«Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σας σημεία»; Ποιος δεν έχει βρεθεί στην αμήχανη στιγμή να πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, από την οποία πολλές φορές διακυβεύεται η επαγγελματική του πορεία; Και πόσες φορές η απάντηση αυτή οδηγεί σε αντικειμενική αξιολόγηση από τον εργοδότη;

Στην προσπάθειά τους να απλουστεύσουν και να ενισχύσουν τη διαδικασία εύρεσης εργασίας και αξιολόγησης υποψηφίων, η Αθηνά Πολίνα Ντόβα και ο Ηλίας Βαρθολομαίος έβαλαν στόχο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κάνουν τις σωστές επιλογές, και τους υποψηφίους να αναδείξουν τον πραγματικό τoυς εαυτό. Και βρήκαν τη λύση… μέσα από τα βιντεοπαιχνίδια και την Owiwi.

«Owiwi σημαίνει «κουκουβάγια» στη νιγηριανή διάλεκτο της φυλής Yoruba. Η σκέψη είναι ότι πως μια κουκουβάγια μπορεί να διακρίνει στο σκοτάδι πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν, έτσι και εμείς μπορούμε να ανακαλύψουμε τα ταλέντα κάποιου μέσω του παιχνιδιού. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα βιογραφικό και ότι όλοι έχουμε ικανότητες, αρκεί να ξέρεις που να τις βρεις», αναφέρει η Αθηνά στο newmoney.

Από τη νομική… στο επιχειρείν

Πώς μια απόφοιτος νομικής κατέληξε να γίνει συν-ιδρύτρια μιας επιτυχημένης startup που δραστηριοποιείται στον χώρο του ανθρωπίνου δυναμικού; Η μαγική συνταγή είναι τόλμη και λίγη τύχη, και αυτά η Αθηνά Ντόβα τα είχε και τα δυο.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα κάνω ένα τέτοιο επιχειρηματικό βήμα. Μέχρι που παρατήρησα την ηρεμία και αφοσίωση του Ηλία, συμφοιτητής μου τότε στο μεταπτυχιακό, την ώρα που έπαιζε ένα βιντεοπαιχνίδι. Κάπως έτσι άρχισα να αναρωτιέμαι πώς επηρεάζουν τα βιντεοπαιχνίδια την ψυχοσύνθεση μας, και έτσι γνώρισα τον κόσμο του gamification, μια πρακτική, αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, που χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς ενός παιχνιδιού σε real time σενάρια για να ενισχύσει τα κίνητρα του χρήστη και να αναδείξει την προσωπικότητα» επισημαίνει η Αθηνά.

«Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι η πρακτική αυτή αποτελεί το μέλλον της αναζήτησης ανθρωπίνου δυναμικού, όπου η σωστή ανάδειξη των χαρακτηριστικών κάποιου είναι το άλφα και το ωμέγα. Θέλαμε να ξυπνήσουμε το παιδί μέσα από κάθε υποψήφιο και να αντικαταστήσουμε τα ατέλειωτα ερωτηματολόγια με τις άβολες ερωτήσεις με ένα διαδραστικό παιχνίδι που θα αναδείξει τις καλύτερες πτυχές του εαυτού του», συμπληρώνει.

Με αυτό το όραμα το επιτυχημένο δίδυμο δήλωσε συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό ιδεών της Eurobank με βραβείο τη μεταμόρφωση της πιο καινοτόμας ιδέας σε εταιρεία, και κάπως έτσι γεννήθηκε το owiwi.

H Owiwi ξυπνάει το παιδί μέσα από κάθε υποψήφιο

Η σύσταση της εταιρείας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέλαταλα για τους δυο συνεργάτες, καθώς συνέπεσε με την οικονομική κρίση και τα capital controls, και αργότερα με την πανδημία. Παρ ’όλα αυτά, τίποτα δεν εμπόδισε την ανερχόμενη startup να φέρει την επανάσταση στον τομέα των προσλήψεων.

H Owiwi δημιούργησε μια πρωτοποριακή υπηρεσία επιλογής προσωπικού και αξιολόγησης ταλέντων μέσω ενός online game. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψυχομετρικό εργαλείο που ενσωματώνει το στοιχείο του gaming σε σενάρια λήψης αποφάσεων. Ουσιαστικά, προωθεί μια ρηξικέλευθη μέθοδο επιλογής υποψηφίων μέσω ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, στο οποίο ο ‘παίχτης΄ καθορίζοντας την εξέλιξη του παιχνιδιού ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ορισμένα διλήμματα εντός μιας συγκεκριμένης πλοκής.

Mία ΄πίστα΄ στο παιχνίδι

«Δεν έχει σημασία πόσο εξοικειωμένος είναι κανείς με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η owiwi έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και άτομα με μηδενική εμπειρία στα videogames μπορούν εύκολα να μυηθούν στο παιχνίδι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια άσκηση διαχείρισης καταστάσεων», μας λέει η Αθηνά. Η μεθοδολογία στην οποία βασίζεται το παιχνίδι ονομάζεται ‘σενάριο υποθετικών καταστάσεων’ (situational judgement testing) και θεωρείται επιστημονικά παγκοσμίως ο πιο έγκυρος τρόπος για να αξιολογήσει κανείς τα soft skills κάποιου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που έχει αποδειχθεί ότι ψάχνει η πλειοψηφία των εργοδοτών και αξιολογούνται μέσω του παιχνιδιού είναι η ανθεκτικότητα, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η αποφασιστικότητα, η δυνατότητα εκμάθησης, η αίσθηση ευθύνης και η εργασιακή ηθική. «Με την τριβή έχουν διαμορφωθεί εμπειρικές παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι όποιος σκοράρει χαμηλά στην ανθεκτικότητα είναι συνήθως επιρρεπής σε καταστάσεις burnout», εξηγεί η Αθηνά.

Το παιχνίδι δεν αντικαθιστά την συνέντευξη, αλλά είναι ένα προστάδιο αυτής. Σημαντική καινοτομία σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο επιλογής υποψηφίων είναι ότι η αξιολόγηση μέσω του παιχνιδιού παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψηφίους, από όπου κι αν προέρχονται, σε όποιο πανεπιστήμιο και αν έχουν φοιτήσει. Αυτό έχει μεγάλη αξία για επιχειρήσεις και οργανισμούς που καλούνται να φιλτράρουν χιλιάδες βιογραφικά και είναι προσκολλημένοι στο κλασσικό και ξεπερασμένο κριτήριο του «υψηλότερου βαθμού».

Έτσι, από τη μία ο υποψήφιος μπορεί να απαλλαγεί από το άγχος και από τις προμελετημένες απαντήσεις και να αφεθεί στο παιχνίδι, και από την άλλη ο εργοδότης μπορεί να αξιολογήσει αντικειμενικά τους αιτούντες και να καλέσει στο δεύτερο στάδιο της συνέντευξης τα κατάλληλά άτομα.

Μάλιστα ο χρόνος εύρεσης υποψηφίου μειώνεται σημαντικά και αυτοματοποιείται, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού αξιολογούνται εκατοντάδες αιτήσεις, ενώ η επιχείρηση έχει συγκεντρωμένα τα αναλυτικά αποτελέσματα του κάθε παίχτη, κάτι που τη διευκολύνει στη λήψη των αποφάσεων. Επιπλέον, το στάδιο της συνέντευξης γίνεται πιο στοχευμένο, ενώ περιττεύουν ερωτήσεις που έχουν αποτελέσει εφιάλτη πολλών συνεντευξιαζόμενων ανά τα χρόνια.

O εργοδότης δεν είναι ο μόνος που ενημερώνεται για τις ικανότητες του εργαζομένου, καθώς βασικός πυλώνας της πλατφόρμας είναι η αποστολή στον υποψήφιο αναλυτικού feedback με τις αδυναμίες του, αλλά και με τους προτεινόμενους τρόπους βελτίωσης αυτών. Έτσι, ακόμη και τη δουλειά να μην πάρει, ο υποψήφιος βγαίνει σίγουρα κερδισμένος στον τομέα της αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Ο γύρος χρηματοδότησης μισού εκατομμυρίου και οι διαδοχικές επιτυχίες

H startup συγκέντρωσε το 2016 σε γύρο χρηματοδότησης το ποσό των 500.000 ευρώ από τους Fundbox Capital και έκτοτε αναπτύσσεται από τις πωλήσεις της.

Μάλιστα, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία (στην οποία αποτελεί το νούμερο ένα πάροχο αξιολογήσεων μέσω παιχνιδιών), στο Ισραήλ, στην Αυστραλία, στη Σλοβακία και στη Λατινική Αμερική, στην οποία έχει εδραιώσει πολυετή συνεργασία με το μεγαλύτερο γραφείο προσλήψεων.

«Στόχος μας είναι να επεκταθούμε όσο περισσότερο γίνεται. Το πρόγραμμα είναι ήδη 7γλωσσο και είναι εύκολο να προσαρμοστεί σε πολλές ακόμη γλώσσες», επισημαίνει η Αθηνά.

Οι επιτυχίες της Οwiwi διαδέχονται η μία την άλλη. Πριν λίγες μέρες η startup έγινε δεκτή στον διεθνούς φήμης επιταχυντή DMS Accelerator, εγκαινιάζοντας έτσι την παρουσία της (και) στην Ολλανδία, ενώ σύναψε νέα συνεργασία με το Viva Technology. «Η πίστη των ιδρυτών στο όραμα της εταιρίας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η επιβράβευση από τους πελάτες είναι η κινητήριος δύναμη μας», αναφέρει η Αθηνά, συμπληρώνοντας ότι οι νέες συνεργασίες έρχονται στη καταλληλότερη στιγμή και θα δωσουν μεγάλη ώθηση στα σχέδια της ομάδας.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Στην γκάμα πελατών της Owiwi εντάσσονται μεγάλα ονόματα εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η PwC, η Latsco, η Leroy Merlin, η L’oreal, η Τιτάν, η Papastratos, ενώ κάθε μήνα σχεδόν προστίθεται και μια νέα εταιρία στο πελατολόγιο της. «Είναι πολύ μεγάλη τιμή που τόσο επιτυχημένες εταιρείες μας εμπιστεύονται καθημερινά για την διαμόρφωση της ομάδας τους. Το πιο μεγάλο επίτευγμα για εμάς είναι η εμπιστοσύνη που καλλιεργείται στους πελάτες. Όποια εταιρεία προμηθεύεται το προϊόν μας συνειδητοποιεί την αξία του και το αγοράζει συστηματικά.», λέει η Αθηνά.

Η Owiwi έχει ξεχωρίσει σε πολλούς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει βραβεία που θα ζήλευαν επιτυχημένες startups του εξωτερικού. Μάλιστα, το Γενάρη, έπιασε το στόχο-ορόσημο των 1 εκατομμυρίων χρηστών/υποψηφίων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Αλλαγή πλεύσης στον τομέα ανθρωπίνου δυναμικού (και) στην Ελλάδα

Η Αθηνά μας εξηγεί ότι οι ελληνικές εταιρείες άργησαν να συνειδητοποιήσουν την αξία ενός οργανωμένου και δομημένου τομέα ανθρωπίνου δυναμικού, σε σχέση με εταιρείες του εξωτερικού. «Ένα δομημένο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού (HR) είναι ζωτικής σημασίας για μια ανθεκτική επιχείρηση και χρειάζεται ειδικά εργαλεία, κάτι που στην Ελλάδα άργησε να γίνει αντιληπτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εταιρείες στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα τμήμα HR», δηλώνει.

Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία έδρασε καταλυτικά και το μέλλον του εργασιακού περιβάλλοντος τέθηκε στο επίκεντρο. Για παράδειγμα, η απομακρυσμένη εργασία άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο και τον τρόπο των συνεντεύξεων και επιτάχυνε την ψηφιοποίηση της εργασίας, και κατ’ επέκταση και της εύρεσης εργαζομένων.

Τα «απόνερα» του να φτιάξεις μια startup στην Ελλάδα

Η Αθηνά χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη την εμπειρία του να χτίσεις από την αρχή μια startup στην Ελλάδα. «Το μεγαλύτερο παράπονό μας είναι ότι ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο σε διαδικαστικά πράγματα, τα οποία δε θα έπρεπε να απασχολούν έναν επιχειρηματία, κάτι που προφανώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καινοτομία και στην ανάπτυξη και αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο για την ελληνική επιχειρηματικότητα», αναφέρει. «Πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν υπήρχε πουθενά στο χάρτη της καινοτομίας. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα και η χώρα έχει κάνει μεγάλα βήματα, έχοντας συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενός φιλικού οικοσυστήματος για τις startup στη χώρα».

Η ομάδα της Οwiwi έχει στόχο να φέρει την ψηφιακή επανάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας, κάνοντας τη διαδικασία προσλήψεων λιγότερο αγχωτική και περισσότερο διασκεδαστική.

Διαβάστε ακόμη:

Διεθνή ονόματα στη «μάχη» για το «νέο» Πόρτο Καρράς – Αρχές 2022 το τελικό masterplan

Αγγελική Οικονόμου: Η μεγάλη πρόκληση στην στρατηγική της Νίκας

MLS: Συζητήσεις (;) με την Corinth Capital – Σκέψεις για λογιστικές καταστάσεις χωρίς έκθεση επισκόπησης