Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Masatoshi Ito, ο οποίος βοήθησε να μετατραπούν τα καταστήματα ψιλικών 7-Eleven σε παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Πέθανε την περασμένη Παρασκευή λόγω γήρατος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Seven & i Holdings.

«Θα θέλαμε να του εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη του κατά τη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε η εταιρεία.

Υπάρχουν περισσότερα από 83.000 καταστήματα 7-Eleven σε όλο τον κόσμο, με το 1/4 από αυτά να βρίσκεται στην Ιαπωνία. Σε αυτά, εκτός όλων των άλλων, σε συνεργασία με το κράτος, πραγματοποιούνται πληρωμές φόρων και προστίμων, ακόμη και… ιατρικές εξετάσεις.

Το 1956, ο κ. Ito ανέλαβε μια μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο, την οποία διεύθυνε ο θείος του και στη συνέχεια ο ετεροθαλής αδελφός του.

Ο κ. Ito αργότερα τη μετονόμασε σε Ito-Yokado και μετέτρεψε την επιχείρηση σε μια αλυσίδα καταστημάτων μιας στάσης που πωλούσε τα πάντα, από είδη παντοπωλείου μέχρι ρούχα. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1972.

Περίπου την ίδια εποχή, ένα στέλεχος της Ito-Yokado, ο Toshifumi Suzuki, εντόπισε ένα κατάστημα 7-Eleven κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Η Ito-Yokado σύναψε αργότερα συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του 7-Eleven – την Southland Corporation με έδρα τις ΗΠΑ – και άνοιξε το πρώτο 7-Eleven της Ιαπωνίας το 1974. Η εταιρεία του κ. Ito προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Southland Corporation τον Μάρτιο του 1990.

«Με ρωτούν συχνά αν πέτυχα λόγω σκληρής δουλειάς ή επειδή ήμουν απλώς τυχερός. Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι και τα δύο», δήλωσε ο κ. Ito σε συνέντευξή του.

«Είχα την τύχη να ξεκινήσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα αμέσως μετά τον πόλεμο – την ίδια εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία μια ευρεία καταναλωτική κοινωνία».

Το 1992, ο κ. Ito παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ito-Yokado λόγω των υποτιθέμενων παράνομων πληρωμών που έκαναν τρία στελέχη σε γκάνγκστερ της yakuza για να διατηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Η Ito-Yokado μετονομάστηκε σε Seven & i Holdings το 2005. Το «i» στο όνομά της είναι μια αναφορά στην Ito-Yokado και στον κ. Ito, ο οποίος ήταν επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας.

Ο κ. Ito επηρεάστηκε επίσης από τη φιλία του με τον Αυστρο-αμερικανό γκουρού του management, Peter Drucker.

Ο καθηγητής Drucker αποκάλεσε τον κ. Ίτο «έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες και ιδρυτές επιχειρήσεων στον κόσμο».

 

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη του Μητσοτάκη με το «κοντέρ», τα (γνωστά) σενάρια για (μη) αυτοδυναμία, ο Κόπυ με τον Γεωργάτο για την Αίγλη και οι μαχαιριές με τα μερίσματα

Χρηματιστήριο: Η κατρακύλα, η αύξηση του πολιτικού ρίσκου και τα «μαύρα σύννεφα» από το εξωτερικό

JP Morgan: Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ανησυχούν για τα απόνερα της SVB