρισμού: Αφίξεις, έσοδα και τοπ προορισμοί στην Google (πίνακας + χάρτης)

Αυτές είναι οι προβλέψεις τριών ειδικών για τις αγορές και την οικονομία

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)