business stories

Εντός του 2020 η δημοπράτηση του 5G – Η μητέρα των μαχών ΗΠΑ Κίνας έρχεται στην Ελλάδα

  • newsroom


Σε συννενόηση με την Κομισιόν οι αποφάσεις λέει ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης - Στο επίκεντρο μια τεχνολογική υποδομή που μπορεί να γίνει υπερόπλο

Στο τέλος του έτους τοποθετεί ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης τη δημοπράτηση του δικτύου 5G, χαρακτηρίζοντάς την ως κρίσιμη, για τα θέματα εθνικής ασφάλειας, υποδομή.

To βέβαιο είναι ότι θα δοκιμάσει τις εθνικές αντοχές στις αντικρουόμενες απαιτήσεις των οικονομικών υπερδυνάμεων στη χώρα – ΗΠΑ και Κίνας. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα γνωρίσουμε και στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη οικονομική αλλά κατά βάθος γεωπολιτική σύγκρουση του πλανήτη:

Ποιός θα αναλάβει να φτιάξει τις υποδομές του επόμενου “δικτύου κινητής”, που σε σχέση με το σημερινό έχει την ίδια σχέση που έχει μια ασπρόμαυρη τηλεόραση της δεκαετίας του ’60 με μια σημερινή οθόνη 3D/8Κ,

Το πρόβλημα είναι ότι όποιος φτιάξει αυτό το δίκτυο, έχει δυνητικά πρόσβαση σε κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής ζωής κάθε ανθρώπου. Επειδή, δε, το 5G έχει χωρητικότητα να σηκώσει δεδομένα μεγέθους και προδιαγραφών τεχνητής νοημοσύνης, στην πραγματικότητα μιλάμε για κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής ζωής κάθε “διασυνδεδεμένου” ανθρώπου. Η προοπτική το Πεκίνο – που ήδη είναι μια γενιά μπροστά σε συστήματα παρακολούθησης από τη Δύση – να μπορεί με ένα διακόπτη να μπει στο μυαλό κάθε Δυτικού είναι αυτή τη στιγμή για τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη απειλή.

Για αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα αποκλεισμού των κινεζικών υποδομών από συμμάχους και χώρες επιρροής. Αυτή τη στιγμή, είναι το πρώτο πράγμα που ζητούν στις διμερείς επαφές: Αποκλείστε τους Κινέζους από τους 5G διαγωνισμούς.

O αποκλεισμός ή όχι των Κινεζικών εταιριών δημιουργεί τέτοιες πολιτικές δονήσεις που πριν από λίγες εβδομάδες κλόνισε συθέμελα την κυβέρνηση της Γερμανίας. Η υποδομή 5G είναι ότι πλησιέστερο σε “πλανητική υπεροπλία” υπάρχει σήμερα. Δεν είναι καλώδια και business μόνο. Είναι το γήπεδο που θα παιχθεί η επόμενη παγκόσμια αναμέτρηση

Η ώρα του Ελληνικού 5G

Η Ελλάδα κλίνει προς Ευρώπη, όπως είναι αναμενόμενο για μια επένδυση που γίνεται όλο και πιο “στρατηγικά/γεωπολιτικά ευαίσθητη”. Από την άλλη αφήνει το πεδίο ανοιχτό και στην Κίνα – αλλά όχι για το σύνολο του έργου από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο πλαίσιο του διορισμού του νέου αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Δημητρίου Βαρουτά, από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανέφερε ότι η χώρα μας θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες, να δει ποια θα είναι η φιλοσοφία του και η κατεύθυνση που θα δίνει, ώστε να λάβει αποφάσεις.

«Το 5G, όπως και το 4G, σπάει σε δύο κομμάτια, στα συστήματα πυρήνα και στα συστήματα κεραιών. Σε αυτά τα δύο, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχει μόνο ευρωπαϊκούς προμηθευτές στα συστήματα τέταρτης γενιάς, που εάν θέλετε, είναι και η πιο κρίσιμη υποδομή. Στα συστήματα κεραιών υπάρχουν και μη ευρωπαϊκοί προμηθευτές σε δύο από τις τρεις εταιρείες» είπε ο υπουργός.

Κεραίες και υγεία

Από την πλευρά του, ο κος Βαρουτάς τόνισε πως η ανάπτυξη του 5G είναι μία προτεραιότητα που πρέπει να προχωρήσει, ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα ηλεκτρομαγνητικής επικινδυνότητας, σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα» ειπε ο κος Βαρουτάς ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 δήλωσαν παρών