Της Στεφανίας Σούκη

Πάνω από 35 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχοντας ιδρυθεί στην πλειονότητά τους τα τελευταία 2-3 χρόνια, δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή στον κλάδο του τουρισμό, αποτυπώνοντας τη δυναμική ενός κλάδου που έχει στηρίξει τα μάλα τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος αριθμεί αισίως πάνω από 20 μέλη με ονόματα όπως οι Clio Muse, keeano, greeking.me, theTravelPorter, Aspalis, Hopwave, Syncbnb, tooristas, travelgems, mentor, mysterious Greece, Be my Quest, Clio, Greeking.me, Humane, truevoyagers, woofclub, workathlon, openichnos, bikemeup. Με στόχο να διαμορφώσει μία νέα κουλτούρα καινοτομίας στον κλάδο του τουρισμού, από την πλευρά του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θέτει υπό την «σκέπη» του το νεοσύστατο Σύνδεσμο ώστε να υπάρξει ένα καινοτόμο “οικοσύστημα” που θα δημιουργεί τελικά προϊόντα και υπηρεσίες με μετρήσιμη προστιθέμενη αξία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ξενοδοχίας και της τουριστικής αγοράς, αλλά και ικανά να διοχετευτούν στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, αποτελώντας απτό παράδειγμα εξωστρέφειας.

«Το Ξ.Ε.Ε. αναλαμβάνει να στεγάσει, να υποστηρίξει και να δικτυώσει νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα από ταλαντούχους και υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους. Είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα και να δημιουργήσουν νέες αξίες για την ελληνική και γιατί όχι για την παγκόσμια τουριστική αγορά. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά. Το μεγάλο άλμα προς έναν πιο έξυπνο τουρισμό και μια πιο ευφυή οικονομία», ανέφερε σχετικά χθές ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας πρωτοβουλίας.

basilikos-_santikou.jpg

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κα Κατερίνα Σαντίκου

Σκοπός του Συνδέσμου είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, ο σχεδιασμός τεχνολογίας και εφαρμογών για τον τουρισμό που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επαύξηση του εθνικού τουριστικού προϊόντος καθώς και η κατάρτιση των μελών και η διασύνδεσή τους με εξειδικευμένα στελέχη της εγχώριας και διεθνούς τουριστικής αγοράς.

«Ο Σύνδεσμος είναι μία πολύ καινούρια κίνηση που ξεκίνησε περίπου πρίν από ένα χρόνο ανάμεσα σε τουριστικές startups», επεσήμανε από την πλευρά της , η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κα Κατερίνα Σαντίκου. «Θεματικά οι νεοφυείς εταιρείες, με παρουσία μόλις 2-3 ετών, δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτιστικός ή ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός –τη μεταφορά των ταξιδιωτών και τις ημερήσιες εκδρομές-, στον τομέα της αναζήτησης προσωπικού, τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους τουρίστες, στον ποδηλατικό τουρισμό εντός κι εκτός Αθηνών, ή ακόμη και στον τομέα των επιχειρήσεων που είναι φιλικές προς τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Οι περισσότερες startups στον κλάδο του τουρισμού δεν σχετίζονται απευθείας με τ με τον κλάδο. Η δημιουργία του Συνδέσμου ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους δεν προέρχονται από τον κλάδο του τουρισμού, να αποκτήσουν μία πιο στενή σύνδεση με τον συγκεκριμένο τομέα».

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, το Ξ.Ε.Ε. δρομολογεί τη στέγαση του Συνδέσμου σε χώρο εκμισθωμένο από το ίδιο, την κάλυψη όλων των σχετικών λειτουργικών δαπανών, τη δικτύωση των μελών του Συνδέσμου με τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και την με κάθε τρόπο ενίσχυση της προσπάθειας του Συνδέσμου για τη δημιουργία ενός «επιταχυντή» (“accelerator”).

«Θέλουμε να περάσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και στον κόσμο του τουρισμού αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Είμαστε εδώ γιατί στοχεύουμε στην καλλιέργεια καινοτομικού πνεύματος, στην ενίσχυση νέων ανθρώπων που μπορούν να σκεφτούν και εκτός καθορισμένων πλαισίων και έχουν την ικανότητα να βλέπουν κάτι νέο, ακόμη και σε πολύ παραδοσιακά και συνηθισμένα πράγματα», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

«Για μας οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τουρισμό είναι το παρόν του τουρισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και το μέλλον όπως ριζικά θα εξελιχθεί. Ένα μέλλον που η καινοτομία και οι παραδοσιακοί παίκτες της τουριστικής αγοράς θα συμπορεύονται αρμονικά», ανέφερε η κ. Σαντίκου. «Στο πλαίσιο αυτό και με την καθοριστική στήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα accelerator -ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των startups του τουρισμού στην Ελλάδα- το οποίο έχει ως σκοπό να φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εταιρείες σε ένα ικανό επίπεδο για να μπορέσουν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν τους ή ακόμα να μπορέσουν να γίνουν εξωστρεφείς, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες τους και σε άλλες αγορές. Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να έχουμε τη στήριξη κάθε φορέα, ιδιωτικού και δημοσίου».