business stories

Space Hellas: Στο στόχαστρο διαγωνισμοί άνω των 600 εκατ. ευρώ

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Μεγάλα projects διεκδικεί η εισηγμένη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία για το πολυαναμενόμενο νέο σύστημα έκδοσης ταυτοτήτων

Μια από τις πιο δραστήριες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής στο «μέτωπο» των διαγωνισμών για σημαντικά έργα του Δημοσίου, όπως φυσικά και σε αυτά του ιδιωτικού τομέα, θεωρείται η Space Hellas.

Σε μια χρονιά μεγάλων εξελίξεων για τον κλάδο, στην διάρκεια της οποίας αναμένονται νέες προκηρύξεις, η εισηγμένη διατηρεί, ήδη, στο «βεληνεκές» της νέα projects συνολικής αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Αφορούν, δηλαδή, διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει και περιμένει τα αποτελέσματα. Πιο εμβληματικό από αυτή την κατηγορία έργων, θεωρείται το πολυαναμενόμενο «Νέο σύστημα έκδοσης ταυτοτήτων και λοιπών ασφαλών εγγράφων» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την καθαρή αξία του budget να ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού του φθάνει στα 515 εκατ. ευρώ με Φ.Π.Α. και δικαίωμα προαίρεσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόσο η Space Hellas όσο και οι άλλοι όμιλοι και κοινοπραξίες οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές από τον Σεπτέμβριο του 2020, εξακολουθούν να αναμένουν το αποτέλεσμα της τεχνικής αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι «συμπαίκτης» της Space Hellas στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες είναι ο βελγικός όμιλος Zetes, με άλλους ανταγωνιστές να έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοπραξίες της γερμανικής Veridos με τον ΟTΕ, της γαλλικής Idemia με τη Neurosoft (του ομίλου ΟΠΑΠ), της Thales με τη Unisystems του ομίλου Quest και του ομίλου Λύκος με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Για τον δε διαγωνισμό για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, «προμήθεια συστημάτων αεροναυτιλίας για τη μετεγκατάσταση της προσέγγισης Αθηνών από το ΚΕΠΑΘΜ στον ΔΑΑ», προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, δεν έχει γνωστοποιηθεί προς την εταιρεία κάποια απόφαση ματαίωσης, συνεπώς το έργο παραμένει υπό αξιολόγηση και εμφανίζεται κανονικά στο ΕΣΔΣ.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη Ετήσια Οικονομική Έκθεση (χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31ης Δεκεμβρίου 2020) της Space Hellas στα Έργα Δημοσίου, υπό αξιολόγηση συμπεριλαμβάνονται αρκετοί άλλοι διαγωνισμοί στους οποίους έχει συμμετάσχει και περιμένει τα αποτελέσματά τους.

Σπυρίδων Δ. Μανωλόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος, Space Hellas

Από αυτούς, τους μεγαλύτερους, συγκριτικά, προϋπολογισμούς παρουσιάζουν πλην των προαναφερόμενων και οι εξής:

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης.», 50 εκ. ευρώ. Συμμετοχή ως υπεργολάβοι.

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Συμφωνία Πλαίσιο για Προμήθεια Σαρωτών/ Εκτυπωτών και Πολυμηχανημάτων», 29 εκ. ευρώ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Ανάπτυξη συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για την Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων», 26 εκ. ευρώ.

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Συμφωνία Πλαίσιο για Προμήθεια Επιτραπέζιων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και επίπεδων οθονών LED για τις ανάγκες 19 φορέων», προϋπολογισμού 6,8 εκ. ευρώ.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Δίκτυο ασφαλούς πρόσβασης επιχειρησιακών μέσων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) στο δίκτυο ΥΝΑΝΠ και αναβάθμιση δικτυακής υποδομής Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ», 6 εκ. ευρώ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ως υπεργολάβος, 3,2 εκ. ευρώ.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας Β. Αιγαίου», προϋπολογισμού 2,85 εκ. ευρώ, συμμετοχή ως υπεργολάβοι.

Υπουργείο Εξωτερικών: «Δημιουργία κεντρικής υποδομής του Εθνικού Συστήματος Εισόδου / Εξόδου (ΕΕΣ)», 2,7 εκ. ευρώ.

Στον κατάλογο Έργα Δημοσίου υπό αξιολόγηση περιλαμβάνονται και άλλοι διαγωνισμοί μικρότερης αξίας, όπου έχουν υποβληθεί προσφορές και είναι οι σημαντικότερες είτε λόγω ποσού, είτε λόγω αντικειμένου, ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις.

Σημαντικές προσφορές στον ιδιωτικό τομέα

Για τη Space Hellas υπό υλοποίηση έχει τεθεί μια σειρά άλλων κομβικών Έργων Δημοσίου και άλλα οδεύουν προς υπογραφή σύμβασης.

Παράλληλα, η εισηγμένη καταγράφει και στον Ιδιωτικό Τομέα μια αντίστοιχα ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, καθώς πολλά έργα και συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις το 2020 και πολλά από αυτά συνεχίζονται και εντός του 2021 (ενδεικτικά για τους Τράπεζα Πειραιώς, AlphaBank, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, LENOVO, WIND, ΟΠΑΠ, Intrakat-Fraport, ΔΕΔΔΗΕ κ.ά.)

Επιπλέον, στη μακρά λίστα υπάρχουν και Νέα Έργα του Ιδιωτικού Τομέα και επίσης, σημαντικές προσφορές ύψους περίπου 30 εκ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης σε οργανισμούς όπως: ΟΤΕ, WIND, ΟΠΑΠ, Εθνική τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Δήμος Θεσσαλονίκης, Forthnet,NN Ασφαλιστική, Όμιλος Βιοχάλκο, Όμιλος Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Intralot, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ,ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΖΕΝΙΘ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κ.λπ.

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του μετά την αίσια έκβαση των εξελίξεων στο μέτωπο της Singular Logic, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas, Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος είχε δώσει το πλήρες στίγμα της επόμενης μέρας με όσα πολύ χαρακτηριστικά είπε –μεταξύ πολλών άλλων- στο newmoney για τα νέα projects:

«Αυτή τη στιγμή στη Space Hellas υπάρχει ένα μεγάλο ανεκτέλεστο σημαντικών και συνθέτων έργων στον χώρο του ICT και της ασφάλειας που είναι προς υλοποίηση. Άρα, βασικό σχεδιασμό για τη χρονιά που διανύουμε αποτελεί η σωστή διαχείριση και ενίσχυση του δυναμικού της εταιρείας για την υλοποίηση των έργων που τρέχουν. Επιπλέον, υπάρχουν εμβληματικά έργα στα οποία έχουμε συμμετάσχει και περιμένουμε να δούμε αν θα είμαστε ανάδοχος. Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί το έργο των νέων ταυτοτήτων, προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων, που έχουμε συμμετάσχει από κοινού με τη βελγική Zetes. Τέλος, είναι τα μεγάλα έργα υποδομών τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα που προετοιμαζόμαστε να διεκδικήσουμε.».

Διαβάστε ακόμη: 

ΟΑΕΔ: Θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ – Οι δικαιούχοι του προγράμματος 

Ακίνητα: Η Αθήνα αλλάζει – Αποκτά έναν νέο «αέρα» επενδυτικού ενδιαφέροντος 

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Το ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν Jumbo και IKEA (vid)

Απόρρητο Απόρρητο