Τριπλή επιδότηση καυσίμων ξεκινά από αυτή την εβδομάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα διαθέσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ και σε αγρότες. Η τριπλή επιδότηση περιλαμβάνει αιτήσεις για Fuel pass 2 έως 100 ευρώ ανά δικαιούχο, αιτήσεις επιστροφής ΕΦΚ καυσίμων στους κατ’ επάλλελμα αγρότες και «οριζόντια» επιδότηση 15 λεπτών το λίτρο σε όλους τους καταναλωτές πετρελαίου κίνησης.

Τις επόμενες ώρες ή μέρες –πριν τα μέσα της εβδομάδος- αναμένεται να ανοίξει στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr μία νέα εφαρμογή για αιτήσεις συμμετοχής στο Fuel pass 2. Θα προσφέρει αυξημένη επιδότηση και σε διευρυμένο κύκλο δικαιούχων, εν σχέσει με τον α΄γύρο επιδότησης Fuel Pass.

Απαιτείται ετοιμότητα και προσοχή όμως:

1. Επιδότηση θα λάβουν όσοι υπέβαλαν ήδη δήλωση Ε1 και έχουν λάβει και εκκαθαριστικό. Για τους υπόλοιπους που κάνουν χρήση της παράτασης υποβολής δηλώσεως Ε1 έως τέλος Αυγούστου ή έχουν άλλη εκκρεμότητα στην εκκαθάριση, αναμένονται ειδικές οδηγίες και διευκρινίσεις .

2. τα πιο υψηλά ποσά θα λάβουν όσοι επιλέξουν να πιστωθούν τα χρήματα σε άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Κάτι που όμως σημαίνει τρία πράγματα:

· η χρεωστική κάρτα γίνεται δεκτή για εξαργύρωση μόνο σε πρατήρια καυσίμων

· η συγκεκριμένη ψηφιακή κάρτα προϋποθέτει ο δικαιούχος να χρησιμοποιήσει όχι απλά ένα οποιοδήποτε κινητό, αλλά smartphone που να υποστηρίζει εφαρμογή εξ αποστάσεως ανέπαφων πληρωμών (NFC). Άνευ της λειτουργίας αυτής, εξαργύρωση δεν γίνεται και χρήματα δεν επιστρέφονται. Μόνο αν ο δικαιούχος ενεργοποιήσει και χρησιμοποιήσει τη λειτουργία αυτή σε πρατήριο καυσίμων, είτε από το δικό του κινητό είτε οικείου του και έμπιστου προσώπου, τότε «πιάνει τόπο» η επιδότηση.

· αν για οποιοδήποτε λόγο απομείνουν χρήματα στην κάρτα που δεν καταναλωθούν εντός ολίγων εβδομάδων, αφαιρούνται από τους δικαιούχους και επιστρέφονται στο δημόσιο.

Σε άλλη περίπτωση, υπάρχει η επιλογή κατάθεσης σε λογαριασμό ΙΒΑΝ. Αν και μικρότερα, τα ποσά θα είναι διαθέσιμα για οποιαδήποτε συναλλαγή επιθυμεί ο δικαιούχος: από σούπερ μάρκετ π.χ. μέχρι …στοιχηματισμό -όπου πολλοί προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν με την άυλη κάρτα στην προηγούμενη φάση επιδότησης στις αρχές Ιουνίου. Επιπλέον, τα ποσά αυτά δεν θα έχουν «ημερομηνία λήξης» λίγων ημερών, αλλά μπορούν να αποταμιευθούν και παραμένουν στον δικαιούχο χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Δικαιούχοι είναι μόνον φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) εφόσον είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν πληρωμένα ασφάλεια και σήμα κυκλοφορίας ΙΧ και μηχανών. Στην α΄ φάση επιδοτήθηκαν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν καταναλώνουν υγρά καύσιμα αλλά ρεύμα (που πάντως έχει και αυτό αυξηθεί) αλλά δεν επιδοτήθηκαν μηχανάκια κάτω των 50 κυβικών, για με το αιτιολογικό ότι δεν είναι δηλωμένα στο υπουργείο Μεταφορών.

Η αίτηση για το fuel pass γίνεται με κωδικούς taxisnet μέσω του gov.gr και η επιδότηση αφορά την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Την φορά αυτή θα γίνει με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που θα καλύψουν περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων. Η οικονομική ενίσχυση κλιμακώνεται:

· ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και

· ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά).

Όπως έχει ανακοινωθεί, εισοδηματικό κριτήριο θα εξετάζεται με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση δηλαδή που πολλοί θα κάνουν χρήση της παράτασης υποβολής Ε1 ως τον Αύγουστο, γεννάται θέμα αν θα έχουν αρκετό χρόνο για να προλάβουν να κάνουν την αίτηση για το Fuel Pass 2, μετά τις υποβολές των δηλώσεων Ε1.

-Για ένα άτομο (μονοπρόσωπο νοικοκυριό) το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

-Για το ζευγάρι το όριο αυξάνεται σε 33.000 ευρώ και με ένα παιδί φτάνει στα 36.000 ευρώ ενώ με δύο στα 39.000 ευρώ. Για τρίτεκνη οικογένεια (πενταμελή) φτάνει στα 42.000 ευρώ και για πολύτεκνη (εξαμελή) με τέσσερα παιδιά στα 45.000 ευρώ.

Πετρέλαιο κίνησης

Πέραν του Fuel pass που επιδοτεί κάθε τύπο καυσίμου, ήλθε και ειδική διάταξη για επέκταση της επιδότησης («οριζόντια» χωρίς αίτηση για όλους) στο ντίζελ κίνησης κατά 12 λεπτά το λίτρο (με ΦΠΑ 15 λεπτά).

Παράλληλα ετοιμάζεται και νέα πλατφόρμα που θα ανοίξει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να τους επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του α΄εξαμήνου του 2022. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών τους α΄ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τη μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Πλειστηριασμοί: Ποια ηχηρά και «επώνυμα» σφυριά χτυπούν αυτή τη βδομάδα (pics)

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή