Τον «εθνικό πρωταθλητή» και έναν ισχυρό διεθνή «παίκτη», παράλληλα, στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας φιλοδοξούν να δημιουργήσουν οι μέτοχοι και διοικούντες της Obrela Security Industries μετά από την εξαγορά της Encode κατά 100% (χωρίς να ανακοινωθεί το τίμημα), επένδυση που οδηγεί σε ένα σχήμα διπλάσιου μεγέθους.

Ο CEO της Obrela, Γιώργος Πατσής, αναφέρθηκε σε μια ειδικευμένη εταιρεία -η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τον ίδιο και τον Γιώργο Δάγλα- ικανή να ανιχνεύει έγκαιρα τις κυβερνοαπειλές και τις παραβιάσεις συστημάτων σε real time σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο και να προσφέρει επιχειρησιακή ασφάλεια ως «άγρυπνος ψηφιακός φρουρός» μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

Με την στήριξη των ισχυρών άλλων μετόχων της που κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας, του LATSCO Family Office της Μαριάννας Λάτση με Chief Investment Officer τον Νίκο Βουτυχτή και CEO τον Δημήτρη Αφεντούλη και το fund της EOS Capital Partners με επικεφαλής ένα διακεκριμένο τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία πολλών ετών, τον Απόστολο Ταμβακάκη, η Obrela Security Industries μετά το deal για την Encode δρομολογεί την υλοποίηση ενός ευρύτερου επενδυτικού και αναπτυξιακού πλάνου, που περιλαμβάνει μια νέα πιθανή εξαγορά, στην μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, τους προσεχείς 24 μήνες.

Ο κ. Ταμβακάκης εξήγησε ότι πριν από έναν χρόνο (Δεκέμβριο 2020) η EOS Capital Partners επένδυσε στην πρώτη ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η είσοδος του LATSCO Family Office (Απρίλιο του 2021) και πρόσθεσε «…μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από την τεράστια προσπάθεια της ομάδας και αποφασίσαμε όλοι οι μέτοχοι –και οι ιδρυτές- να καλύψουμε ο καθένας την αναλογία του σε μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» (σ.σ. ύψους 8 εκατ.).

Με την απόκτηση της Encode προκύπτει ένα νέο δυναμικό σχήμα, με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, ενοποιημένο κύκλο εργασιών ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 18-20 εκατ. ευρώ, με φυσική παρουσία σε 5 χώρες και δραστηριότητα πλέον σε 17, με υψηλή τεχνογνωσία, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό 180 ατόμων και διευρυμένο διεθνές πελατολόγιο.

Προσλήψεις και επενδύσεις

Με την εμπιστοσύνη των επενδυτών της να μεγαλώνει και πέρα από τον στόχο της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της και της προσθήκης 50 νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας το 2022, εφαρμόζοντας μια διεθνή επεκτατική στρατηγική, η Obrela Security Industries φιλοδοξεί να «εκτινάξει» τον αριθμό των πελατών της από τις +200 επιχειρήσεις σε μερικές χιλιάδες, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στο target group των μικρομεσαίων –άρα αλλάζοντας μοντέλο- και των αυξημένων αναγκών τους για κυβερνοασφάλεια, σε μια εποχή που το κυβερνοέγκλημα εξελίσσεται σε μια ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιακή απειλή.

Η εξαγορά της Encode καθιστά την διεθνοποιημένη Obrela ως Νο1 πάροχο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους παρόχους Managed Detection and Response (MDR) υπηρεσιών παγκοσμίως.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η επερχόμενη ενοποίηση των δύο εταιρειών αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της κυβερνοασφάλειας και καθιστά το ενοποιημένο σχήμα φορέα παγκόσμιας καινοτομίας, ικανό να διεκδικήσει νέα, μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, αποδίδοντας σημαντικές υπεραξίες για τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους μετόχους.

Η Obrela Security Industries λειτουργεί δυο θαλάμους επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα προστεθεί ένας τρίτος μετά την εξαγορά, ενώ, βάσεις της αποτελούν πλην της Ελλάδας, τα γραφεία σε Λονδίνο στην Βρετανία (ή έδρα της), Φρανκφούρτη στην Γερμανία και Ριάντ στην Σαουδική Αραβία, όπου σε συνδιασμό με το «παρών» της Encode στο Ντουμπάι το νέο σχήμα θα εξασφαλίσει ισχυρότερο εκτόπισμα στην Μ.Ανατολή.

Η Obrela αποβλέπει σε μια μεγαλύτερη «πίτα» σε σύγκριση με τα μόλις 150-200 εκατ. ευρώ της αγοράς του cybersecurity στην οποία σήμερα απευθύνεται, έναντι των δεκάδων ή και εκατοντάδων δισ. που δαπανώνται παγκοσμίως, με προοπτικές ωστόσο να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Σε βάθος 2ετίας προβλέπεται να επενδυθούν 10 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της εταιρείας, που συμπεριλαμβάνεται στις 30 πιο γρήγορα ανερχόμενες του κόσμου στον κλάδο της. Πριν από την συμφωνία εξαγοράς της Encode η Obrela είχε θέσει σε υλοποίηση πρόγραμμα επενδύσεων 6-7 εκατ. ευρώ, που τώρα επεκτείνεται.

Ναυτιλία, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες

Ο κ. Πατσής έκανε λόγο για την μετάβαση «στην επόμενη μέρα της κυβερνοασφάλειας», για την ενδυνάμωση του brand, την επιδίωξη της να καθιερωθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο «χάρτη» του κλάδου μέσω της εταιρείας και ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς την δράση των χάκερς πως «…μπορεί να περάσουν ακόμα και 4 ως 6 μήνες για να αντιληφθεί μια επιχείρηση μια παραβίαση και το μέγεθος της ζημιάς και εμείς θέλουμε να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο στα 15 λεπτά».

Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης των εσόδων υπολογίζονται στο 25%-30%, αλλά από το 2023 αναμένονται μεγαλύτερα περιθώρια. Θα αξιοποιηθούν δε τόσο οι απευθείας πωλήσεις, όσο και μέσω διαφόρων καναλιών.

«Θα διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην διεθνή αγορά. Τα χρήματα που χρειαζόμαστε τα έχουμε», σχολίασε ο κ. Πατσής και εξήγησε ότι η τεχνολογία της εταιρείας της επιτρέπει να μετατρέψει το προϊόν σε υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και να τις προσφέρει σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων, τις επιχειρήσεις γενικότερα, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον ενεργειακό, τις τηλεπικοινωνίες (ανέφερε και την συνεργασία με την Saudi Telecom), μέχρι ακόμα και στη ναυτιλία («σε ένα καράβι που πλέει στον ωκεανό»).

Επισήμανε την περιορισμένη σχέση της εταιρείας με το δημόσιο και εξέφρασε την διάθεση να «βοηθήσουμε την κυβέρνηση» σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Πιστεύει ότι η εξαγορά της Encode ήταν μια ευκαιρία και ακόμα ότι δίνεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός hub καινοτομίας στην Ελλάδα με αντικείμενο τον τομέα του cybersecurity.

Διαβάστε ακόμη:

Olympus: Ανατροπή με… επταπλασιασμό της αξίας και της τιμής εκκίνησης

Αττική Οδός: Ξεκινά η μάχη για την μεγαλύτερη παραχώρηση της χώρας

O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα