Πίσω από τη λαμπερή και χολιγουντιανή «εικόνα» της Walt Disney, υφέρπει εδώ και καιρό ένας ανελέητος πόλεμος «χαρακωμάτων», με πρωταγωνιστή τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτζ, ο οποίος κάνει τα… πάντα προκειμένου να εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Μάλιστα, προχωρώντας στην αντεπίθεση, έσπευσε να προτείνει τον βετεράνο Μαρκ Πάρκερ ως νέο πρόεδρο, στο πλάι του «θρυλικού» διευθύνοντος συμβούλου Μπομπ Ίγκερ, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» τον Πελτζ.

Ο ίδιος, πάντως, μην αποδεχόμενος αυτή την εξέλιξη, είναι αποφασισμένος να τραβήξει έως τέλους το σκοινί της αντιπαράθεσης, διεκδικώντας με κάθε πιθανό τρόπο την εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο. Άλλωστε, έχει και προηγούμενο, καθώς το ίδιο έπραξε και πριν μερικά χρόνια σε μια άλλη αμερικανική πολυεθνική.

Το «αλατοπίπερο» της όλης ιστορίας είναι ότι ο Νέλσον Πελτς, ο οποίος διαθέτει περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων, είναι συμπέθερος του Ντέιβιντ Μπέκαμ, καθώς η κόρη του έχει παντρευτεί τον μεγαλύτερο γιο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή.   

Το «όχι» της Disney

Την Τετάρτη, η Disney εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε την άρνησή της να παραχωρήσει διευθυντική θέση στον Πελτζ, ο οποίος -μέσω της Trian Partners– ελέγχει μερίδιο μετοχών αξίας 900 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία του Χόλυγουντ.  

Σε μια προσπάθεια δε, να προεξοφλήσει τις διοικητικές εξελίξεις, βιάστηκε να πρότεινε στον Μαρκ Πάρκερ να διαδεχθεί τη Σούσαν Άρνολντ στη θέση του προέδρου.  

Ο «τσακωμός» στην P&G

Η μάχη του Πελτζ απέναντι στην Disney αναμένεται να αποδειχθεί μία από τις μεγαλύτερες και σκληρότερες των τελευταίων ετών, ενώ θυμίζει έντονα τον «αγώνα» που είχε δώσει το 2018, προκειμένου να εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Procter & Gamble.  

Ο τότε «τσακωμός», ο οποίος είχε κοστίσει και στις δύο πλευρές τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια, είχε λήξει με νικητή τον… Πελτζ, ο οποίος βέβαια παραιτήθηκε από τη θέση του τρία χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2021.

Η κριτική στην Disney

Ο ακτιβιστής επενδυτής έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στη διοίκηση της Walt Disney, αποδοκιμάζοντας την εξαγορά της 21st Century Fox, αλλά και χαρακτηρίζοντας ως «φτωχές» τις επιδόσεις της υπηρεσίας streaming, η οποία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει -όπως υποστηρίζει- ζημιές 11 δισ. δολαρίων.   

Σε πρόσφατη έκθεση, με τον τίτλο «Αποκατάσταση της Μαγείας», ο Πελτζ ξεδίπλωσε το όραμά του για το μέλλον της Disney, ζητώντας μεταξύ άλλων διαβεβαιώσεις αφενός για την ομαλή διαδοχή του διευθύνοντος συμβούλου, Μπομπ Ίγκερ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αφετέρου για την επαναφορά των μερισμάτων από το 2025.  

Ωστόσο, το παραπάνω σχέδιο δέχθηκε πολλαπλές επικρίσεις από τη διοίκηση, η οποία έκανε λόγο για έλλειψη «ουσιαστικής στρατηγικής».  

Η πρώην και ο νυν πρόεδρος

Η απερχόμενη πρόεδρος, Σούσαν Άρνολντ, η οποία δεν μπορεί (λόγω καταστατικού) να διεκδικήσει μια νέα θητεία, είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στη Walt Disney, λόγω της απόφασής της να στηρίξει τον προηγούμενο CEO, Μπομπ Τσάπερ.

Ο Τσάπερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις το 2020, οδηγήθηκε κακήν κακώς στην έξοδο μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, πληρώνοντας το «μάρμαρο» των απογοητευτικών επιδόσεων της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Disney κατρακύλησε κατά 40% μέσα στο 2022. 

Στη θέση του CEO, μάλιστα, επανήλθε προσωρινά ο Μπομπ Ίγκερ, ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της Disney, δεδομένου ότι είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος από το 2005 έως το 2020.

Όσον αφορά τον επόμενο πρόεδρο, ο 67χρονος Μαρκ Πάρκερ έχει συνδέσει το όνομά του με τη Nike, την οποία έχει υπηρετήσει από πολλά και διαφορετικά πόστα. Έως και σήμερα δε, εκτελεί χρέη προέδρου.  

Διαβάστε επίσης

Οι βασιλικές αφίξεις και η «μίζερη απόφαση» για την κηδεία, το Μαξίμου και οι Κουτσολιούτσοι, ο Πρόδρομος, ο Καραμολέγκος και ο Λαβίδας 

Ενα ταξίδι ζωής στην Παναμερικάνα των 48000 χιλιομέτρων. Αλάσκα – Αργεντινή: Διασχίζοντας τη ραχοκοκαλιά του πλανήτη

Η ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή κατοικία “D2” στο Ψυχικό – Μια περίκλειστη ιδιωτική όαση στον αστικό ιστό