Στα αζήτητα έμεινε το σκάφος αναψυχής της οικογένειας Καλογρίτσα, το οποίο, –όπως είχε αποκαλύψει το newmoney στις 16 Μαρτίου-, βγήκε σήμερα σε πλειστηριασμό. Αντίθετα, άλλαξε χέρια το ακίνητο της «Άστυ Α.Ε.», στη Λ. Συγγρού, που επί δεκαετίες αποτελούσε την έδρα των εν Ελλάδι επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Το γιοτ “Lucky A.T.M.” ανήκε στην Orion Yachting Limited, με έδρα στο Λονδίνο, που με τη σειρά της εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την κυρία Μικελίνα Καλογρίτσα. Πρόκειται για την ιταλικής καταγωγής σύζυγο του γνωστού εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, που μέσω των εταιρειών του Τοξότης και Ομάδα Κατασκευών είχε επί δεκαετίες σημαντική παρουσία σε εργολαβίες της ΔΕΗ και άλλα μεσαία δημόσια έργα.

Επί της προηγούμενης διακυβέρνησης επιχειρήθηκε ένα «άλμα», καθώς κέρδισε μεγαλύτερες εργολαβίες, όπως τις μισές από τις 8 που αφορούσαν τον «σαλαμοποιημένο» διαγωνισμό για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ο οποίος ουδέποτε ευοδώθηκε.

Παράλληλα, η συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αποτέλεσε την αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευσή της. Έτσι, στη συνέχεια ο ίδιος ο Χρ. Καλογρίτσας έγινε βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα της κυρίας Μικελίνα Καλογρίτσα αναφερόταν στα πορίσματα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), τα οποία είχαν διερευνήσει στο παρελθόν τις δραστηριότητες της οικογένειας Καλογρίτσα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η οφειλέτιδα εταιρεία Orion Yachting Limited ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2007, με αντικείμενο δραστηριότητας τις θαλάσσιες και παράκτιες μεταφορές επιβατών (Sea and coastal passenger water transport) ενώ η λειτουργία της έχει σταματήσει από τις 20 Μαρτίου 2018.

Τα χρέη στη μαρίνα Ζέας

Το υπό αγγλική σημαία σκάφος αναψυχής “Lucky A.T.M.” που παρά την ονομασία του δεν αποδείχθηκε και τόσο…τυχερό τελικά, κατασχέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για απαίτηση 23.867,65 ευρώ και προγραμματίστηκε να βγει σε πλειστηριασμό την 1 Απριλίου 2020, με επισπεύδουσα την Μαρίνα Ζέας Α.Ε.

Είναι κατασκευασμένο από ξύλο, με έτος κατασκευής το 1974 στην Ιταλία, έχει μήκος 26,50 μέτρων, πλάτος 6,50 μέτρων και βύθισμα 2,50 μέτρων (ολικής χωρητικότητας 68,12 Κ.Ο.Χ.), ενώ φέρει δύο μηχανές εσωτερικής καύσης MTU συνολικής ιπποδύναμης 2.909,40 kW.

Σύμφωνα με την έκθεση πλειστηριασμού, «το σκάφος βρέθηκε σε άθικτη κατάσταση και ευσταθές, ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Ζέας στην προβλήτα ΗG Θέση 6. Δεν κατέστη δυνατή η εκκίνηση και λειτουργία των κύριων μηχανών και γεννητριών του, ο έλεγχος του εξοπλισμού τηλεπικοινωνίας καθώς και η λειτουργία και αξιολόγηση τους, ούτε του εξοπλισμού ασφαλείας του, αφού δεν ήταν δυνατή η επιθεώρηση στο εσωτερικό του.

Επίσης διαθέτει ένα βοηθητικό σκάφος με εξωλέμβια μηχανή, για το οποίο δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος λειτουργίας του. Στα ύφαλά του μακροσκοπικά, παρατηρήθηκε ύπαρξη αυξημένης θαλάσσιας ρύπανσης». Αναφέρεται ακόμη ότι κρίνεται ως μη αξιόπλοο λόγω λήξης των σχετικών πιστοποιητικών από τις 26-3-2017.

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Βαρών του Νηολογίου Λονδίνου, δεν υπάρχουν βάρη επί του κατασχεθέντος σκάφους, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στις 120.000 ευρώ. Ο αρχικός πλειστηριασμός αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, όπως και ο επαναληπτικός που είχε οριστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου 2021.

Έτσι το σφυρί χτύπησε τελικά σήμερα, με τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία μετά από προσφυγή (ασφαλιστικά μέτρα) ορίστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στις 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών

Το ακίνητο της «Άστυ Α.Ε.»

Σε αντίθεση με το “Lucky” που έμεινε στα αζήτητα, αρκετούς μνηστήρες προσέλκυσε το ακίνητο της εταιρείας «Άστυ Α.Ε.» που βρίσκεται σε πάροδο της Λ. Συγγρού απέναντι από το πρώην Ledra Marriott και νυν Grand Hyatt Athens. Δηλαδή, ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο που αποτέλεσε το θέατρο για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό «ναυάγιο» της οικογένειας Παρασκευαίδη στην Ελλάδα, το οποίο αφορούσε την απώλεια του Ledra Marriott και μετέπειτα Athens Ledra σε πλειστηριασμό που έγινε προ ετών για χρέη από δάνεια της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η Άστυ Α.Ε., ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1977 και διαχειρίστηκε όλο το κομμάτι των τουριστικών δραστηριοτήτων της κυπριακής επιχειρηματικής οικογένειας στη χώρα μας.

Στον επαναληπτικό πλειστηριασμό που έγινε νωρίτερα σήμερα, με επισπεύδουσα την Cepal Hellas, το ακίνητο της εταιρείας βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.402.000 και μετά από διαδοχικά χτυπήματα που διήρκεσαν από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι κατακυρώθηκε στο ποσό των 1.600.200 ευρώ, δηλαδή 198.200 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων στην οδό Πύρρας, που αποκτήθηκε την περίοδο 1978-79, μαζί με δύο όμορα οικόπεδα. Στον πλειστηριασμό που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 «έφυγαν» τα οικόπεδα, όχι όμως και το πολυώροφο επαγγελματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 1.419,33 τ.μ.

Το ακίνητο το οποίο εδώ και καιρό είναι κλειστό και μοιάζει εγκαταλελειμμένο, αποτελείται από δύο υπόγεια επιφάνειας 258,89 τ.μ. και τέσσερις ορόφους με δώμα. Στο ισόγειο με επιφάνεια 186,82τ.μ. υπάρχουν τέσσερα καταστήματα, έκαστο με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Πύρρας.

Οι τέσσερις όροφοι, συνολικής επιφάνειας 896,12 τ.μ., περιλαμβάνουν χώρους γραφείων, κυλικείων κλπ, ενώ το δώμα έχει δομημένη επιφάνεια 33,60 τ.μ. και περιλαμβάνει την απόληξη του κλιμακοστασίου, το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα και μία αποθήκη. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η κατάσταση συντήρησης του κτιρίου χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το έτος κατασκευής (1983) και τις προδιαγραφές του.

Διαβάστε ακόμη:

JPMorgan: Πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη η οικονομική ύφεση – Οι επενδυτικές προτάσεις 

Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα (Upd) 

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)