Αρκετά ηχηρά και «επώνυμα» σφυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των περισσότερων από 1.950 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

Ανάμεσά τους συναντάμε τα εργοστάσια δύο εμβληματικών εταιρειών του παρελθόντος, της βιομηχανίας ξυλείας Shelman και της μεταλλοβιομηχανίας Spider-Πέτσιος, την πολυτελή βίλα του Γ. Γλου στην Καστέλα, τη μεζονέτα του Π. Φιλιππίδη στο Ψυχικό, το οικόπεδο της Carouzos Real Estate στο κέντρο της Γλυφάδας κ.α.

Το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή

Η Shelman του Παναγιώτη Ηλιάδη διέγραψε μια μεγαλειώδη πορεία που ξεκίνησε το 1962 καθώς τις επόμενες δεκαετίες κατέστη ο απόλυτος leader της αγοράς ξυλείας στη χώρα μας, αλλά και με σημαντικές εξαγωγές. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν το 2010 στην εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (72,09%) από την Alfa Wood των Αντώνη Αδαμόπουλου και Χρήστου Αγοραστού. Ούτε αυτό όμως κατάφερε να την σώσει και το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, αν και εξακολουθούσε να αποτελεί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ τεχνητής ξυλείας στα Βαλκάνια κουβαλώντας, όμως, συσσωρευμένες ζημίες άνω των 180 εκατ. και υποχρεώσεις 190 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια άρχισε η περιπέτεια των διαδοχικών πλειστηριασμών για τα δύο μεγάλα εργοστάσια, στη Χαλκίδα και την Κομοτηνή.
Κατά το παρελθόν η εκτίμηση της αξίας για το εργοστάσιο στο Βασιλικό της Εύβοιας ήταν στα 60 εκατ. ευρώ. Τελικά, το συγκρότημα που έχει συνολική έκταση περί τα 400 στρέμματα με κτιριακές εγκαταστάσεις 120.000 τ.μ. και διαθέτει άμεση πρόσβαση σε λιμάνι, φέρεται να πέρασε μόλις τον περασμένο Μάιο αντί 23 εκατ. ευρώ στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου βγαίνει ξανά στο σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα της Κομοτηνής με τιμή εκκίνησης 12,82 εκατ. ευρώ.
Επισπεύδων είναι ιδιώτης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκπονήθηκαν τρεις διαφορετικές εκθέσεις εκτίμησης με αποκλίνοντα αποτελέσματα. Κατά τη μία, η αγοραία αξία των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού ανέρχεται σε 18,55 εκατ. ευρώ, κατά τη δεύτερη σε 10,6 εκατ. ευρώ και κατά την τρίτη σε 7,49 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός οικοπέδου συνολικής έκτασης 297.288 τ.μ., το οποίο κατασκευάστηκε με διαδοχικές οικοδομικές άδειες από το 1998 έως το 2003. Περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 55.220,48 τ.μ.

Η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός, δεδομένης της παλαιότητας, σε συνδυασμό με το ότι το εργοστάσιο δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η έκταση είναι περιφραγμένη, ενώ ο ακάλυπτος χώρος πέριξ των κτιριακών εγκαταστάσεων ασφαλτοστρωμένος.

Η πρώην βιομηχανική μονάδα παρήγαγε μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή με δέκα επιμέρους γραμμές παραγωγής. Πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής, υπάρχουν εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης κ.τ.λ., εξοπλισμός επίπλων, καθώς και 21 οχήματα (φορτωτές, γερανοί, ανυψωτικά, βυτία κ.ά.). Ο μηχανολογικός εξοπλισμός, πάντως, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεδομένου ότι είναι σε ακινησία από το 2013, οπότε σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας.

Η Spider της οικογένειας Πέτσιου

Ακόμη παλαιότερη είναι η μεταλλοβιομηχανία Spider της οικογένειας Πέτσιου, που ξεκίνησε το 1946 από ένα μικρό μηχανουργείο για την κατασκευή καλουπιών και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς ομίλους της Ηπείρου, αλλά και από τους κορυφαίους του κλάδου του στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, έβαλε λουκέτο στις αρχές του 2016…
Κάπως έτσι, για την Τετάρτη 27 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το μεγάλο συγκρότημα της Spider στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Πρόκειται για οικόπεδο επιφάνειας 102.556 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει 14 κτίρια γραφείων, αποθηκών και βιομηχανοστασίων. Τα περισσότερα από αυτά ανεγέρθηκαν περί το 1988 και ορισμένα από το 2000 και μετά, ενώ μέχρι και το 2012 πραγματοποιήθηκαν προσθήκες με βιομηχανοστάσια από μεταλλικό σκελετό.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει στα 16.000 τ.μ., ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος μόνο στο διαμορφωμένο τμήμα του και το οικόπεδο περιφραγμένο με συρματόπλεγμα. Η γενική εικόνα του ακινήτου χαρακτηρίζεται «μέτρια προς κακή, με ανεπαρκή συντήρηση και αρκετές φθορές». Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,16 εκατ. ευρώ.


Αν και το ακίνητο κουβαλάει περισσότερες από 10 προσημειώσεις και υποθήκες για χρέη άνω των 22 εκατ. ευρώ προς διάφορες τράπεζες, ο πλειστηριασμός γίνεται με επισπεύδοντα ιδιώτη μετά από αναγκαστική κατάσχεση που έγινε στις 23 Δεκεμβρίου του 2021 για οφειλή 17.691 ευρώ.

Παράλληλα, για τις 23 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί και άλλο σφυρί που αφορά μία ακόμη ιδιοκτησία της Spider (τετραώροφο αστικό ακίνητο, στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων), με επισπεύδουσα την Intrum και τιμή εκκίνησης 1.060 εκατ. ευρώ.

Η βίλα του Γ. Γλου στην Καστέλα

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, θα χτυπήσει για μια ακόμη φορά το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος της κραταιάς άλλοτε επιχειρηματικής οικογένειας Γλου, που ήλεγχε την αλυσίδα ανδρικής ένδυσης Glou.

Πρόκειται για τον επαναληπτικό πλειστηριασμό που αφορά τη βίλα του Γιώργου Γλου και της συζύγου του Μαρίας Τριαντοπούλου στην Καστέλα, ένα από τα πλέον προνομιακά ακίνητα της περιοχής, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου προς την πλευρά της θάλασσας και με θέα όλο τον Σαρωνικό.
Επισπεύδουσα είναι η υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα Probank που εκπροσωπείται από την «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση», ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3.300.000 ευρώ (1.650.000 ευρώ για το 50% της πλήρους κυριότητας εκάστου των οφειλετών). Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, -με την ίδια τιμή εκκίνησης-, και κατέληξε άγονος.


Πρόκειται μονοκατοικία τεσσάρων επιπέδων, 699,99 τ.μ., συμβατικής κατασκευής, δηλαδή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οργανισμό πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως πέτρα και μάρμαρο, είναι καλής αισθητικής ενώ διαθέτει ανεπρόκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Η μεζονέτα του Φιλιππίδη στο Ψυχικό

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου έρχεται η ώρα της κρίσης για τη μεζονέτα του Πέτρου Φιλιππίδη και της συζύγου του στο Ψυχικό.
Ο ηθοποιός ο οποίος, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος υπό όρους για λόγους υγείας.
Η μεζονέτα του ζεύγους κατασχέθηκε για ποσό 450.000 ευρώ, στις 22 Σεπτεμβρίου 2021, υπέρ της «VEGA I NPL Finance Designated Activity Company» και επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas.

Ο αρχικός πλειστηριασμός είχε οριστεί ορίστηκε για τις 27 Απριλίου 2022, με τιμή εκκίνησης 645.000 ευρώ, ωστόσο ανεστάλη με εντολή της επισπεύδουσας.
Στις 20 Μαΐου η Intrum κατέθεσε αίτηση ανακοπής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς.


Το δικαστήριο που συνεδρίασε στις 2 Ιουνίου έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα ορίζοντας τη νέα τιμή πρώτης προσφοράς στις 900.000 ευρώ. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης το εν λόγω ακίνητο αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 122,30 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 113,50 τ.μ. και όροφο επιφάνειας 104,60 τ.μ. και βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών, που έχει ανεγερθεί το 1997 με τη χρήση αξιόλογων υλικών, ενώ έχει συντηρηθεί μέχρι σήμερα σε πολύ καλό βαθμό. Επίσης, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε μια αμιγώς οικιστική περιοχή, από τις πιο προνομιούχες περιοχές της Αττικής, στο Παλαιό Ψυχικό, με ικανοποιητική προσβασιμότητα και όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Ακόμη, όπως τονίζεται, έχει την αποκλειστική χρήση του ακάλυπτου χώρου του ισογείου (κήπο) επιφάνειας μέτρων 200 τ.μ. και διαθέτει εσωτερική πισίνα.
Με βάση τα παραπάνω και «λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όχι μόνο σταθεροποίηση αλλά και τάση ανόδου της αξίας των ακινήτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης», πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 900.000 ευρώ.

Δύο «σκανδαλιάρικα» ακίνητα σε Γλυφάδα και Καλλιθέα

Την ίδια μέρα, στις 27 Ιουλίου, βγαίνουν στο σφυρί δύο ακίνητα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις του παρελθόντος.
Το ένα σχετίζεται με το διαβόητο «Καρούζος Gate» και αποτελεί μέρος μιας «καταιγίδας» πλειστηριασμών την τελευταία διετία κατά εταιρειών που ανήκαν στο ζεύγος Καρούζου, κατά την οποία έχουν αλλάξει χέρια αρκετά εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα και μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα οικόπεδο στο κέντρο της Γλυφάδας που προοριζόταν για μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων με έξι υπόγεια. Βγήκε στο σφυρί αρχικά στις 22 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης 7.761.000 ευρώ χωρίς όμως να υπάρξει ενδιαφερόμενος.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστική για το πώς δρούσε το ζεύγος των πρωταγωνιστών του σκανδάλου «Καρούζος Gate», καθώς μόνο αυτό το ακίνητο είναι «φορτωμένο» με υποθήκες ύψους 53,72 εκατ. ευρώ…
Το οικόπεδο έχει έκταση 2.145,04 τ.μ. και βρίσκεται επί των οδών Ηούς, Κύπρου και Γρηγορίου Λαμπράκη, σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την κεντρική οδό Αγ. Μεταξά.

Επισπεύδουσα είναι η Intrum και οφειλέτιδα η “Carouzos Real Estate”.

Με βάση τα αναφερόμενα στην έκθεση πλειστηριασμού το οικόπεδο σχηματίσθηκε από τη συνένωση τριών αυτοτελών ακινήτων, που η οφειλέτιδα εταιρεία είχε αποκτήσει το 2006, ενώ σχεδιαζόταν η ανάπτυξη μεγάλου σταθμού αυτοκινήτων με 6 υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 9.344 τ.μ., με 205 θέσεις στάθμευσης. Αυτό το σχέδιο, ωστόσο έμεινε στα χαρτιά.

Η αναγκαστική κατάσχεση επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για 500.000 ευρώ, που είναι μέρος του κεφαλαίου της επιταχθείσας (ενυπόθηκης) απαίτησης της δικαιούχου ποσού 10.212.894,88 ευρώ. Το νέο σφυρί την Τετάρτη θα χτυπήσει με την ίδια τιμή εκκίνησης (στα 7.761.000 ευρώ).

Την ίδια μέρα γίνεται ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για τις εναπομείνασες ιδιοκτησίες επί κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Θησεώς της Καλλιθέας, στις Τζιτζιφιές, που ανήκαν στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Η Ανάστασις του Χριστού» («Εμμαούς» – φωτο κάτω). Πρόκειται για τα «απόνερα» ενός ηχηρού σκανδάλου με κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής, με επίκεντρο διάφορα ακίνητα.

Στο σφυρί θα βγουν τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες: Α’ ορόφου επιφάνειας 309 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 292.000 ευρώ, Β’ ορόφου επιφάνειας 1.380 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 1.248.000 ευρώ και υπερυψωμένου ισογείου επιφάνειας 206 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 157.000 ευρώ.

Ο mr. InterCatering

Επίσης για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για ακίνητο που ανήκει στον κ. Ανδρέα Τουτζιαρίδη, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας InterCatering, από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες στο χώρο της οργάνωσης εκδηλώσεων και δεξιώσεων.


Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στη θέση «Λαθούριζα» της Βάρης Αττικής, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελής διώροφη κατοικία με υπόγειο και πισίνα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οικοδομική άδεια είναι του 2008 και το ακίνητο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε ποσοστό ολοκλήρωσης 75%.

Επισπεύδουσα την Cepal Hellas και τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.384.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τη μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Επιδότηση καυσίμων: Νέος γύρος αιτήσεων και πληρωμών για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ και αγρότες

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή