Ενα παγόβουνο στην καρδιά του καλοκαιριού θα χωρίζει τις επιδιώξεις των βόρειων και νότιων κρατών στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, που θα κληθεί να αποφανθεί για την τύχη της πρότασης-βόμβα της Κομισιόν να επιβληθεί ημερήσιος κόφτης 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, διάρκειας οκτώ μηνών.

Από τη μία πλευρά του τραπεζιού θα βρίσκονται η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, που δεν απειλούνται από τα «κενά αέρος» που προκαλεί στην Ευρώπη ο κρίσιμος αγωγός μεταφοράς ρωσικού αερίου Nord Stream 1.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της E.E., τροφοδοτείται από τον Turk Stream που μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω της ενισχυμένης πλέον ικανότητας ανεφοδιασμού με LNG φορτία από τη Ρεβυθούσα.

Επομένως, η χώρα μας αλλά και οι «σύμμαχοί» της δεν έχουν κανέναν λόγο, εφόσον διαθέτουν επάρκεια, να υποκύψουν σε διλήμματα υποχρεωτικών περικοπών που θα έβαζαν -άνευ λόγου- σε δοκιμασία τη λειτουργία αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αλλά και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού του συμβουλίου υπουργών θα βρίσκεται παραταγμένο το ισχυρότερο μπλοκ της Ευρωζώνης: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, χώρες που επηρεάζονται καταλυτικά από τα τερτίπια του Ρώσου προέδρου και οι οποίες δεν διαθέτουν υποδομές LNG, επομένως είναι και οι πλέον ευάλωτες της ενεργειακής κρίσης. Ο Πούτιν έχει επιλέξει τον δρόμο της χειραγώγησης της Ευρώπης μέσω αυξομειώσεων στην ποσότητα του φυσικού αερίου, όπλο που σήμερα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την τροφοδοσία των χωρών αυτών και προεξοφλεί έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Πού θα πάει το πλεόνασμα

Η πρόταση της Ε.Ε. για στέρηση του 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που παρουσίασε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν εφαρμοστεί ως υποχρεωτικό μέτρο περιορισμού της ζήτησης, ισοδυναμεί για την Ελλάδα με πάνω από 6,5 τεραβατώρες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ (σ.σ.: η χώρα πέρυσι κατανάλωσε περίπου 80 τεραβατώρες). Τον αριθμό αυτό ανεβάζει στις 8 τεραβατώρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι είναι η ίδια ποσότητα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς ζητά να αποθηκεύσουμε πάση θυσία μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να διασφαλιστεί η ενεργειακή μας ασφάλεια.

Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που αντιστοιχούν στο 12,5% της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες θα χρειαστεί να αντικατασταθούν από λιγνίτη και εναλλακτικά καύσιμα όπως το ντίζελ.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμφωνήσει να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση γιατί ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους ηλεκτροπαραγωγούς και τη βιομηχανία που είναι πρώτοι στη λίστα των περικοπών για να προστατευθούν οι οικιακοί καταναλωτές», αναφέρει αρμόδια πηγή της αγοράς.

Εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φυσικό αέριο, τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων.

Επιπλέον, τονίζει, ότι η Κομισιόν δεν διευκρινίζει τι θα γίνει αν μια βιομηχανία κάνει μείωση της κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο και όχι νωρίτερα χωρίς, για παράδειγμα, να εξαντλήσει το υποχρεωτικό οκτάμηνο που αναφέρει το προσχέδιο. Θα είναι αναγκασμένη να περιορίσει και τότε τη ζήτηση κατά 6,4 τεραβατώρες; «Εάν ισχύει αυτό θα είναι καταστροφικό», τονίζει.

Ενα άλλο ερώτημα που θέτει η αγορά είναι ποιον εξυπηρετεί η μείωση αυτή και πού θα πάει το πλεόνασμα. Κατά μία ερμηνεία, οι ποσότητες θα εξυπηρετήσουν το έλλειμμα των βόρειων χωρών που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις μειωμένες ως ανύπαρκτες ροές από την Gazprom. Κατά άλλους, θα αποθηκευτεί αλλά χωρίς να γίνεται αντιληπτό τι θα γίνει με τις χώρες που δεν έχουν αντίστοιχες υποδομές. Εκείνο, πάντως, που εκτιμούν στελέχη της αγοράς είναι ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου δημιουργούν ένα ισχυρό πλήγμα στην πανίσχυρη γερμανική βιομηχανία, το οποίο μπορεί να καρπωθούν ως όφελος, οι βιομηχανίες του νότου.

Ωστόσο, με τις περικοπές κατανάλωσης στις χώρες αυτές ουσιαστικά οι ισχυρές βόρειες χώρες βάζουν μια «περιποιημένη τρικλοποδιά» και υπονομεύουν τους ανταγωνιστές τους στην Ε.Ε. ώστε να μην επωφεληθούν από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να περικόψει την κατανάλωση επισημαίνει και παράγοντας με γνώση της λειτουργίας των προμηθειών φυσικού αερίου. Η χώρα μας, όπως αναφέρει, έχει μακροχρόνιες συμβάσεις με την Gazprom που η Μόσχα δεν θα έκοβε γιατί αυτό θα συνεπαγόταν μεγάλες αποζημιώσεις. Οι περικοπές αερίου, την ώρα που υπάρχουν συμβασιοποιημένες προμήθειες και ρήτρες υποχρεωτικής εξαγοράς αερίου (take or pay), κινδυνεύουν να προκαλέσουν προβλήματα στις προμήθειες σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Δυσλειτουργίες στην αγορά

Ενδεχόμενη μείωση 15% στην κατανάλωση ειδικά για τη χειμερινή περίοδο εκτιμάται ότι θα προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες και στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Σήμερα, η αναλογία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι περίπου 30%-35%. Με τον παγετό και το χιόνι, τον χειμώνα λόγω της λεγόμενης στοχαστικότητας των ΑΠΕ και με την επανεκκίνηση των ορυχείων λιγνίτη σε εξέλιξη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος, καθώς οι ΑΠΕ θα τεθούν αυτόματα εκτός.

Με όλους αυτούς τους αστερίσκους και με δεδομένο το κοινό μέτωπο με τον Νότο, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον δεν βρεθεί στο μεταξύ κάποια άλλη φόρμουλα που θα αναβάλει τη λήψη αποφάσεων, θα μεταβεί στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός, ο οποίος έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή εναντίον της οριζόντιας περικοπής της κατανάλωσης, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν επάρκεια και εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενές σενάριο πλήρους αποκοπής του φυσικού αερίου.

Εν αντιθέσει με τη Γερμανία, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, και με τον κίνδυνο της ύφεσης όσο το Κρεμλίνο σφίγγει συνεχώς τη θηλιά στον λαιμό της μέσω του Nord Stream 1. Την περασμένη Πέμπτη και ο ενώ ο αγωγός είχε ξεκινήσει να λειτουργεί με περιορισμένες ποσότητες, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω των αμφίσημων δηλώσεων Πούτιν, παρουσιάζοντας μάλιστα και μια νέα δέσμη μέτρων.

Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση καυσίμων: Νέος γύρος αιτήσεων και πληρωμών για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ και αγρότες

Πλειστηριασμοί: Ποια ηχηρά και «επώνυμα» σφυριά χτυπούν αυτή τη βδομάδα (pics)

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή