business stories

Space Hellas: Με το βλέμμα στον διαγωνισμό των 515 εκατ. για τις νέες ταυτότητες

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Ικανοποίηση για την ενσωμάτωση της Singular Logic και η νέα εταιρία, δεν «βλέπει» νέες εξαγορές προς το παρόν η εισηγμένη - Οι επενδύσεις των 30 εκατ. ευρώ και οι προοπτικές του 2021 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τις προοπτικές της Space Hellas στην επόμενη μέρα της πληροφορικής, ενός κλάδου με πολλές και σημαντικές εξελίξεις αυτή την εποχή, αναφέρθηκε η διοίκηση της εισηγμένης στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε όπως και πέρσι με τηλεδιάσκεψη.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς μιας από τις πιο ιστορικές εταιρείες του χώρου από κοινού με την Epsilon Net (60%-40%) στις αρχές Ιανουαρίου, της Singular Logic και η επιτυχής ενσωμάτωση της αποτέλεσε εξ’ αρχής μια από τις προτεραιότητες της Space Hellas, η οποία διατηρώντας ισχυρή παρουσία στα έργα του ιδιωτικού τομέα στρέφει σε μεγάλο βαθμό την προσοχή της στους διαγωνισμούς των +6 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει, άλλωστε, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, στον οποίο η Space Hellas συμμετέχει σε κοινοπραξία με την βελγική Zetes και έχουν περάσει –μεταξύ 3 υποψηφίων- στην τελική φάση, το άνοιγμα δηλαδή των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει και τον ανάδοχο, μετά την επιτυχή έκβαση της τεχνικής αξιολόγησης.

Η βελτίωση των μεγεθών του ομίλου, οι επενδύσεις, οι συνεργασίες, η έρευνα και η ανάπτυξη προιόντων, οι μελλοντικές συνέργειες και οι νέες ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά ανήκουν στα θέματα που θίχθηκαν από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο Σπύρο Μανωλόπουλο, τον CEO Ιωάννη Μερτζάνη και τον CFO Ιωάννη Δουλαβέρη, ενώ, αποσαφηνίστηκε ότι σε αυτή την φάση η Space Hellas δεν κοιτάζει –προς το παρόν, τουλάχιστον- για άλλη εξαγορά.

Ο εκτελεστικός Πρόεδρος Σπύρος Μανωλόπουλος

«Πρωτοστατεί η Space Hellas ως Digital Integrator, με ίδιες δυνάμεις. Αποκτά προβάδισμα και λόγω της πανδημίας που επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και του δημοσίου και μπαίνει στην πρώτη γραμμή…», ήταν το πρώτο μήνυμα δια στόματος του κου Μερτζάνη, ο οποίος μίλησε για το πλήρες δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών και την σημαντική παρουσία των 40 χρόνων στην αγορά.

 

«Το 2020 πήγε πολύ θετικά από πλευράς τζίρου, μικτού κέρδους, EBITDA και των άλλων μεγεθών», παρατήρησε και παρότι όπως είπε ήταν μια χρονιά στασιμότητας σε μεγάλα projects, η Space Hellas υπέγραψε κάποια από αυτά και διατηρεί το 2021 ένα pipeline σημαντικών έργων.

Κατά τον ίδιο, το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η εταιρεία και εξακολουθεί να ενδυναμώνεται είναι ένας από τους παράγοντες που την διαφοροποιούν, όπως η τεχνογνωσία της και το εύρος των λύσεων που εγκαθιστά σε σειρά μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων και τους βοηθά να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες τους, συμπεριλαμβανομένης της τηλεργασίας.

Η Space Hellas κάνει, επίσης, focus στο κομμάτι των υπηρεσιών, συμμετέχει σε καινοτόμα ευρωπαϊκά projects, συνεργάζεται με διεθνείς «παίκτες» και «προετοιμάζεται για το μέλλον που θα έρθει».

Με την προσθήκη της Singular Logic και άλλες εξαγορές η Space Hellas δυνάμωσε πολύ στο software και οι ολοκληρωμένες λύσεις που δίνει σε ένα ευρύ πεδίο την καθιστούν, σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, ίσως ως νο 1 Integrator.

Ο CEO Ιωάννης Μερτζάνης

Έγινε, επίσης, αναφορά στην επένδυση της Space Hellas και στην αύξηση της συμμετοχής στην start up εταιρεία Agro Apps, που προωθεί την ψηφιακή γεωργία και προσφέρει την δυνατότητα στους αγρότες να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται με απομακρυσμένο τρόπο τις καλλιέργειες τους, όπως και στην διάσπαση της εξαγορασθείσας Singular Logic σε δυο εταιρικά σχήματα (με επικέντρωση στα μεγάλα έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αντίστοιχα και τον βραχίονα του λογισμικού).

Και το όνομα αυτής, Epsilon Singular Logic

Πως ακριβώς έχει η διαδικασία; Στην νέα εποχή της Singular Logic μετά την εξαγορά της (έναντι 18 εκατ. ευρώ) θα υπάρχουν δυο εταιρίες. Το ιστορικό ΑΦΜ της Singular Logic και η Epsilon Singular Logic, η οποία θα πάρει τον κλάδο του ιδιοπαραγώμενου λογισμικού. Θα πάει σε αυτήν με απόσχιση και ο κλάδος του Πυλώνα από την Epsilon Net και το προϊόν Galaxy και ο λόγος είναι ότι τα δυο προϊόντα δεν θα έπρεπε να πωλούνται από διαφορετικές εταιρίες διότι είναι ανταγωνιστικά.

Όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές κινήσεις όπως αναμένεται μέχρι τις 15 Ιουλίου, στην μεν Epsilon Singular Logic μέτοχοι θα είναι με 60% η Epsilon Net και 40% η Space Hellas, η δε Singular Logic από την οποία θα έχει αποσχισθεί ο κλάδος του ιδιοπαραγώμενου λογισμικού θα ανήκει αντίστροφα κατά 60% στην Space Hellas και 40% στην Epsilon Net.

Εν κατακλείδι, η Singular Logic Θα είναι «μικρότερη» με μέτοχο της την Space Hellas, όμως, και στόχο να γίνει η προσπάθεια για να αναβιώσει το integration που έμεινε πίσω και απευθύνεται σε μεγάλους πελάτες από διάφορους κλάδους.

«Κύριος στόχος ανάπτυξης»

«Κοιτάζουμε πιθανές συνεργασίες για την επόμενη μέρα…», παραδέχθηκε η διοίκηση της Space Hellas με φόντο έργα υποδομών, κυβερνοασφάλειας κ.α.

Η αισιοδοξία για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, αλλά και όσα υλοποιούνται για σημαντικούς πελάτες του ιδιωτικού τομέα δίνει το στίγμα των προσεχών μηνών για την εισηγμένη. Αν και ως τώρα το 70% των έργων προερχόταν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, κύριος στόχος ανάπτυξης για την Space Hellas το 2021 θεωρούνται αυτά του δημόσιου που συναρτώνται με τους δήμους και μεγάλα υπουργεία, όπως τα Δικαιοσύνης, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, η ΓΓΠΣ, που είτε διεκδικούνται, είτε βρίσκονται υπό συμβασιοποίηση.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτοτήτες που «τρέχει», αν και δεν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα…

Ο CFO της Space Hellas, Ιωάννης Δουλαβέρης, σχολίασε ότι η εταιρία κατάφερε να πετύχει έναν τζίρο 80,7 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 11,74% καθώς και βελτίωση σε άλλα μεγέθη (μικτά κέρδη +3,25% στα 16,418 εκατ. ευρώ, EBITDA +7,85% στα 6,818 εκατ. ευρώ) σε μια αγορά η οποία ταλανίστηκε τα τελευταία 11 χρόνια από πτώσεις και οι ελεύθερες ταμιακές ροές της παρουσίασαν αυξητική πορεία μετά το 2014, όπως και τα ταμιακά διαθέσιμα. Σε αυτά τα 11 χρόνια οι επενδύσεις της έφθασαν στα 30 εκατ. ευρώ και δεν κατευθύνθηκαν μόνο σε εξαγορές, αλλά και σε βελτίωση εξοπλισμού και άλλους τομείς, προκειμένου η Space Hellas να διατηρήσει την υπεραξία της.

Ο CFO Ιωάννη Δουλαβέρη

Το παράδειγμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ήταν ότι ενώ το διάστημα 2011-2015 ο τζίρος της κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στα 46,1 εκατ. ευρώ, από το 2016 ως το 2020 ανέβηκε στα επίπεδα των 65,8 εκατ. ευρώ. Αυξημένες εμφανίσθηκαν και οι δανειακές υποχρεώσεις, απόρροια επενδυτικών κινήσεων.

Μέρισμα 0,08 ευρώ και νέο μέλος Δ.Σ.

Τα θέματα ημερησίας διάταξης υπερψηφίσθηκαν όλα, ανάμεσα στα οποία και η πρόταση για διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ/ανά μετοχή. Ανακοινώθηκε η ένταξη της κας Άννας Καλλιάνη ως νέου ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. αντί του παραιτηθέντος κου Αθ.Πατσούρα.

Ψηφίσθηκε τροποποίηση του άρθρου 3 στο καταστατικό και προστέθηκε ως νέος σκοπός οι υπηρεσίες προώθησης (μάρκετιγκ).

Σε σχετικές ερωτήσεις μετά το πέρας της Γ.Σ. ο κος Ιωάννη Μερτζάνης απάντησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 εξελίσσεται αρκετά δυναμικά, καθώς είχαν υπογραφεί συμβάσεις έργων από το 2020 σε δημόσιο (Σύζευξις κ.α.) και ιδιωτικό τομέα και η αίσθηση του είναι πως η βελτίωση των μεγεθών θα συνεχισθεί σε όλο το έτος. Προσδιόρισε το ανεκτέλεστο στα 50 εκατ. ευρώ περίπου ως σοβαρή βάση για αύξηση τζίρου το 2021, εξήγησε ότι η Space Hellas περιμένει τα αποτελέσματα διαγωνισμών για την συμμετοχή της σε άλλα έργα και επισήμανε τις προοπτικές που αναδύονται από την διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στάθηκε στο γεγονός ότι το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά της πληροφορικής ειδικευμένο σε επιμέρους τομείς της και νέες τεχνολογίες δεν θεωρείται αρκετό και ο κλάδος αναμένει, μεταξύ άλλων, την επιστροφή ικανών συναδέλφων από το εξωτερικό, Ελλήνων και ξένων.

Προέβλεψε την πιθανότητα νέων κινήσεων για συγχωνεύσεις εταιριών και μια 3ετία σημαντικών εξελίξεων και έργων για στην πληροφορική, επανέλαβε ότι η Space Hellas παραμένει πάντα ανοικτή σε συνεργασίες, ειδικότερα σε εξειδικευμένα κομμάτια του κλάδου, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η εισηγμένη είναι καλυμμένη μετά την εξαγορά της Singular Logic και στρέφεται στην σύνθεση δυνάμεων και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σχολιάσθηκε ότι σχήματα που πρόεκυψαν από συγχωνεύσεις συμμετέχουν ενεργά την διαδικασία των διαγωνισμών, όπως και το ενδιαφέρον τηλεπικοινωνιακών ομίλων…

Υπάρχει, τέλος, εμπορική συνεργασία με την Protergia για την μεταπώληση ενέργειας από το πανελλαδικό δίκτυο (πρώην SpacePhon) καταστημάτων συνεργατών της Space Hellas.

Διαβάστε ακόμη:

Η νέα ατζέντα στο Μ.Μ., τα ονόματα στη μάχη της Εθνικής Τράπεζας, ο Δ. Κούτρας ψάχνει αγοραστή και μέσα σε όλα έρχονται οι μνηστήρες για δύο λιμάνια 

Toν Σεπτέμβριο «κλείνει» και η επένδυση στην Αφάντου

Φορολογικές δηλώσεις – ακίνητα: Δεν «μετράνε» φέτος οι αποζημιώσεις ενοικίων στην κάλυψη των τεκμηρίων