Η συνολική αξία του S&P 500 ανέρχεται σήμερα σε 45,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την FactSet. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ Optimus της εταιρείας του θα μπορούσαν τελικά να αυξήσουν την αξία της σε περισσότερο από το 50% αυτού του ποσού.

Ο Μασκ, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του «παθολογικά αισιόδοξο» στην ετήσια συνέλευση των μετόχων του 2024 στο Όστιν του Τέξας, δήλωσε ότι η Tesla ξεκινά όχι απλώς ένα «νέο κεφάλαιο» στη ζωή της, αλλά πρόκειται να γράψει ένα εντελώς «νέο βιβλίο». Το ρομπότ Optimus φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους χαρακτήρες.

Η Tesla αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά της να δημιουργήσει ανθρωποειδή ρομπότ το 2021 σε μια εκδήλωση της AI Day, παρουσιάζοντας μια χορεύτρια με φόρμα που έμοιαζε με ένα κομψό, ανδρόγυνο ρομπότ.

Τον Ιανουάριο, η Tesla  προχώρησε σε επίδειξη των ρομπότ Optimus τα οποία δίπλωναν ρούχα σε ένα βίντεο που επικρίθηκε αμέσως από μηχανικούς ρομποτικής ως παραπλανητικό. Τα ρομπότ δεν ήταν αυτόνομα, αλλά πιθανώς τα χειρίζονταν άνθρωποι με χειριστήρια, όπως υποστήριξαν.

Στην εκδήλωση για τους μετόχους της εταιρείας την Πέμπτη, ο Μασκ δεν αποκάλυψε τι ακριβώς μπορεί να κάνει σήμερα το Optimus.

Πρότεινε ότι τα ρομπότ κάποια μέρα θα λειτουργούν όπως ο R2-D2 και ο C-3PO της γνωστής σειράς ταινιών και σειρών Star Wars. Θα μπορούν να μαγειρεύουν ή να καθαρίζουν για εσάς, να πραγματοποιούν εργοστασιακά καθήκοντα ή ακόμη και να διδάσκουν τα παιδιά σας, όπως πρότεινε ο Μασκ.

Όσον αφορά την αξία για τους μετόχους, ο ίδιος υποστήριξε ότι το Optimus θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Tesla στα 25 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας σε ένα πλήθος αποτελούμενο κυρίως από φανατικούς θαυμαστές σε αμφιθέατρο στο Gigafactory της εταιρείας, ο Μασκ υποσχέθηκε ότι η Tesla θα προχωρήσει σε «περιορισμένη παραγωγή» του Optimus το 2025 και θα δοκιμάσει τα ανθρωποειδή ρομπότ στα εργοστάσιά της το επόμενο έτος.

Η εταιρεία, όπως προέβλεψε, θα έχει «πάνω από 1.000 ή μερικές χιλιάδες ρομπότ Optimus που θα εργάζονται στην Tesla το 2025».

Όλα αυτά αποτελούν μακροπρόθεσμες βλέψεις ακόμη και για τον Μασκ, ο οποίος είναι διαβόητος για τις φιλόδοξες υποσχέσεις του προς τους επενδυτές και τους πελάτες που δεν υλοποιούνται – από την ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να μετατρέψει ένα υπάρχον Tesla σε αυτοκινούμενο όχημα με ένα upload, μέχρι τους σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η επίτευξη κεφαλαιοποίησης 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα σήμαινε ότι η Tesla θα είχε οκταπλάσια σχεδόν αξία της Apple. Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ξεπερνώντας ακόμα και τη Microsoft.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το CNBC, η Tesla αποτιμάται σε περίπου 580 δισ. δολάρια, γεγονός που την καθιστά τη 10η πολυτιμότερη εταιρεία του S&P 500.

Ο Μασκ δεν παρουσίασε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου της κεφαλαιοποίησης των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανέφερε, όμως, ότι τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την εταιρεία σε μια κεφαλαιοποίηση αγοράς 5 έως 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μασκ, επίσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προβλέψεις της διευθύνουσας συμβούλου της ARK Invest, Κάθι Γουντ, η οποία έχει εδώ και καιρό bullish στάση προς την Tesla.

Αυτή την εβδομάδα, η ARK έθεσε τιμή-στόχο 2.600 δολαρίων για τη μετοχή της Tesla μέχρι το 2029, ποντάροντας σε μια εμπορική επιχείρηση ρομποτικών ταξί την οποία η εταιρεία δεν έχει ακόμη λανσάρει.

Η τιμή-στόχος της Γουντ ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση της Tesla άνω των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα σχόλια του Μασκ στην ετήσια συνέλευση ακολούθησαν την ψηφοφορία των μετόχων για την επαναφορά του πακέτου αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέντε μήνες αφότου δικαστήριο του Ντέλαγουερ διέταξε την εταιρεία να το ανακαλέσει.Το πλήθος ζητωκραύγασε όταν διαβάστηκε δυνατά η πρόταση και όταν ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Οι μετοχές της Tesla έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 27% φέτος, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μείωσης των πωλήσεων που συνδέεται εν μέρει με την πεπερασμένη γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων της και τον αυξημένο ανταγωνισμό στην Κίνα.

Η εταιρεία έχει επίσης προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Ο Μασκ ενθάρρυνε τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και περισσότερο προς ένα μέλλον αυτόνομης οδήγησης, ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ των πιο τολμηρών ισχυρισμών του ήταν η δήλωσή του ότι η Tesla έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην ανάπτυξη των μικροτσίπ που έχει ξεπεράσει την Nvidia όσον αφορά την εξαγωγή συμπερασμάτων, ή τη διαδικασία που χρησιμοποιούν τα εκπαιδευόμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να βγάλουν συμπεράσματα από νέα δεδομένα.

Σημειωτέον πως οι μετοχές της Nvidia έχουν εκτοξευθεί σχεδόν σε εννεαπλάσια επίπεδα από το τέλος του 2022 έως σήμερα, κυρίως λόγω της ζήτησης για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της. Η εταιρεία έχει αξία περίπου 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μια ανησυχία την οποία έχουν οι μέτοχοι όσον αφορά τον Μασκ είναι κατά πόσο θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην Tesla δεδομένων όλων των άλλων επιχειρηματικών δεσμεύσεών του.

Ο δισεκατομμυριούχους είναι ιδιοκτήτης και διευθύνει την εταιρεία social media X, είναι διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και ίδρυσε τις εταιρείες The Boring Co. και Neuralink. Τον περασμένο Μάρτιο εγκαινίασε μια άλλη startup, την xAI, με την εταιρεία να συγκεντρώνει πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μασκ ρωτήθηκε από έναν μέτοχο στη συνεδρίαση πόσο σημαντικός είναι, προσωπικά, για το μέλλον της Tesla.

«Είμαι ένας χρήσιμος επιταχυντής του μέλλοντος της εταιρείας», απάντησε ο Μασκ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που παίζει στην καινοτομία.

Παράλληλα, ανέφερε πως όσον αφορά τα ανθρωποειδή ρομπότ, άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών startups, έχουν εισέλθει δυναμικά στην αγορά. Στους ανταγωνιστές συμπεριλαμβάνονται οι Boston Dynamics, Agility, Neura και Apptronik.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι μπορούμε να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι από όλους τους άλλους. Το προϊόν μας θα λανσαριστεί χρόνια πριν από τα δικά τους και θα είναι καλύτερο», συμπλήρωσε ο Μασκ.

Διαβάστε ακόμη 

Πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα έως και 10 ημέρες σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Πλειστηριασμοί: Το «Lindos Memories», το ακίνητο Λαϊνόπουλου και το… Αστυνομικό Τμήμα (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Με το βλέμμα στα mega-project σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ