Σε νέο χαμηλό διετίας υποχώρησαν οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex και Patek Philippe στη δευτερογενή αγορά τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση για ακριβά ρολόγια συνέχισε να μειώνεται εν μέσω αυξανόμενης προσφοράς.

Ο Δείκτης Bloomberg Subdial Watch υποχώρησε 1,8% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2021. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 ρολόγια με τις περισσότερες συναλλαγές ανά αξία στη δευτερογενή αγορά, έχει υποχωρήσει τώρα κατά 42% από το υψηλό του Απριλίου 2022.

Οι μειώσεις ακολουθούν μια τεράστια άνοδο των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ για τα μοντέλα Rolex, Patek και Audemars Piguet με τη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα που τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί εν μέσω ισχυρού πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την κλονισμένη οικονομική ανάπτυξη, οι συλλέκτες ρολογιών περιορίζουν τις αγορές ρολογιών.

Η Christy Davis, συνιδρυτής της Subdial, μιας πλατφόρμας εμπορίας ρολογιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω αποδυνάμωσης καθώς αυξάνεται η προσφορά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πουλήσουν οι έμποροι μεταχειρισμένων ρολογιών.

Ο αριθμός των μεταχειρισμένων ρολογιών που διατίθενται στη δευτερογενή αγορά έχει αυξηθεί κατά 5% από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Subdial. Η αβεβαιότητα τιμών, η οποία μετρά το spread στις τιμές που προσφέρονται για ένα ρολόι από διαφορετικούς πωλητές, έχει αυξηθεί κατά 12% την ίδια περίοδο. Καθώς οι αγοραστές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και απαιτητικοί, ο μέσος αριθμός ημερών που χρειάζεται για να πουλήσει ένα ρολόι σε ιδιοκτησία έχει αυξηθεί κατά 8% από τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Subdial.

Ένας δείκτης επωνυμίας Rolex υποχώρησε 1,5% τον περασμένο μήνα και τώρα είναι μειωμένος κατά 27% από την κορύφωση της αγοράς τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg και το Subdial. Ένας δείκτης τιμών μοντέλων Patek Philippe σημείωσε πτώση 2,3% τον Οκτώβριο και τώρα είναι μειωμένος κατά 47% από τον Απρίλιο του 2022.

Ενώ οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς για τα ρολόγια Rolex και Patek έχουν διορθωθεί απότομα από την κορύφωσή τους, τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και για τις δύο μάρκες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τις τιμές για τις οποίες πωλούνται στο λιανικό εμπόριο.

Διαβάστε ακόμη 

Ferrari: Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένει ένας υποψήφιος αγοραστής (tweet)

Νιτσιάκος: Οι τιμές του κοτόπουλου «πέταξαν» και τα κέρδη εξαπλασιάστηκαν!

Deal ΔΕΠΑ Εμπορίας με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Αλβανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ